22 Mayıs 2011 Pazar

230511 - vadeli işlemler

PETROL de 200 günlük hareketli ortalama bir kez daha gücünü gösterdi ve alım önerdiğim seviyelerin biraz daha altına sarktıktan sonra amerikan seansında son derece sert bir şekilde yukarı yaptı. En düşük 96,35 gördü ardından $100,42 ye kadar sert yükseldi. 200 lük hareketli ortalamaya her vuruşunda piyasanın buradan tepki vermesi “düştükçe al” piyasasını doğruluyor. Ancak burada dikkat edilmesi gerekn konu söz konusu hareketli ortalamanın altında kapanış yapılıp yapılmayacağı. Bu şekilde bir durum olmadıkça petrolde alıcılı davranılabilir. Son olarak; Cuma günü yazımda 98,20 nin altında kapanış yapılmasından bahsetmiştim, orada önemli bir detayı yazmamışım, aylık kapanışın 98,20 nin altında olmasından bahsetmiştim, yazıda sanki günlük gibi anlaşılabiliyor. Bu gün için, zayıf euro dan (güçlü dolar da denebilir) kaynaklı olarak petrol tekrar 96 lı seviyeleri deneyebilir. Almak için acele edilmemesini öneririm, eğer kırmaya niyetliyse kısa zamanda soluğu 92 li seviyelerde alabilir.

S&P500 endexi beklentilere paralel olarak satıcılı bir gün geçirdi. Bu sabah itibarı ile asya borsalarına uyum sağlayarak satıcılı seyrine devam ediyor. Cuma günü bahsettiğim trade kanalı etkin çalışmış görünüyor, bu durumda 1315 in altına kayarsa, ki kayması bence muhtemledir, 1300 lere kadar gelecektir. Tam da bu seviye trade kanalının alt bandı ve 1165 – 1337 aralığının fibo desteklerinden birisine denk gelir. Nitekim daha önce de 1300 bölgesinden alış yapma niyetimde olduğumu yazmıştım. Oralara gelirse, vadeli kontratlardan değilse bile en azından opsiyonlarla alışa yönelik yapılar oluşturulabilir veya satılan call opsiyonları geri alınabilir.

DOĞAL GAZ fiyatlarında ne yazık ki tuzağa düşmüşüm, haberim yok. Çarşamba günü yaptığım alışları Cuma günü gelen bir hareketle karlı taşımayı düşünüyordum, ama ne yazık ki Perşembe günü pozisyonlarımızı başabaştan stopladılar. Daha sonra tekrar girmek için takip ederken nefes bile aldırmadan süper alışlarla yükselttiler, ve bu sefer sadece arkasından bakmak düştü bize. Şu anda 4,284 ten geçen fiyatların önümüzdeki bir kaç gün içinde 4,40 ları yapabileceğini düşünüyorum. geri çekilmelerde alış tarafından trade edilebilir.

ALTIN  Cuma günü yazdıklarıma paralel bir şekilde 1500 ün üzerine gittikten sonra günü tam da 1515 bölgesinde kapadı. Ancak arada son derece ürkütücü bir dalış yaparak 1490 ları yaptı. aslında o sırada almak gerekirdi. Gün içinde yetişebildiğimiz kadarıyla yatırımcılarımıza o seviyelerden altın alımı önerdik. Aynı zamanlarda petrol de benzeri hareketler yapmıştı, orada da yetişebildiğimiz kadarıyla alışlar yaptık. Bu gün, daha önce bahsettiğim 1480-1530 yatay trade bandının üst sınırının test edilmesi halinde az miktarda satış denenebileceğine inanıyorum. Ayrıca bu hareketin çeşitli vade ve strike fiyatlarından call opsiyonu satmak için fırsat olarak değerlendirilmesi gerekir. GÜMÜŞ  için şu anda bir trade önerim yok.

EURUSD paritesi beklediğimden erken satış yaparak 1,45 hedefini şimdilik görünürden sildi ve 1,4000 ın altındaki hedeflerini tekrar gündeme getirdi.  Şu anda spot parite 1,4065 ten geçiyor, gün içinde 1,4020/30 bölgesindeki desteğin çalıması beklenebilir. Bu seviyenin altına kırmasıyla satışlar derinleşerek 1,3850 bölgesindeki desteklere kadar kayabilir. 1,4050 de 100 günlük hareketli ortalama var. Bu gün için önerebileceğim trade 1,4020/30 aralığından alış olabilir. ancak destek kırılırsa stoplamakta fayda var. GBPUSD paritesi de euro gibi 100 günlük hareketli ortalamanın hemen üzerinde oynuyor. Henüz benim görebildiğim bir yön yok.  

PAMUK fiyatlarındaki, amerikadaki sel baskınlarından kaynaklanan fiyat artışı şimdilik durulmuş görünüyor. Ancak bu sefer de diğer üretici bölgelerdeki kuraklık tehtidleri günceme geliyor. açıkçası pamukta yeni pozisyon yapmak için biraz daha araştırma yapmak gerek. Ancak daha önce aşağılardan sattığımız put opsiyonları şu anda eriyorlar ve eriyen kısımlar kar olarak bize kalıyor.

KAHVE ve KAKAO beklemediğim bir şekilde satış gördüler Cuma günü. Şu anda henüz piyasa açılmadı. Kahve’nin bir süredir alım için izlediğim seviyelere gelmesi nedeniyle az sayıda alışlar denenebileceğini düşünüyorum. KAKAO için ise biraz daha izlemek gerktiğini düşünüyorum. dileyenler için opsiyonlarla alış yönünde trad eden yapılar hazırlanabilir.

ŞEKER Cuma gününü alışla kapatarak yukarı gitme isteğini belli ediyor. bu emtianın da alış tarafından trade edilmesini daha mantıklı buluyorum.

TAHIL KOMPLEKSİ geçen haftanın boğa yıldızıydı. Ancak üçü de biraz güç kaybetmeye başladı. Sanırım şu anda 763 lü seviyelerden geçen MISIR da 770 üstünde satış yapılabilir. Zaten sabahtan 775 görmüş asya seansında, tekrar denerse satış denenebilir. BUĞDAY zaten 3 gündür 820 bölgesindeki direnci kıramıyor. Orada da küçük miktarlarda satış denenebilir. Keza SOYA  da satış için iyi seviyelerde.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder