1 Haziran 2011 Çarşamba

020611 - vadeli kontratlar

Dün PETROL de görülen satış, şimdilik 101,50 de olduğunu konuştuğumuz önemli seviyeyi ihlal ederek şimdilik o seviyeyi ortadan kaldırdı ve tanımanabilen hareket bandını 105 – 95,50 olarak genişletti. Bu gün için petrolde şimdiden bir yön belirlemek benim açımdan mümkün değil. Ama gün içindeki hareketliliğe göre trade fırsatı verebilir. Kısa-orta vadede fiyatların tekrar $95 a yaklaşması halinde calender spread adı verilen ve temelinde yakın vade opsiyonu alıp, uzak vade opsiyonu satarak prim toplamayı hedefleyen bir strateji oluşturulabilir. Fiyatlar gerilerse bu konuyu detaylandırabiliriz. Gün içi trade ları için 98,20/98,00 bölgesi gün içinde alış denemek için uygun seviyeler olabilir. Satış için ise 101,30 dan 101,70 e kadar olan bölge direnç seviyeleri olabilir. Son olarak, normal zamanlarda Çarşamba günü gelen stok verileri bu hafta Pazartesi tatil olması nedeniyle bu gün saat 17:30 da gelecek, fiyatlarda etkili olması beklenebilir.

S&P500 endexi dün beni yanılttı; tekrar yükselişli bir gün yaşayacağımızı düşünürken %2,5 a yakın düşüş kaydetti. Avrupa seansından zaten satıcılı başlayan piyasa amerikan seansında da aynı şekilde devam etti. Bu satışlarla, yükselişin hemen öncesinde alışların tetiklendiği boll alt bandı ve 100 günlük hareketli ortalamaya tekrar gelindi. 1300 gerilemeleri alış denemeleri ile karşılamak karlı olabilir. Ancak 1300 ün altındaki bir kapanış fiyatların daha da gerilemesine neden olabilir.


DOĞAL GAZ  4,800 e her yaklaşmasında satışlarla geriliyor. Dün ve bir önceki gün de çıkış hareketinin güç kaybettiğini görüyoruz. Bu gün saat 17:00 de stok verileri gelecek. Verilerle birlikte ciddi volatilite olabilir. Normal şartlarda doğal gazı bu seviyelerden satış yönünde trade etmek teknik görünüme daha uygun olacaktır. Ama stok verileri resmi değiştirebilir.

ALTIN da oluşan minor sat sinyalleri henüz verimli çalışamadı. Bu emtiada fiyatların kararlı bir şekilde herhangi bir yöne gitmek için bazı haberleri, verileri beklediğini düşünüyorum. Ancak teknik olarak gecikmeli indikatörlerin satışa yöneldiğini, hızlı çalışan bazı indikatörlerin de, özellikle hareketli ortalamaların birbirini kesmesi mantığıyla çalışanların satışa döndüğünü söyleyebilirim. 1550 nin üzerini denerse tutunamadığı taktirde satış tarafından trade etmek daha mantıklı görünüyor. Satışlar başlarsa 1520 ilk önemli destek bölgesi olabilir. Güvenli alış için 1500 – 1480 aralığı, geçen seferden teyitli olarak uygun gözüküyor. Ancak değişen fundamentaller eşliğinde aşağı gelirse bu öneriyi geçersiz kılacaktır. Kıymetli madenlerde bazen birinin diğerinden önce sinyal verdiği gözlemlenebilir. Dün altının neredeyse yerinde saymasına karşılık, gümüşün yaklaşık $2 düşmesi ve bu sabah geldiğimizde henüz toparlamamıi olması satış tarafındaki düşüncelerimi kuvvetlendiriyor. Bu anlamda, gümüş fiyatlarının çok yukarı gitmeyeceği, 40-32 arasında dalgalanacağı beklentisi ile opsiyon satışı veya calender spread stratejisi gibi alternatifler denenebilir.

EURUSD paritesi dün satıcılı bir gün geçirdi. Dün gelen IMF nin yunanistana para vermeyeceği, kredi notunun düşürülmesi gibi haberlerden sonra satıcılı olması normal karşılanmalı. Hatta aslında daha fazla satış görmesi beklenebilirdi. 1,4480 direncinin, haberlerinde etkisiyle son derece etkin çalıştığını görüyoruz. Eğer o seviyeyi denerse dünkü gibi satış denemeleri yapılabilir. GBPUSD paritesi dün sert satışlara sahne oldu. Bu gün için teknik olarak alış atakları yapması beklenebilir; hem dünkü satışların ardından düzeltme isteği, hem de 1,6340 civarında bulununan Ichimoku desteği ve 50 günlük hareketli ortalama nedeniyle. NZDUSD paritesinde dün satış olabileceğini yazmıştım, gerçekten de kayda değer satışlar oldu, bu gün de satıcılı. Sanırım takip eden günlerde yaklaşık 100 – 150 pips arası daha satış marjı olacak.

ŞEKER sonunda hareketli ortalamalara boyun eğerek geri geldi. Bu hareket taşıdığımız uzun pozisyonları (alış pozisyonlarını) başabaş noktasından stopladı. Ne yazık ki yüksek potansiyel beklediğim bu trade den verim alamadık. Bundan sonrasi için tekrar yukarı ataklar olabileceğini düşünüyorum, ama pozisyon önermek için daha iyi seviyeleri beklemeyi tercih edeceğim.

KAHVE de dün satış furyasından payını alanlar arasındaydı. 260 desteğini kırıp kırmadığını şimdilik kestiremiyorum. Bu gün için fiyat hareketini izlemek daha doğru olacak.

KAKAO fiyatlarında da yönsel bir hareket henüz dikkatimi çekmiyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder