2 Haziran 2011 Perşembe

030611 - vadeli kontratlar

Dün akşam saatlerinde gelen PETROL stokları beklenenden yüksek geldi, piyasa buna tepki olarak $2 lık bir satış yaptıktan sonra hızlıca satışın başlangıç seviyesi olan 100,50 lere topladı. Bu tür durumlar genelde piyasanın aşağı gitmek istemediği zamanlarda olur. Ama daha büyük resme baktığımızda petrolde şu anda bir trend olmadığını, bant hareketine devam ettiğini söyleyebiliriz. Orta – kısa vadeli pozisyonlar için şimdilik düşüşlerde alış pozisyonu almak gerekebilir. Bunun için iyi seviyeler 98,00 ve 96,50 bölgelerindeki destekler olabilir. Gün içi tradeler 101,20/50 aralığından satış, 98,20-98 aralığından alış deneyebilirler.

S&P500 endexinde henüz fundamentalleri değiştirecek bir gerçek olduğunu sanmıyorum. Ancak QE3 için konuşmalar, yazılar ortalarda gezmeye başladı. Her durumda şimdilik S&P 500 ve diğer amerikan endexlerinin teknik seviyelere uygun hareket ettiğini söylemek mümkün. dün de bahsettiğim gibi, 100 günlük hareketli ortalama ve hemen altındaki 1300 desteği önemli olacaktır. Risk alabilen yatırımcılar bu seviyelerden vadeli kontratlarda alış deneyebilirler. 1285 bölgesi stop olabilir. Bu gün yerel saatle 15:30 ta gelecek tarım dışı istihdam verisi özellikle amerikan bonoları, endexler ve pariteler üzerinde etkili olabilir, dikkatli olmak gerekir.

DOĞAL GAZ  stokları beklenenden düşük gelince piyasa veriye %5 lik bir alışla tepki verdi. Böylece fiyatlar daha önce verilen 4,8000 hedefine ve direncine geldi. Her türlü hareketli ortalamanın kırıldığını düşünürsek; bu zamana kadar taşınan uzun pozisyonların ciddi oranda küçültülmesi, ama tamamen kapatılmaması, yukarı devam olup olmayacağını algılayana kadar çok az miktarda uzunların taşınması önerilebilir. Yeni pozisyon açmak isteyenler için ise şimdilik satış tarafından bakmayı, ama henüz pozisyon açmamayı önerebilirim.

ALTIN ve GÜMÜŞ için dünden farklı bir önerim yok, satışların devam etmesini bekliyorum. Gümüş 100 günlük ortalamaya gelmiş olmasına rağmen altına gelebilecek satışlar gümüşün bu ortlamayı kırmasına neden olabilir. Fiyatlardaki gerilemeden yararlanmak isteyenler dün de önerdiğim üzere opsiyon satışı veya calendar spread stratejileri gibi alternatiflerden yararlanabilirler.

EURUSD paritesinde 4480 seviyesinden satış denemeleri yapılabileceğini yazmıştım. Bu seviye gün içi trader ları için son derece iyi bir fırsat vererek 1,4400 e kadar gevşemeye neden oldu. ardından tekrar piyasayı yükselttiler.  Teknik olarak grafikler şu anda boğa trendini gösteriyor. 1,4540 ın üzerinde olacak saatlik kapanışlar alışa geçmek için bir fırsat oluşturabilir. 1,4620 bölgesinde kadar devam edebilecek alışları bu dirençte satmak gün içi traderler için karlı bir trade olabilir. GBPUSD yi dün önerimiz üzerine alış tarafından trade edenler karlı çıktılar. Ancak bu gün için seyir şimdilik karışık.

ŞEKER... enformasyon eksikliği ve risk algısının yükselmesi ile şeker alış pozisyonlarının kapanmasını önermiştim. Pozisyonlardan az karlı veya başabaştan çıktık. Ne yazık ki 2 gün içinde tekrar yukarı dönerek daha önce verdiğim 24 hedefine neredeyse geldi. hala buradaki hareketli ortalamaların baskısıyla satış görme olasılığı var, ama yine fiyatlar yukarı gidecekmiş gibi görünüyor. Eğer 24 teki yatay ve hareketli ortalama dirençlerinden gerileyecek olursa 20 ye doğru alış pozisyonlarını tekrar açmayı düşünebiliriz.

Dün soft emtialara gelen alış KAHVE  fiyatlarını da etkileyerek 253 lerden 261 lere kadar yükselmesini sağladı. 270 bu noktada trend dönüş seviyesi olarak düşünülebilir. İhtiyatlı davranmak isteyenler 270 in üzerine giderse eğer alış pozisyonları deneyebilirler. Teknik göstergeler yavaş yavaş alışa dönüyorlar, ama fiyatların yukarı gitmek için bu kadar direnç göstermesi ihtiyatlı olmayı gerektiriyor. Bu emtiada yapılacak iyi işlerden birisi aşağılardan put opsiyonu satmak olabilir. 240 seviyesi uygun görünüyor. Diğer bir olasılık ise yakın vade put opsiyonu alıp, uzak vade out opsiyonu satarak hem kısmi koruma alınabilir, hem de fiyatların yukarı gitmesi halinde satılan uzun vadeli opsiyonun primi kar olarak yazılabilir. (calendar spread)

TAHIL KOMPLEKSİ nde son günlerde buğday fiyatlarının satış görmesinin ardından tekrar yukarı hareketlenmeler başladı. Az sayıda buğdayda ve soyada alıcılı olunabileceğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder