2 Mayıs 2011 Pazartesi

020511 - vadeli kontratlar

Bu sabah amerikadan gelen haberlerin ardından, sanki piyasadaki en büyük gümüş spekülatörü Bin Laden miş gibi, altın, petrol, gümüş gibi emtialara satış geldi. Bu satış dalgasının gelen haberle ilgili olduğunu düşünmüyorum, ancak zaten petrolde satış beklediğimi, takip edenler hatırlayacaktır.

Şu anda 112,30 bölgesinde geçen petrol bu hafta içinde 110/109,50 bölgesine kadar gerileyebilir. Hedef gösterilen bu seviyede hem yatay hem de diagonal fibo seviyelerinin bulunduğunu aşağıdaki grafikten görebilirsiniz. Kırmızı ile işaretlenen daire ilk hedef olabilir.

S&P500 endexi de sabah haberleri ile hareketlenen enstrümanlardan birisi. Şu anda 1368 den geçen endex 1378/80 bölgesini denerse o bölgede bir kaç gün konsolide olacağını, ve hatta bir miktar satış göreceğini beklerim. Eğer o seviyeleri yaparsa kısa süreli olarak vadeli kontrat satışından para yaptırabilir. Hatta dileyenler yukarıdan call satarak prim toplama yoluna da gidebilirler. Daha çok risk alabilenler ise call satışlarından gelen primlerle put opsiyonu alarak bedel ödemeden, sadece gelecekteki risk alarak satış pozisyonuna dönebilirler.

DOĞAL GAZ  hedeflediğim bölgeleri test ederek kar realizasyonu yapmak istediğim bölgelere geldi. Aşağıdaki grafikte de görüleceği gibi önemli bir dirence ulaştı. Ama daha yukarılarıda denemişti. Bu olasılığa karşılık taşınan alış pozisyonlarında hafiflemek doğru adım olacaktır. Yeni pozisyon önerim yok.


ALTIN ve GÜMÜŞ  bu sabah sert satıcılı açıldı. Bir süredir aşırı alımda olan bu iki kıymetli metalde satış gelmesi zaten beklenen bir durumdu, ancak ne zaman geleceği belli değildi. Bu tür durumlar için önerilen yatırım stratejisi opsiyon satarak prim toplamak olabilir. Nitekim zaten opsiyon trade etmeyi önermiştim daha önce. Doğrusu, altın fiyatlarına dalgalı seyirle birlikte tekrar 1510 bölgesine bir gerileme beklediğimi, ama vadeli kontratlarla bu işe katılacak kadar yürekli olmadığımı belirtmeliyim. Gümüş de ise satışların işaretleri daha da belirginleşti. Hesabı ve risk algısı büyük olanlar için burada iyi bir fırsat olabilir, ancak unutmamak gerekir; gümüş 1 dolarda $5,000 kar/zarar ettirir. O yüzden trade etmek için biraz geniş olmak gerekli.

EURUSD paritesi 1,4850 deki fibo direncine takılmış görünüyor. yukarı ataklarda call opsiyonu satarak prim toplamak şu an için iyi bir yöntem gibi görünüyor. diğer yandan vadeli kontratlarda yapılan satışları 1,49 un üzerinde stoplamak gerekebilir, çünkü son zamanlarda bu parite dirençleri kırdığında bir sonraki dirence kadar uzanıyor. Bu günlerde eurusd için bearish görüş taşıyorum. AUDUSD  paritesi dikkate değer bir fibo seviyesine ilerledi. Özellikle kıymetli madenlere ve petrole satış geldiği bu günlerde audusd paritesinin bu dirençten satış görmesini bekliyorum. Bu gün zaten %0,26 ekside. Bir, iki gün içerisinde aşağı doğru 100 pips lik marj vermesi beklenebilir. Benzeri şekilde NZDUSD  paritesinde de 100 pipslik gerileme olabilir. bu hareketlere paralel olarak 200 pipslik bir usd hareketi gözlenebilir.

PAMUK fiyatlarından daha önce sözünü ettiğim düzeltme son 3 gündür geliyor. 147 lerden kalkan pamuk, büyük olasılıkla 165 leri deneyecek. Bu seviyeler de bizim için tekrar satış fırsatı olacaktır. Sığ olmasına rağmen opsiyonlarla da bu piyasaya ilgi gösterilebilir.

ŞEKER fiyatlarında geçtiğmiz haftalarda gözlemlediğim al sinyali az marj verdi ve istediğimi kazandıramadı. Bu sabah okuduğum bazı yazılara göre şeker stoklarının artması nedeniyle fonlar hala şeker alımına başlamadılar. Bu konuda olumlu bir haber gelene kadar şekeri alış tarafından trade etmek riskli olacaktır.

Tahıl kompleksinde BUĞDAY, MISIR ve SOYA Cuma gününü yükselerek kapadılar, ancak satış için uygun seviyelere gelmiş görünüyorlar. Burada isteyenler yakın vadeli kontratlarda call, uzun vadeli kontratlarda da put opsiyonu satabilirler. Bu işlemleri yaparken önce danışmanınızla konuşmanızı öneririm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder