16 Haziran 2011 Perşembe

170611 - vadeli kontratlar

PETROL trade edenler öncelikle vade sonu gelmesi nedeniyle CLN1 kısa isimli temmuz kontratlarından CLQ1 kısa isimli ağustos kontratlarına geçmeliler. Görünüşe göre petrol sonunda 200 günlük hareketli ortalamayı da aşağı doğru kırdı. Aynı zamanda haftalardır üzerinde konuştuğumuz trade bandının da dışında kapanış yaparak bandı da kırmış oldu. Temel verilerde petrol bullish bir gelişme olmazsa fiyatlardaki yukarı atakları satışla karşılamak daha doğru olacaktır. Ama burada bahsi geçen yükselişler 1-2 dolarlık hareketler değil, örneğin; şu anda 94,70 olan fiyatların $97 ye ataklarını satıp taşımayı denemek kısa vadeli iyi bir trade olabilir. bu seviye kırılırsa $100 a denemeler olabilir, yine satmak yerinde bir karar olur (bunları fundamentallerde bir değişiklik olmadığı koşullarda öneriyorum). Günlük grafiklerde 2010 sonlarındaki diplerden 2011 mayıs zirveleri arasında hesaplanan fibo seviyelerine göre %61,8 lik geri çekilme bölgesine kadar gelindi. Destek 95,70 te bulunuyor ve fiyatlar şu anda 94,70. Yani desteğin altında. Bundan sonraki ana destek $91 seviyesinde. Arada $94 ve $92 bölgelerinde minör destekler bulunuyor. Gün içi trade edenler bu desteklerden alış deneyebilirler. Satmak için ise ilk önemli direncin $96 seviyesinde olduğunu söyleyebilirim.

Endexleri trade edenler bir sonraki vade olan ve U ile gösterilen kontratlara geçmeliler. YMU1, ESU1 ve NQU1 sırasıyla dow, s&p ve nasdaq. Dax ve diğer endexlerde de aynı durum söz konusu. Fiyat hareketlerine gelince; S&P500 daha önce belirtilen 1248 desteğine kadar gerileyeceğini gösteriyor. Perşembe günü aslında son derece anlamlı bir dönüş grafiği yazdırmış olmasına rapmen bu sabah tekrar grafikleri kırmızıya boyaması zayıflık işareti olarak düşünülebilir. Eğer bu günü yeşil kapatabilirse bu tepki geleceği konusunda kuvvetli bir işaret olabilir. Bu durumda gün içi ve kısa vadeli traderlar alış tarafından trade edebilirler.

Dün gelen DOĞAL GAZ stokları aslında bekletiyle bire bir aynı geldi. Piyasa bu veriye nedendir bilinmez satarak tepki verdi ve dünkü önerim zararla stoplandı. Bu geri geliş daha önce yazılarımda bahsettiğim call opsiyonu satış önerisine de fırsat bırakmamış oldu. yeni pozisyon için önerim yok.

ALTIN fiyatlarında tekrar zayıflık göze çarpıyor. Yunansitan kaynaklı endişelerin artması ile altın alışlarının artacağı düşünülebilir. Bu konuda bir yorumum olmayacak. Şu anda 1526 bölgesinden geçen altın da 2 gündür 1530/35 aralığından satış öneriyordum, bu pozisyonu alanlar kar ediyorlar. Bu gün de aynı hareket denenebilir. Ancak trader ların dikkat etmesi gereken bi konu var; 2 gündür amerikan seansın başlarında altına oldukça sert alışlar geliyor, ama her seferinde 1535 seviyesinde bu alışlar kesiliyor ve sonra fiyatlar geriliyor. Alışa veya satışa katılmadan önce mutlaka piyasanın hareketini sezinlemeye çalışmak gerekir, 2 gündür böyle yaptı diye bu gün ve yarın da aynısını yapmayabilir. Gün içi traderlar 1515/10 arasından alış; 1530/35 arasından satış deneyebilirler. GÜMÜŞ grafiklerinde ilk göze çarpan hareketli ortalamalar var. 35,35 te olan fiyatın üzerinde 36 ve 37 li fiyatlarda çeşitli hareketli ortalamalar bulunuyor.

EURO da oyunun kuralını geçtiğimiz günlerde söylemiştim, dün de oyun kuralına göre oynandı; 1,42 nin hemen üzerine kadar yükselen parite bu gün tekrar 1,4130 larda. Yeni bir önerim yok, oyunu kuralına göre oynamaya devam edeceğiz. GBP de tahmin ettiğim gibi 1,6100 desteğine vurdu. Bundan sonrası için 1,6050 bölgesine sarkmalarda kısa vadeli olmak kaydıyla alış denemeleri yapılabilir. NZD satış pozisyonları dün verilen hedefe geldiği için karlı olarak kapatılmış olmalı. bu paritede bundan sonraki adım için bir süre beklemek gerekebilir. Çünkü spot 0,8000 desteğinin ne yapacağını bilemiyorum.

PAMUK fiyatları tekrar alım için önerdiğim seviyelere geriledi. Dileyenler bu seviyelerden vadeli kontratlarla alış yapabilirler, ama stop koymayı unutmamalılar. Diğer yandan çeşitli opsiyon yapıları ile de alış yönelik pozisyonlar alınabilir. Aşağıdaki grafikte pamuk fiyatlarının hareketlerini ve vaktiyle öngördüğüm hareket oluşumunu görebilirsiniz.

BUĞDAY da beklemediğim bir satış geldi. son derece önemli bir desteğin altına kaydı, eğer bu gün toparlama yapmazsa dünkü önerimle alınan pozisyonlar stoplanmalı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder