3 Mayıs 2011 Salı

030511 - vadeli kontratlar

Dün PETROL  deki fiyat hareketi piyasadaki küçük oyuncuları ciddi anlamda şaşırtmış olmalı. Çünkü, daha sonradan İsrail’in İran sınırında tehlikeli bir tatbikat yapması spekülasyonuna dayandığı düşünülen son derece sert bir hareket yaptı ve kısa zamanda 2,5 dolarlık bir yükseliş yaptı. Ancak kapanışı geri çekilerek yaptı ve tekrar açılışın altında kapattı. Bu sert hareket bir çok gün içi trader ın satış pozisyonlarını stopladı. Ancak genel görünümü hala bozmadığını düşünüyorum; satış tarafı benim daha uygun bulduğum yön. Bu anlamda, stop seviyesini 2-3 dolar aralığında tutmak kaydıyla vadeli kontratlarla petrol satılabilir. Diğer bir yöntem ise 3-4 dolarlık opsiyon spreadleriyle satışa oynamak, yukarılardan call opsiyonu satmak, veya çeşitli vadelerde petrolü almaya razı olacağınız seviyelerden put opsiyonu satmak olabilir.

Amerikan S&P500 endexi beklediğim seviyeleri göremeden geriledi. Fundamental olarak piyasada alışlar devam edebilir. Satışları belirli seviyelerden alışlarla karşılayabiliriz. 1335 bölgesi alış yapmak için, put satmak için veya spread stratejileri ile alış yönünde pozisyon almak için uygun olabilir.

DOĞAL GAZ, dün de bahsettiğim gibi 4,720 bölgesindeki dirençte takıldı. Perşembe günü gelecek stoklarla belki bu seviyeyi de kırabilir, ama ondan önce, daha kısa süre içinde doğal gaza satış gelebilir. Yine de satmak için teknik teyitler beklemeyi tercih edeceğim. Asıl niyetim satış sonrasında alışa katılmak.

ALTIN  için biraz cesur bir öneri olacak ama bu günlerde satışların devam etmesi beni şaşırtmayacaktır. 1550 bölgesinden yapılacak satışlarda 1580 in üzerinde stop koymak kaydıyla 1500 hedefi güdülebilir. Burada kontrat başına $3,000 zarar; $5,000 kar extremleri oluşabilir. Diğer yandan bu marjları fazla bulanlar için opsiyon spreadleri daha az maliyetlerle pozisyon alma imkanı verebilir. GÜMÜŞ gün içindeki aşırılıkları nedeniyle vadeli kontratlarda riskini almak isteyebileceğim bir enstrüman değil. Ama opsiyonlarda oldukça iyi prim veriyor. Yatırım danışmanınızla konuşarak opsiyon yapıları hakkında bilgi alabilirsiniz.

EURUSD paritesinde alışların nispeten yavaşladığını görüyorum. Daha önce 1,52 ye kadar gidip dönmüştü, bu sefer oraları görmeden geri gelebilir. Bu gerçekleşirse paritede bir süreç alacak bir gerileme başlamış olabilir. Henüz satış teyitleri gelmediği için vadeli kontratlardan ziyade opsiyonlar daha elverişli olacaktır. Satışa yönelik spread stratejileri denenebilir. Karşılığında da belirli rasyolara dayanarak yukardan call opsiyonu satılabilir. AUDUSD paritesi dün satış önerimden sonra diğer parite ve emtialarla birlikte yukarı gittikten sonra tıpkı petrol gibi eksi kapanış yaptı. bu gün de satıcılı seyrini sürdürerek devame diyor. Önümüzdeki günlerde 100-150 pips marja ulaşmasını bekliyorum. NZDUSD paritesinde de gerileme işaretleri derinleşiyor. İlk hedef olan spot 0,7976 ya yaklaşık 50 pips kaldı. Şimdilik yeni önerim yok.

PAMUK tarafında düzeltme aldatıcı olabilir. bu nedenle düzeltmeye katılmıyorum. Ama tekrar satış için takip ettiğim seviyelere geldiğinde yeniden pozisyon almaya çalışacağım.

TAHIL kompleksi için gelecek hafta beklenen stok raporu trade için yön belirleyici olabilir. o zamana kadar satış tarafından trade etmek daha mantıklı görünüyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder