19 Haziran 2011 Pazar

210611 - vadeli kontratlar

PETROL ana desteklerin altında ki hareketine devam ediyor. $91 seviyesindeki destek önem kazanıyor. Gün içi alış önerdiğim 94 ve 92 seviyelerinden 94 desteği bir kerede geçildi ve hiç önerm arzetmedi. Diğer yandan 92 desteği kısen çalıştı. Diğer yandan, satış baskısı o kadar güçlüydü ki, yukarıdan satış için verdiğim hedefe yaklaşamadık bile. Bundan sonrası için Cuma günü de bahsettiğim gibi, fundamentallerde bir değişiklik olmazsa aşağı yönlü hareketler daha baskın çıkacaklardır. Ancak $91 desteğinin yeni haftada tutacağını düşünüyorum.

S&P500 vadelileri için Cuma günün artıda kapamasının boğalar için olumlu bir görünüm olacağını yazmıştım. Cuma grafiği yeşil, ama yukarı doğru kuyruklu oldu. Bu durum hala kararsızlığı işaret etse de 1248 desteğine yakın bu tür kararsızlıklar olması nedeniyle az sayıda da olsa endexlerde alışlar önerilebilir. Şu anda endeks 1259 dan geçiyor, alış yapanların 1248 desteğinin altının da yoklanabileceğini unutmamaları gerekiyor. Yani hemen, şimdi alış yapmak için biraz erken olabilir. Portföyünde tolerans limiti bulunanlar için biriktirme stratejisi dahilinde alışlar denenebilir. Diğer yandan opsiyonlarla endexlerde bazı oyunlar oynanabilir. Örneğin ara vade opsiyonlarda çok az OTM put opsiyonu alınarak karşılığında aktif vadede aynı strike tan put opsiyonu satılabilir. Bu yapı elimize prim bırakarak oluşur. Bu noktadan itibaren, eğer fiyatlar yukarı giderse sorun yok, primler elimize kar kalacaktır. Eğer fiyatlar aşağı gelir de bizim strike larımızın altına düşerse, bu durumda elimizdeki opsiyonu kullanırız ve endex bazında short oluruz. Artık elimizde bir tane short vadeli kontrat, karşılığında da potansiyle long kontrat vardır. Bu şekilde başlangıçta elde ettiğimiz primi koruyabilir, ve fiyat hareketinden belirli bir noktaya kadar bağımsız olabiliriz. Detaylarını çok derinlemesine vermediğim bu opsiyon stratejisi için beni aramanızı rica ederim. Son olarak; geçtiğimiz günlerde S&P500 vadelilerinde önerdiğim calendar spread stratejisi geçtiğimiz Cuma vade değişimi olunca, elimize sıfır maliyetle gelmiş call opsiyonu alış pozisyonları bıraktı. Bundan sonra fiyatların yeteri kadar yukarı gitmesi halinde bu pozisyon kar üretmeye başlayacak. Aksi taktirde sıfır maliyetle geldiği için zarar oluşturmayacak.

DOĞAL GAZ için önerim yok, tekrar büyük bir bant hareketine geri dönmüş görünüyor.

ALTIN  fiyatları Cuma günü, hakkında uyardığım hareketi yaptı ve son günlerde amerikan seansın başında gelen alışın ardından  bu sefer geri vermedi. 1540 ın üstünü yapan altın şu anda 1538 bölgesinde geçiyor. Paritelerin ve petrolün gevşemesine rağmen altın ve gümüşte kalıcı bir gevşeme olmaması satış için temkinli davranmak gerektiğini gösteriyor. Bu gün için intraday olarak 1545/50 bölgesine ataklarda satış denenebilir. Ancak 1555 in üzerindeki hareketleri dikkatle izlemek gerekir, nitekim bu seviyenin üstünde stoplar bulunuyor olabilir. almak için ise 1525 desteğini takip edebiliriz.

EURUSD paritesinde şu anda 1,4315 bölgesinde bulunan hareketli ortalamaların Cuma günü iyi çalıştığını görüyoruz. Teknik indikatörlerin bu sabah asya seansında pariteye gelen satışlarla beraber kırmızı bölgede olduğunu söyleyebilirim. Bu görünüm devam ettikçe ve yunanistan ile ilgili bir gelişme olmadığı sürece bu paritede yükselişleri satmaya bakabiliriz. GBPUSD  paritesi önemli desteklere geldiği için satış baskısından kısmen kurtulabilir, 1,6050 bölgesine varan satışlarda alış denemeleri yapılabilir. Eğer gün içinde 1,62 bölgesine yükselebilirse satış pozisyonları açılabilir. AUDUSD ikilisin aşağıda görüleceği üzere düşüş bandından hareket ediyor. Bandın üst sınırını zorladığı zamanlarda yapılabilecek satışlar karlı bir şekilde kapatılabilir.
SWİSS FRANG dolara karşı diğerleri kadar güç kaybetmese de mevcut seviyelerden vadeli kontratlarda doların değer kazanacağına yönelik pozisyonlar açılabilir, her zamanki gibi stop koymayı unutmamak gerekir. USDJPY tarafında ise, bu paritenin düzeltmesini tamamladığını ve usd lehine hareketleneceğini düşünüyorum. bu yönde pozisyon almak için vadeli kontratlarda satış yapmak gerekir.

PAMUK için alış önermiştim; Cuma sabahı piyasa önce satarak alış için fiyat verdi ve şu anda Cuma açılışa göre %3,5 yukarıda. Alışa katılanlar şimdilik başabaşa stop koymalılar. Fiyat yukarı giderse, gittikçe stopu yukarı çekebilirler. Yeni pozisyon almak isteyenler geri çekilmelerde alış deneyebilirler.

ŞEKER fiyatlarının 26 bölgesinden satış görmesini bekliyordum. Ama görünüşe göre şimdilik bu seviyeyi kırdı. Eğer bu gün de aşağı gelmezse almak için satışları bekelmek yerine direnci kırması nedeniyle alış denenebilir. ancak bu hareket riskli bir pozisyon açmaya neden olur, riski alabilecek olanların denemesini öneririm.

KAHVE fiyatları ile ilgili bir kaç gündür yazmıyordum, çünkü ne yapmaya çalıştığını anlayamamıştım. Ama Cuma günü kendini belli ederek %3 ten fazla düştü. 252,50 den kapanış yapan fiyatların 240 bölgesindeki hareketli ortalamaya kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bu mantıkla trade etmek isteyenlerin gün içi yükselişlerde satış denemelerini önerebilirim.

KAKAO tarafında ise önemli bir gelişme yok, ancak denemek isteyenler, teknik indikatörlere uygun olarak az sayıda alış deneyebilirler. Bu enstrümanlarda gün içi gelebilecek çeşitli haberlere çok sert tepkiler olabilmesi nedeniyle mutlaka stop koyulmasını öneririm.

TAHIL KOMPLEKSİnde ki üçlünün satış baskısı altında kaldığını görüyoruz. Kısa zamanda satışların etkisinin solmasını bekliyorum. Bunu gördüğüm zaman alış önerilerimiz olacak. Diğer yandan vadeli kontratlar kadar mükemmel fiyatlama ve zamanlama istemeyen bazı opsiyon stratejileri ile tahıllarda alış yönünde pozisyonlar alınabilir. Çıplak call alış, call spread alış veya diagonal/takvim spread leri denenebilir. detaylar için bana dönebilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder