12 Mayıs 2011 Perşembe

120511 - vadeli kontratlar

PETROL beklediğimiz gibi, düşüşün tepkisinde kazandıklarını muhafaza edemedi ve dün yaklaşık $6 lık bir düşüş yaparak 3 günlük kazançlarını geri verdi. İşin aslı, zaten bu çıkışın bu kadar fazla olmasına anlam veremiyordum, fiyatlar layığını buldu diyebiliriz. Bundan sonraki hareketler için petrolde 96 – 105 bandının çalışması beklenebilir. Bu aralık gün içi trader lar için yüksek bir aralık. Ancak bandın ekstremlerine gelindiğinde yukarıdan satış, aşağıdan alış denemelerinin en azından önümüzdeki bir kaç gün boyunca para kazandıracağına inanıyorum. Henüz bunu söylemek için erken olabilir ama orta vadede petrol fiyatlarının 85-90 aralığına gerileyebileceğini, ardından da tekrar $100 ın üzerine atabileceğini bekliyorum. Orta vadeli bu beklenti üzerine bazı opsiyon stratejileri düzenlenebilir. Örneğin; fiyatarın tekrar öngörülen trade bandının üst ekstremine gitmesi halinde oradaki direncin kısa dönemde çalışacağı beklentisi üzerine yakın vadeli kontratlarda OTM call satılıp, oradan elde edilen gelir ile uzak vadede daha fazla OTM olan bir call opsiyonu satın alınabilir. Bu strateji fiyatların önce gevşemesi, daha sonra yükselmesi senaryosuna yönelik bispeten komplex bir yapıdır. Diğer yandan, daha basit bir yapı kullanmak isteyenler petrol fiyatlarının aşağı gidişinin sınırlı olacağını düşünerek aşağılardan put satarak prim toplayabilirler. Bu işleme bir bacak daha ekleyerek pozisyonları korumaya da alabilirler. Petrolde volatilite yüksek olduğu için iyi prim almanın mümkün olduğu bir dönemdeyiz. Detaylar için telefonda görüşebiliriz.

Dünkü genel satış ve doların güçlenmesi karşısında amerikan endexlerinde de bir miktar erime göze çarptı. S&P500 endexi tekrar boll bantlarının orta seviyesine geldi. Bu hareketle beraber endexin son derece önemli bir seviyeye son 2 haftada tekrar gerilediğini görüyorum; al-sat tetiklediğini düşündüğüm hareketli ortalamaya gelindi. Teknik olarak hareketli ortalamanın altında kapanış satışların derinleşeceğine işaret eder. Bu piyasaya bullish baktığımı söylemeliyim. Şimdilik izliyorum.

DOĞAL GAZ  için opsiyon pozisyonlarının şimdilik daha elverişli olduğunu düşünüyorum. yakın vadede fiyat hareketinin yönünü ve büyüklüğünü kestiremediğim için aşağıdan put opsiyonu satmak gibi alternatifler mevcut.

ALTIN da hareketli ortalamalara geldi. altına kırılmamak için savaş veriyor. Bu tür desteklerden az miktarda alım denemeleri yapılabilir vadeli kontratlarda. Ama mutlaka stop koymak gerekir. Eğer bu gün 1485 e kadar sarkarsa altında alış denenebilir. GÜMÜŞ için resim biraz daha farklı; bir çok hareketli ortalamaların altına geldi diyebiliriz. Ancak aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere nisbeten kalın bir destek bölgesinin dışına atmadan yeni satış başlatmak istemem. Piyasa koşullarına göre gün içi ufak alımlar bile denenebilir. 33,50 ler alış denemesi için uygun seviyeler olabilir.

Pariteler tarafında dolar pozitif görüşüm devam ediyor. Tek tek paritelere girmiyorum, ancak geçtiğimiz Cuma para birimlerinin usd ye karşı performanslarını vermiştim. CHF nn performansı gerçekten etkileyici, euro nun ardınan en fazla tepki veren majör para birimi oldu. Bu hareket piyasadaki genel görüşün döndüğüne işaret edebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder