26 Haziran 2011 Pazar

270611 - vadeli kontratlar

PETROL de trend aşağı yönlü. $115 seviyelerinden yaptığı gerileme $95 desteğinde haftalarca tutunarak aşağı bir hamle daha yapmak için ilk düşüşü sindirdi. Ardından ilk hareketin %123,6 lık fibo seviyesine gerileyerek $91 desteğini test ettik, ediyoruz. Normal şartlarda hareketin 123,6 fibonun hemen altındaki 138,2 lik desteğine kadar gerilemesi beklenebilir. Bu destek $88 bölgesinde bulunuyor. biraz daha uzun perspektifte; $85 seviyesinde  haftalık hareketli ortalama bulunuyor, 85 e sarkmalar da görülebilir. Şimdilik alış yapmak için erken olabilir, ancak bu gün fiyatların 88 e gelmesi halinde orta vadeli petrol alış pozisyonları oluşturulmaya başlanabilir. Ayrıca gün içi traderlar 89,80 bölgesinin aşağı kırılması ile satış pozisyonu başlatabilirler.

S&P500 endex future larında geçtiğimiz günlerde bu yazılarda gösterdiğim düşen trend kanalındaki hareket Sürüyor. Geçen hafta trend kanalının üst bandından tekrar başlayan satışlar %1,20 lik bir marj vererek devam etti. 1250/45 aralığı kısa vadeli alım denemeleri için uygun bölgeler olabilir. BU seviyeler test edildiğinde prim toplamaya yönelik opsiyon satışına dayanan yapıların yanında endexlerin daha fazla aşağı gelmeyeceğine inananlar işin opsiyon alışları ile oluşturulabiliecek yapılar uygulanabilir.

DOĞAL GAZ yine alış tarafından trade imkanı veriyor olabilir. Henüz güvenli alış yapmak için erken, çünkü takip ettiğim indikatörler alışa dönmüş değiller. Ancak dileyenler opsiyonlarla az maliyet ödeyerek pozisyon almayı düşünebilirler. Başka bir alternatif ise küçük kontratlarda  yavaş yavaş alış pozisyonları oluşturmak. Bu seviyelerden,  az aşağıdan, az yukarıdan tekrar yukarı dönüş gelirse biriktirilen pozisyonları yine azar azar realize ederek doğal gaz hareketini değerlendirmek mümkün. Ancak bu öneri birden fazla doğal gaz kontratı taşıyabilecek büyüklükteki hesaplar için önerilir.

ALTIN  fiyatlarındaki satış baskısı oldukça ilgi çekici hale geldi. Geçtiğimiz hafta amerikan seansının ilk saatlerinde altına ve gümüşe sert alışlar geldiğini ve bu hareketlerin normal olmadığını yazmıştım. Altından çıkan sürpriz yumurta 2 günde %4 e yakın bir satışmış. Henüz bu satışın bitmesi gibi bir durum beklemiyorum, daha güçlü destek 1480 bölgesinde görünüyor. fundamental olarak altın fiyatlarında kalıcı bir gerilemeye neden olacak her hangi bir değişiklik yok, bu düşüşler altın alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ancak satışların derinleşmesi halinde kısa zamanda 1450 yi görme olasılığı bulunuyor. Pozisyon alırken bu durumu da göz ardı etmemek gerekir. GÜMÜŞ geçtiğimiz hafta belirttiğim diagonal trend desteğini kırarak satışların devamını işaret etmişti. 33,80 bölgesindeki yatay desteğe gelindi, ama görünüşe göre 32,30 da bulunan 200 peryotluk exp hareketli ortalamayı deneyecek. Bu hareketler olduktan sonra opsiyonlarla alışa yönelik yapılar oluşturulabilir.

EURUSD paritesi son 3 ayda 5. Kez 1,41 leri denemek istiyor. Daha öncekilerin hepsinde fiyatlar bu destekten yukarı dönmüştü. Bu sefer de, tıpkı daha öncekiler gibi Yunanistan la ilgili gelişmelere paralel olarak desteği kıracak veya destekten yukarı dönecek. Benim tahminim fiyatların aşağı hareketine devam edeceği yönünde. STERLING hem günlük, hem de haftalık bazda önemli hareketli ortalamaların altına kaydı. Şu anda 1,5930 bölgesinden geçen fiyatların 1,55 lere gerileyeceğini düşünüyorum. AUDUSD  ikilisi bir süredir düşen trend kanalı içinde hareket ediyor. Bu oluşumu geçtiğimiz haftalarda burada göstermiştim. Trend kanalının üst bandından dönerek satışların arttığını görüyoruz. Spot piyasa şu anda 1,0430 dan geçiyor. Fiyatların 1,0400 ın altında günlük kapanış yapması halinde önümüzdeki günlerde 1,0200 bölgesini görmesini bekliyorum. Daha önceleri NZDUSD ikilisinde belirginleşmemiş olan düşen trend kanalı Cuma günü gelen satışlarla kendisini daha da belirgin hale getirdi. Aşağıda da görülebildiği üzere, eğer Yunanistanla ilgili mükemmel haberler gelmezse bu paritenin de diğer majörlere paralel olarak  gerilemesi beklenebilir.  
USDJPY paritesinde usd lehine hareketlenmeler tekrar ön plana çıkmaya başladılar. Bu pariteyi trade etmek isteyenler vadeli kontratlarda satış yönünden pozisyon almayı düşünebilirler. Benzer şekilde USDCHF vadeli kontratlarında da usd lehine denemeler yapılabilir. Ama bu paritenin özel bir durumu var; swiss frang a karşı usd nin değer kazanması için şartlardan birisi altın fiyatlarının panik havası esmeden gerilemesi (şu anda yaşanıyor bu durum), yunanistan ve diğer ülkelerle ilgili endişelerin son bulması, amerikadan olumsuz veya belirsizlik haberlerinin gelmemesi. Yani biraz düşük olasılıklı bir kombinasyon.

PAMUKTA artık yeni vade olan aralığa  geçiyoruz. Kısa adı CTZ1. Eski vadede önerdiğim alışlar iyi çalıştı. Yeni vade için biraz izlemek istiyorum.

ŞEKER  fiyatlarında bir gerileme bekliyordum, ama ne yazık ki istediğim hareket gelmedi. Eğer satışlar başlarsa katılmak karlı sonuç verebilir. Uzun vadede ise gerileyen fiyatların karşısında 24 seviyelerinden alışlarla durmayı öneriyorum. Her ihtimale karşı opsiyonlarla bu piyasada bulunmak bana daha güvenli geliyor.

KAHVE fiyatlarında ise yukarı denemeler olabilir. Cuma kapanışında 250,50 olan kahveyi bu gün açılışta gerileme olursa almayı düşünebiliriz. 240 stop, 260 hedef olabilir.

KAKAO  daki belirsizlik devam ediyor. Bir önerim yok.

TAHIL KOMPLEKSİ nde satışlar etkisini gösteriyor. Ancak bu hareketin çok uzun süreli ve büyüklükte olacağını sanmıyorum. Risk alabilecek yatırımcılar bu üçlüde orta vadeli alış denemelerinde bulunabilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder