26 Nisan 2011 Salı

260411 - vadeli işlemler

Avrupa piyasalarının kapalı olması nedeniyle nispeten sığ olan Pazartesi günü, amerikan seansıyla birlikte son derece ilginç hareketlere sahne oldu. PETROL fiyatlarında, tıpkı diğer bir çok emtiada olduğu gibi satışa sahne oldu. fiyatların dün yazdırdığı grafik teknik anlamda satışa dönüşü işaret ediyor. Yarın önemli bir gün; FED toplantısı olacak ve önümüzdeki dönemde oyunun kurallarının değişeceğini belli eden açıklamalar olabilir. Aslında piyasayı yönlendirici bir söz etmekten kaçınacaklarını düşünüyorum, ama ima edilenle önemli olacaktır. Petrol fiyatları, açıklamalardan ters yönde etkilenmezse 108,50 bölgesindeki hareketli ortalamaya kadar kayabilecektir. Ortadoğu’daki durumda değişiklik yok, ancak piyasa bu duruma alıştığı için spekülatif sıçramalar yapmıyor. Yine de mevcut şartlar altında yukarı potansiyeli her zaman var. trade önerisi olarak gün içi veya 2 gün süreli 111,80/90 satış, 113,10 stop, 108,50 hedef olabilir. benzeri şekilde satışa yönelik olarak yukarılardan call opsiyonu satılabilir, karşılığında da 111 strike put opsiyonu alınabilir, böylece maliyet düşürülür ve satışa oynanır. Fiyatların sert yukarı yapması halinde uygun bir zamanlama ile satılan call opsiyonları riskinin kapatılması gerekebilir. Ayrıca henüz petrol opsiyon fiyatlamasında yukarı tarafın daha fazla fiyatlanması bu strateji için avantaj sağlıyor.

S&P500 ve diğer amerikan endexlerinde grafikler ağırdan alarak satışa dönmeye çalışıyorlar. Yarınki açıklama önemli olacak. Diğer yandan risk almak isteyenler petrolde olduğu gibi call opsiyonu satarak para yaratabilir ve bu parayla put opsiyonu alabilirler. Ancak satışların çok derinleşmesini beklemediğim için bu yöntemi uygulamayacağım. Vadeli kontratlar daha uygun olabilir.

DOĞAL GAZ öngördüğümüz gibi 4,50 olarak verdiğimiz hedefi gerçekleştirdi ve geri gelmeye başladı. Mevsimsel olarak doğal gaz fiyatlarının yukarı çıkışlarının oldukça limitli kalabileceği dönemlere yaklaşıyoruz. Bu nedenle bundan sonra, bir süredir uyguladığımız ve bize para kazandıran “geri çekilmelerde al” önerimi değiştirerek satışlara katılmayı öneriyorum. Ancak fiyatların döndüğünü teyit ettiğimizde kısa süreli alış yapmayı önereceğim. Bu zamana  kadar satışlardan korkmuyordum, alış fırsatı olarak düşünüyordum. Bundan sonra piyasanın döndüğünü teyit ettikten sonra trade e girmek daha doğru geliyor. Bu çerçevede Kısa dönem için doğal gaz da satış tarafından trade etmek daha doğru görünüyor. mayıs vadeli NGK1 kontratından Haziran vadeli NGM1 kontratına geçilmesi zaman açısından rahatlık sağlayacaktır. Bu kontrat şu anda 4,427 den geçiyor, 4,450 – 4,500 aralığından satış pozisyonu alınabileceğini düşünüyorum. 4,600 bölgesi stop, 4,300 limit olabilir. ayrıca opsiyon satarak trade etmek isteyenler 5,000 ve üzeri seviyelerden opsiyon satarak primin erimesine oynayabilirler.

ALTIN ve GÜMÜŞ fiyatlarında son 2 gündür sığ piyasa koşullarına rağmen dikkate değer hareketler oluyor. Son derece güçlü bir boğa trendinin içinde bulunan bu kıymetli madenlerde kar realizasyonu geliyor. Satmak için biraz çesur olmak gerekir, ama sanırım ben o kadar cesur değilim. Yine de put opsiyonu alarak satışa katılmayı deneyebiliriz. Çeşitli yerlerden de opsiyonlar satarak maliyeti azaltabiliriz.

EURUSD paritesi bu gün ve yarın büyük olasılıkla FED kararını bekleyecektir. Bu nedenle gün içinde belirgin bir hareket yapacağını sanmıyorum. Ama kısa marjlı işlem yapmak isteyenler vadeli kontratlarda 1,4560/70 bölgesinden satış, 1,4460 bölgesinden de alış deneyebilirler. STERLİN sert ataklar ve yeni yükseklerden sonra yavaş yavaş gevşiyor. Orta vadede boğa trendinde olduğunu konuşabiliriz. Yarını beklemek isterim. USDJPY paritesinde yavaş yavaş usd lehine pozisyon alınabileceğini düşünüyorum. ancak yarınki toplantıdan sakındığım için opsiyonlarla usd lehine pozisyon almayı düşünebilirim. İSVİÇRE FRANGI  hala usd ye karşı güçlülüğünü sürdürüyor. Amerikan merkez bankası usd lehine bir açıklama yapmazsa ana trend devam edecek gibi görünüyor. Gün içi hareketlerde mevcut seviyeler olan 113,45 lerden yapılacak satışlarda 113,00 hedef olabilir.

PAMUK bir süredir yazdığım gibi satışa devam ediyor. Ancak son bir kaç seanstır satışlar yavaşladı. 200 bölgesinden 160 lara kadar aralıksız kaydıktan sonra görünüşe göre bir düzeltme ve konsolidasyon yapacak. Benim önerim yukarı hareketi yaptıktan sonra call opsiyonu satarak para yaratmak ve karşılığında call opsiyonu almak olacaktır. Henüz bu hareket için erken, takip ediyorum. Son olarak; risk almak isteyenler mevcut seviyeler olan 164,10 bölgesinden vadeli kontratlarla alış yapabilirler. 162,50 stop, 170 limit olabilir.

ŞEKER deki çıkış dün emtialara gelen genel satışla birlikte yavaşladı. Buradaki long pozisyonlara kar stopu koyarak beklemeye geçiyoruz. Şu anda 23,40 tan geçen şekerde hedef 24,70 bölgesi.  Yeni pozisyon almak için beklemek gerekli.

KAKAO beklediğimiz çıkışı yaparak bize kazandırdı, ama ardından geri çekilmelerde gerekli gücü gösteremedi. Fiyatların tekrar yukarı çıkacağını düşünüyorum, ama şimdilik bu durumu destekleyen temel ve teknik faktörlerin oluşmasını bekleyeceğim.

KAHVE de diğer emtialar gibi satıştan payını alanlar arasında. 2 işlem gününde 300 den 288 lere kadar geriledi. Tamamen teknik olarak fiyatlanan bu hareketin 280 leri deneyebileceğini düşünüyorum, hatta 276 bölgesindeki hareketli ortalama desteklerine kadar bile kayabilir. Satış yapmak riskli olacaktır, özellikle boğa trendinde olan bir varlıkta düzeltmeye oynayarak satmak riski yüksek bir trade olacaktır. Ancak 270 li seviyelere gelirse alış tarafından trade etmeye bakabilirim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder