20 Haziran 2011 Pazartesi

210611 - vadeli kontratlar

PETROL de trendin aşağı doğru olduğunu konuşabiliriz. Diğer yandan $91 desteği dün iyi çalıştı ve fiyatları $94 ın üzerine attı. Önümüzdeki günlerde petrol fiyatlarının 91 – 99 arasındaki geniş bantta konsolide olması beklenebilir. Dün yaşadığımız aşağı sarkmalar put satıcıları için iyi bir fırsattı. Fiyatların tekrar 92 bölgesine gelmesi halinde bu fırsatı kaçıranlar put opsiyonu satarak portföylerine ek getiri sağlama yoluna gidebilirler. Orta-kısa vade için futures pozisyonu almak isteyenler de yine $92 bölgesine geri çekilmelerde alış yaparlarsa bu pozisyonları 94,50 veya 96 bölgesinde realize etmeyi düşünebilirler. Gün içi traderlar için ne yazık ki daha dar trade bantları görünmüyor; 93,40 ve 92,70 intraday trade için alış; 94,60 ve 96,00 satış yerleri olabilir.

S&P500 endexi de geçtiğimiz günlerde bahsedildiği üzere 1248 desteğinden kalkış yapıyor. Şu anda 1275 te olan fiyatların alış dalgasıyla 1285-90 bölgesine kadar devam etmesi beklenebilir. Kısa vadeli traderlar bu düşünceye göre uzun pozisyon alabilirler. Dün önerilen opsiyon stratejisini uygulayanlar şu anda kardalar. Pozisyon alamayanlar için hala çok geç değil. İlginizi çekerse yatırım danışmanınızı veya beni arayabilrisiniz. Intraday traderlar 1270 e çekilmelerde alış tarafından trade edebilirler. Satmak için ise 1285 seviyesi doğru olabilir.

DOĞAL GAZ da aşağı düşüşte durma noktasına gelinmiş olabilir. Bu varlığın geniş bir bantta hareket yaptığını artık hepimiz biliyoruz. Fundamental olarak nükleer enerjiden doğal gaz a geçiş düşüncelerinin ağır bastığı bir döneme giriyoruz. Diğer yandan doğal gazın maliyet anlamında rakibi olan kömür fiyatlarının yüksek kaldığı gerçeğinin tekrar gündeme gelmesi söz konusu. Bu hikayelerin hepsi fiyatları yukarı itici etkenler. Teknik olarak, grafiklerde de satışların yavaşlamaya başladığı görülüyor. Pozisyonu taşıyabilecek güçte portföylerde şimdiden az miktarda doğal gaz bulunması önerilebilir. Vadeli kontratları riskli bulanlar opsiyon yapılarıyla portföylerinde pozisyon oluşturabilirler. Detaylar için beni veya yatırım danışmanınızı arayınız.

ALTIN  fiyatları güçlü duruşunu koruyor. Dün intraday amaçlı olarak 1545/50 aralığından satış önerisine uyanlar pozisyonlarında az da olsa kar elde ettiler. Bu gün için altın fiyatlarının 1550 deki önemli direnci deneme olasılığı yüksek. bu hareketi kısa süreli olarak satış fırsatı şeklinde değerlendirmek düşünülebilir. Hatta piyasanın durumuna göre bu pozisyonu orta vadeli taşımayı bile düşünebiliriz. Altın fiyatlarının uzun süredir olduğu gibi, sene sonuna kadar, yani FED faiz kararına kadar geniş bir bantta konsolide olmaya devam edeceğini düşünenler opsiyon satarak portföylere prim toplama yoluna gidebilirler. GÜMÜŞ fiyatları 50 günlük hareketli ortalamaya geliyor. Daha önce aşağıdan gelen diagonal trend desteğinden kalkış yapabileceğini yazmıştım, nitekim o bölgeden yukarı hareketlendi. Şimdi ise yukarı çıkışı sınırlandırabilecek olan hareketli ortalamaya geliyor. fiyatlar 35,95 ten geçerken hareketli ortalama 36,95 te bulunuyor. Bu ortalamaya gelinmesi halinde satış denemeleri yapılabilir.

EURO 1,41 de destek bulduktan sonra kendisini 1,4350 ye atabildi. 1,44 – 1,45 aralığına kadar yükselmesi beklenebilir. Fundamental olarak henüz euro lehine somut bir gelişme yok, ama avrupalıların yunanistanı kurtarmazlarsa sıradaki ülkelerin de iflas edeceğine dair konuşmaları zor durumdaki ülkelerin kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılacağı düşüncesini güçlendirdi. Bunun üzerine euro da ki alışlar bir miktar güç kazandı. 1,45 e doğru satmak için pozisyon kollanabilir. GBPUSD gün içinde 1,62 bölgesine giderek intraday traderlar için karlı satış imkanı verdi. Ancak asya seansında tekrar yukarı attı ve 1,6224 e geldi. Bu gün 1,6310 seviyesini görmek isteyecektir, gün içi trade için ilk round bu hedefe yönelik alış olabilir. AUD için görüşümde henüz bir değişiklik yok. Bant içinde kaldığı sürece bant trade ine devam edilebilir. JPY  dün dolara karşı önce zayıflayarak dünkü önerinin para kazanmasını sağladı. Ancak amerikan seansında piyasa tekrar geri geldi. Bu sabah için yatay görünüyor. Genel olarak usd nin zayıf geçireceği bir kaç günde olmamız nedeniyle bu gün jpy ye karşı pozisyon önermiyorum. Intraday için; şu anda 124,76 da olan pariteyi 125,00 ve 125,50 seviyelerinden satmayı, 124,30 ve 123,90 bölgelerinden de almayı önerebilirim.

KAHVE deki satış hiç hız kesmeden devam ediyor. Piyasa 246,30 dan kapandı. Daha önce bahsettiğim üzere 240 seviyesindeki desteğe geldiğinde piyasa şartlarına göre alış denemeleri veya alışa yönelik opsiyon stratejileri uygulanabilir.

KAKAO da indikatörler iyi çalıştı ve dün gelen satışı önceden işaret ettiler. Bu öneriyle alınan pozisyonlarda başabaşa stop konulabilir.

TAHIL KOMPLEKSİ elemanlarından SOYA desteklerden hareketlenerek yukarı doğru ufak bir ateş yaktı. Bu hareketin devamını beklediğimden alış önerebilirim. Benzer şekilde BUĞDAY ve MISIR da dip oluşuyor olabilir. Bu varlıklarda da alış denemeleri yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder