17 Mayıs 2011 Salı

180511 - vadeli kontratlar

Yeni vade PETROL fiyatlarına göre geçerli bant 95-105 aralığı oldu. dünkü hareketlerde petrol önce aşağı sarktı, ve ardından amerikan seansındaki alışlarla 200 lük hareketli ortalamaya uyarak tekrar yukarı çekildi. Doğrusu burdan sonraki yönsel hareketin nereye olacağını kestirmek zor. Ancak daha önce yazdığım gibi bu ortalamanın kırılması halinde 95-90 aralığının etkin olmasını, ardından tekrar yukarı hareketler görülebileceğini bekliyorum. Bu hareketler biraz da euro nun durumuna bağlı. ayrıca, bu gün yerel saatle 17:30 da petrol stokları verisi gelecek, vadeli kontrat trade edenlerin dikkatli olmasını öneririm.

 Dün S&P500 endex kontratlarının değiştirilmesi gerektiğini yazmıştım, orada hata yapmışım; endex kontratları için henüz zaman erken; ESM1 kontratlarında devam edebiliriz. 17 haziran vade sonu bu kontratlarda, 1 gün öncesinde oradaki pozisyonları kapatmalıyız. Fiyat hareketlerine gelince; bir türlü rahat bir şekilde almak istediğim 1300 seviyesine gelemedik. Dün yine aşağı dönüş hareketine benzer formasyonlar oluştu grafiklerde. Şimdilik vadeli kontratlarda pozisyon önerim yok. Daha önceden önerdiğim opsiyon stratejilerini uygulamış olanların pozisyonları şu anda iyi durumda olmalılar.

DOĞAL GAZ  da aklıma gelen başıma geldi. Hareketli ortalama dirençleri çok güçlü baskı oluşturarark %4 e yakın satışa neden oldular. Ancak dün bu satışı alışla karşılama şansı oldu. Fiyatların en düşük 4,160 gördüğü doğal gazda 4,169 dan alışa yetişebildik. Uygun seviyelere stop koyarak bu pozisyonda beklemek fena fikir olmayabilir. O fiyatlardan alışa yetişemeyenler bu sabah buldukları aktif fiyatlardan da alış deneyebilirler. Kontrat başına yaklaşık $2,000 kar potansiyeli olabilir.

ALTIN 1480 in altını görerek bir süredir hakkında konuştuğumuz 1480 – 1530 bandının alt ekstremini yaptı ve alış imkanı verdi. 1480 ve daha iyi seviyelerden alış yapanlar şu anda min $1,200 karda olmalılar. Altın fiyatlarında bir süre konsolidasyon olabileceğini yazmıştım. bu çerçevede fiyatların 1500 ün üzerine atması halinde dün yapılan alışların stop emirlerinin de yukarı çekilmesi ve o şekilde fiyat hareketlerinin takip edilmesini önerebilirim. Tıpkı altın gibi GÜMÜŞ de dün aşağılardan alış imkanı verdi ve bu sabah düne göre yukarıda. Her iki kıymetli madende teknik olarak yukarı hareket potansiyeli aşağıya göre daha yüksek görünüyor. trade etmek isteyenlerin bu iki madeni alış tarafından trade etmelerini önerebilirim. Opsiyonlarda açılacak yeni pozisyonlar açısından şu anda herhangi bir önerim olmayacak.

EURUSD paritesi beklediğim gibi yukarı ataklar yapıyor. Bu sabah 1,4275 bölgesinde. Satış yapmak isteyenler olduğunu biliyorum, ama bence satış yapmak için henüz erken. Aksine, dün alış hedeflediğimiz bölgelere gelerek alış yapanların pozisyonlarını uygun seviyelere stop emirleri bırakarak 1,45 e yaklaşmayı beklemelerini önerebilirim. Yeni alış yapmak için 1,4200/4190 desteği denenebilir. GBPUSD paritesinde de kritik seviye olan 1,6165 güçlü çıktı ve piyasa yükseldi. bu gün 1,6300 te bulunan 50 günlük hareketli ortalamada belki biraz oyalanabilir, piyasa koşullarına göre o seviyelerden gelebilecek bir satış dalgası sonunda tekrar alış denenebilir. Ancak bu, güven seviyesi düşük bir öneridir. AUDUSD ve NZDUSD pariteleri de yukarıya dönmüş görünüyor. bu paritelerde de kısa süreli alışlar gözlemlenebilir.

Ne yazık ki PAMUK taki alışı önceden görebildiğim halde katılamadım. Katılabilenler varsa, daha önce yazdığım gibi ilk hedef 165-170 aralığı. Ancak o seviyelere geldiğinde yeni pozisyon olarak satış denenebilir. ancak yine de piyasayı  koklamak gerekir. Daha önce alış tarafından trade eden opsiyon stratejileri önermiştim. Bu stratejiler şimdi kardalar, hedef fiyata ulaşılınca pozisyon kapama düşünülmeli.

ŞEKER beklediğim hareketi yapıyor. Önerimle şeker kontratında alış yapanlar, maliyetlerine göre karda olabilirler. 23-24 arasında kar realizasyonu düşünülebilir. Dün önerdiğim opsiyon satışlarını yapabilenler şu anda kardalar. Fiyatlar yukarı gidince opsiyon fiyatları düştü, hedefe geldiğimizde satılan opsiyonlar geri alınarak karlar realize edilebilir. Yeni öneri olarak piyasa açıldığında basit call spread leri denenebilir.

KAHVE fiyatlarında aşağı hareket yavaşlamışa benziyor. Dün hafif artılı kapanan kahvede eğer kuzeye hareket başlarsa ilk hedef 280 bölgesi olacak. kapanış itibarı ile fiyatlar 266 da. Dileyenler için call spreadleri ideal olabilir. Risk alabilenler ise vadeli kontratlarla da alış deneyebilriler. Kahve de ki 1 tam puanlık hareket $375 kar/zarar a tekabul eder.

KAKAO şimdilik uykuda gibi davranıyor. Bütün emtialarda büyük hareketler olurken kakao fiyatların şimdilik son derece durgun. Ancak 2948 deki yatay destekten güç bulabileceğini düşünüyorum. bu nedenle alış tarafından trade edilmesi şimdilik daha doğru görünüyor. Ancak, Fildişi Sahilleri’ndeki siyasi durum nedeniyle bu varlıktaki fiyat hareketleri son derece ani ve büyük hareketler yapmaya müsait.

TAHIL KOMPLEKSİ  bileşenleri son günlerin en büyük boğaları oldu diyebiliriz. Bu 3 lü çin soya da al, diğerlerinde bekle önerisi vermiştim. Önümüzdeki zamanlar için bakarsak, alış dalgasının bir süre daha devam edebileceğini düşünüyorum. risk almak isteyenlerin bu varlıklarda uzun taraftan pozisyon almaları iyi bir fikir olabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder