8 Haziran 2011 Çarşamba

080611 - vadeli kontratlar

PETROL dün yine bekleneni verenler arasındaydı; 98,00 ve 96,50 alım seviyeleri olarak belirlenen bölgelerdi ve 97,75 e kadar sarkarak günü 99,10 dan kapadı; şu anda 98,56 geçiyor. Alanlar karda olmalılar. Bu pozisyonlara başabaşa stop koyarak beklemeyi önerebilirim. Diğer yandan eğer kuzeye hareketlenecek olursa önce şu anda 101,20 de bulunan hareketli ortalama, ardından da 102,50 deki dirençlere kadar gitme olasılığı var. Bu gün yerel saatle 17:30 da petrol stokları gelecek, fiyatlarda hareketliliğe neden olabilir. Verinin fiyatlar üzerindeki etkisini yok sayarak (veri geldiğinde destek-dirençler çabucak aşılabilir) yine 98,00; 97,30 ve 96,50 alış seviyeleri olabilir. satış başlatamak isteyenler ise 100,50 ve 101,60 dirençlerini kullanabilir.

Henüz kesin olmamakla birlikte FED başkanı Bernanke’nin QE3 ün uygulanacağına dair bir söz söylememesi ve petrolden kaynaklanan enflasyon baskılarının geçici olduğunu söylemesi S&P500 ve diğer amerikan endexleri için çok iyi bir haber olmayabilir. Doğrusu piyasanın hangi haberi nasıl satın alacağını tahmin etmek her zaman kolay değil. Bu haber boğa lar için iyi olmasa da daha önce bahsi geçen 1270/80 ve 1250 desteklerinden alışa yönelik pozisyonlar denenebilir.

DOĞAL GAZ dün de gerilemedi ama dirence boyun eğerek yukarı da gidemedi. Küçülen günlük hareket marjlarıyla burada ne kadar çok kalırsa geri gelme olasılığını o kadar çok arttıracağını düşünüyorum. Bu anlamda stoplu satış denemeleri yapmak fena fikir olmayacaktır. Nerdeyse büyün indikatörler satışa dönmek üzereler. Henüz teyit gelmedi, dileyenler teyit beklemeyi tercih edebilirken, risk algısı yüksek olanlar 4,860 stop koymak şartı ile cari fiyat olan 4,810 dan satış deneyebilirler. Henüz opsiyonlarla pozisyon almak için erken olabilir. Ama eğer satışın teyidi gelirse call satarak prim toplama yoluna gidilebilir, veya calendar spread, diagonal spread stratejileri uygulanabilir. Bu fırsatlar için iletişimde kalın.

ALTIN  son derece dar bir bantta, günlük $15 lık marjlarda hareket ediyor ve her gun kuyruklu mum grafikler oluşturuyor. Bu durum kararsızlık demektir. Bu noktada yatırımcı olarak 2 seçenek vardır; ya risk almak istemeyerek geri çekilmek, ya da bir tarafa kırılacağına yönelik inançla pozisyon almak. Ben ikinci yolu seçerek kırılmanında düzeltme bazında aşağı doğru olacağını düşünüyorum. Dün de yazdığım gibi 1510 seviyelerini deneyebilir. Gün içi traderlar 1546/48 bölgesinde satış deneyebilirler. Alış için ise gün içi amaçlı 1530 bölgesi takip edilebilir. GÜMÜŞ te neredeyse nokta atışı yaparak 37,50 lerden satış önerisinde bulunmuştum; tam da oraya kadar yükselerek ger geldi ve şu anda 36,86 lardan geçiyor. Satanların her ihtimale karşı başabaşa stop koymalarını veya kar realizasyonu yapmalarını öneririm. Yeni pozisyon takip edenlerin bu gün tekrar 38,50 direncini izlemelerini önerebilirim. Alış için 35,50 den önce belirgin bir seviye göremiyorum.

EURUSD paritesi dün bahsedilen 1,4630/50 bölgesindeki direnci kırarak bu seviyenin üzerinde kapanış yaptı ve bu sabah da 1,4670 ten geçiyor. Doğrusu direnci kırmış görünmesine rağmen bu durum bende alış düşüncesi uyandırmıyor. Ancak gün içinde 1,4570 bölgesine gelirse alış denemeleri önerilebilir. Satış tarafı ise meçhul! GBPUSD paritesi tamamen teknik indikatörler nedeniyle satış tarafında görünüyor. Bu enstrüman için net bir önerim yok ama trade edecek olursam satış tarafından pozisyon başlatırdım. AUDUSD  hareketli ortalamaları aşağı doğru kırmakta zorlanıyor. Gün içinde 107 ye doğru atakları satışla karşılamak doğru hareket olabilir. ama paritelerdeki belirsizlikler nedeniyle stop koymayı unutmamak gerekir. NZDUSD ikilisi de Avustralya doları gibi teknik nedenlerden dolayı satış tarafından trade edilebilecek bir diğer parite. SWISS FRANGI da dün ve bu gün usd ye karşı zayıflama eğilimi gösteren paritelerden. Dileyenler bu paritede de usd lehine pozisyon alabilirler. Cari fiyat olan 119,43 ten yapılabilecek satışlar için 120,50 stop; 118,40 limit olabilir. JPY beklentimiz aksine dün de güçlendi, ancak hareketlerin küçülmesi bir dönüşün eşiğinde olabileceğimizi düşündürüyor. Usd lehine denemeler yapılabilir.

PAMUK 3 günlük düşüşten sonra bu gün alıcılı ve 149 dan geçiyor. Ben, satışların 143 bölgesine kadar devam etmesini bekliyorum. Ardından alış veya put opsiyonu satış önerilebilir.

ŞEKER al tarafından trade ediyor. yazılarımı takip edenler bilir; şekerin yükseleceği konusunda inancım vardı. daha önceden önerdiğimiz alış pozisyonlarını az da olsa karla kapamıştık. Şimdi geri gelirse alış yapmak için fiyat takip etmeyi önerebilirim. Ayrıca orta vadeli olmak üzere opsiyonlarla call spread veya tek başına call alımı önerilebilir.

KAHVE karışık seyir halinde. Şimdilik net bir önerim yok. Ama yine de alışa daha çok ilgim olduğunu belirtmeliyim.

KAKAO dün yukarı bir atak deneyerek daha önceden orta vadeye niyet ederek önerdiğim uzun pozisyonları trade e çevirerek kar realize etme imkanı verdi. Ardından günü geri çekilerek kapadı. Bu sabah açılışta fiyata bakarak tekrar alış denemeleri yapılabilir.

TAHILLARDA  yapılan satışları kapatmayı ve alışlara ekleme yapmayı önerebilirim. Hafta başında MISIR satış, BUĞDAY alış önermiştim. bu pozisyonlardan satışlarda karı alıp, tercihinize ve risk algınıza göre buğdaya ekleme yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder