5 Haziran 2011 Pazar

060611 - vadeli işlemler

PETROL fiyatlarındaki yönsüzlük devam ediyor. Bu tür bant hareketleri kısa vadeli veya gün içi traderlar için oldukça iyi fırsatlar sunar. Cuma günü de aynı mantığa dayanarak fiyatların 98,00 lere sarkması halinde alış denemeleri yapılabileceğini yazmıştım; nitekim 98,12 gün düşük yaparak alış fırsatı verdi. O seviyelerden alış yapabilenler kar stopu koyarak pozisyonlarını takip etmelidirler. Bu gün için 98,00 veya 96,50 bölgesine sarkmalar olursa alım denemeleri yapılabilir. Eğer bu fırsatı vermeden alışa geçerse 101 in üzerine attığında alışa geçerek 103 bölgesindeki hareketli ortalamalar hedeflenebilir.

Cuma günü gelen amerikan verileri ile S&P500 ENDEXİ sert satışlarla 1300 ün altına kadar geriledi. Ancak daha önce bahsedildiği üzere bu tür hareketleri alış fırsatı olarak değerlendirmeyi tercih ettik; ufak bir nüansla... daha önce bu seviyelerden alış önerdiğimde fiyatların 1330/40 aralığına denemeler yapabileceği beklentisini taşıyordum. Ancak Cuma günü yapılan alışları aynı gün içinde karlı kapatmayı tercih ettik çünkü fiyatların yukarı devam etme olasılığındansa 1300 desteğini aşağı zorlama olasılığını daha yüksek görüyorum. Önümüzdeki haftalarda endexin 1250 lere gevşemesi halinde opsiyonlarla ve vadeli kontratlarla alış imkanı olacaktır.

DOĞAL GAZ 4,80 direncinde şimdilik takıldı. Cuma günü önerilen şekilde satış pozisyonları açanlar başabaşa stop koymayı unutmamalılar. Çünkü eğer fiyatlar 4,80 direncini aşarsa haftalık grafiklere göre yeni bir rally ortaya çıkmış olabilir.

ALTIN ve GÜMÜŞ fiyatlarında bir düzeltme bekliyordum, ama olmadı. Fiyatlar kuzeye gitmeye devam ediyorlar. Kıymetli madenlerde majör trend yukarı doğru, ama küçük düzeltmeler olması beklenebilir. Fiyatların 1,550 nin üzerine kırılması halinde 1,580 e kadar gitme olasılığı kuvvet kazanır. Henüz, herhangi bir yön için belirgin bir öngörüm olmadığı için sadece gün içi, kısa vadeli trade ler önerilebilir. GÜMÜŞ’te son günlerdeki fiyat hareketi alış için daha belirgin sinyaller göze çarpıyor. Buradaki ilk hedefin 37,30/40 bölgesi olabileceğini söyleyebilirim. Piyasa  şu anda 36,85 lerden geçiyor. Neredeyse yarım dolarlık bu marj, kontrat başına $2,500 lık bir potansiyel taşır. Ben yine de gün içinde gümüş fiyatlarının son derece sert ve büyük hareketler yapabileceğinde dolayı geri çekilmelerde stoplu alış yapmak istediğimden bu seviyelerden alış yapmaktan imtina ederim. 36,30/40 bölgesi alış için daha uygun bir yer olabilir. Ama mutlaka stoplu çalışmak gerektiğini unutmayalım.

EURUSD ikilisi oldukça güçlü bir rüzgarı arkasına alarak 1,4650 lere kadar yükseldi. 4540 un üzerinde alış önerisi yapmıştım, alanların kar stopu koyarak 1,4800 li seviyeler hedef olacak şekilde pozisyonlarına bağlı kalmalarını öneririm. Ayrıca 1,4620 bölgesinden kısa vadeli veya gün içi satış önermiştim. Bu bölgedeki direncin iyi çalıştığı söylenebilir. Eğer yapılan satışlar varsa mutlaka 4650 nin üzerinde bir seviyeye stop koyulmasını öneririm. Gün içinde herhangi bir şekilde 1,4600 nın altına kırılmalarda gün içi trader lar satışa katılabilirler. İSVİÇRE FRANGI amerikan dolarına karşı güçlenmeye devam ediyor. Vadeli kontratlarda 119,80 bölgesinde. Bu seviye aynı zamanda hesaplanmış bir fibo direnci olarak karşımıza çıkıyor. Risk alabilecek yatırımcılar mevcut fiyatlardan satış denemeleri yapabilirler. Ancak mutlaka stop koymak gerektiğini unutmayın. JAPON YENİ de geçtiğimiz hafta dolara karşı değer kazandığı bir hafta geçirdi. Bu gün için fiyatların önemli bir dirençte olduğunu görüyorum. Ancak henüz dolarda güçlenme işaretleri olmadığı için yen satmayı önermiyorum. Yine de riskini iyi yönetebilecek olanlar bu direncin gücünü test etmek için satış deneyebilirler.

ŞEKER de yukarı hareketlilik kendisini gösteriyor. Mevcut seviyeler çok iyi maliyetler olmadığı için şimdilik alış yapmayı önermiyorum, ama geri çekilmelerde şekerde orta vade taşımak amacıyla alış pozisyonları almayı önerebilirim. Daha önce önerdiğim opsiyon pozisyonları h ala geçerlidir. Önerileri ekte görebilirsiniz.

KAHVE fiyatları dip yaptığı 255 bölgesinde sert kalkış yaparak Cuma gününü 270 te kapadı. Bundan sonrası için hareketin yukarı devam edeceğini düşünüyorum. Geri çekilmelerde alışa yönelik pozisyonları önerebilirim. Daha önceki önerilerle puy opsiyonu satanlar şu anda kardalar.

KAKAO fiyatlarındaki gerileme Cuma günü de devam etti. Ancak günü yukarı çekilmeyle sonuçlandırdı. Bu gün yukarı ataklar deneyebilir. Eğer gün içinde yukarı giderse alış denemek iyi sonuçlar verebilir.

TAHIL KOMPLEKSİnde BUĞDAY da alış, MISIR da satış denemeleri yapılabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder