4 Mayıs 2011 Çarşamba

040511 - vadeli kontratlar

Beklediğim hareket dün geldi ve PETROL fiyatlarını neredeyse $3 aşağı gönderdi. Pazartesi gönderdiğim emailde aşağıdaki resmin o zamanki görünümünü görmek mümkün. Görüldüğü üzere hedefimize neredeyse ulaştı. Tam da bu seviyede çeşitli hareketli ortalamalar geliyor.
Takip edenler bilirler, HO orta vadeli trade tetiklemek için dikkatle takip ettiğim göstergelerdir. Bu anlamda bu gün gelinen fiyatlar önemli, çünkü eğer HO lar aşağı doğru kırılırsa bundan sonra yeni bir haber gelene kadar sat tarafından trade etmek daha güvenli olabilir. Ancak HO dan destek bulup yukarı giderse o zaman aşağı gitmeyi şimdilik reddetti demektir ki, yukarı tarafın yolunu açık tutar. Dün açılan vadeli kontrat short pozisyonların uygun seviyelere stop koyularak beklenmesi sabah için iyi fikir olabilir. yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılar, risk algısı yüksek ise 109,80 seviyelerinden alış yaparak 111 üstünde kapanmaya çalışabilirler. Şu anda piyasa 110,70. Önerdiğim opsiyon pozisyonlarını uygulayanlar şu anda rahatlar, pozisyonları karları maximize edene kadar taşımaya devam edebilirler. Burada genel görüşümün satış yönünde olduğunu belirtmeliyim.

S&P500, Bin Ladin sonrasında enerji bulup yükselmişti ve 1380 lere göz dikmişti, ama bir kaç gündür satışa dönmüş görünüyor. İşin ilginç yanı teknik indikatörlerin de satışa döndüğünü görüyorum. Sanırım endexlerde biraz satışlar gelecek, ama ben henüz tam kavrayamadığım için bir süre izlemek taraftarıyım. Fiyatların 1335 bölgesine gelmesiyle tekrar almak için bakıyor olacağım.

DOĞAL GAZ fiyatlarında sözünü ettiğim geri çekilme 2 gündür minimal etkilerle kendisini gösteriyor. Ancak geri çekilmenin az olması satmak için yeterli cesareti vermiyor bana. Daha önce yazdığım gibi, biraz geri çekilerek daha sonra 4,850 teki son zirvesinin üstüne atmak isteyebilir. Perşembe günü gelecek olan stok verileri fiyatlar üzerinde ani ve sert hareketlenmelere neden olabilir. Benim görüşüm gün içi trade anlamında, fiyatların 4,700 yaptığı zamanlarda satış pozisyonu denemek. Ancak daha önce yazdığım gibi, doğal gaz için ana pozisyon geri çekilmede almak olabilir. daha uzun vadeli baktığımızda da fiyatların 5,000 bölgesine yaklaşmasıyla uygun yerlerden call opsiyonu satarak prim toplamak stratejim olacak.

ALTIN  aşağıdaki grafikte de görüleceği gibi satışa geçti. Bundan sonra hep satış demek hata olur tabi ki, ama şimdilik bir çok indikatörün satışa döndüğünü söyleyebilirim. Altındaki satışların 1510 bölgesine kadar devam etmesini bekliyorum. Bu seviyelerde karşılaşacağı alıcılarla eğer tekrar yukarı dönecek olursa alıma geçmek doğru bir hareket olabilir. Bu noktada ana pozisyon opsiyonlarla, destekleyici ve tamamlayıcı olarak da vadeli kontratları önerebilirim.
GÜMÜŞ ise son 3 iş gününde %17 den fazla düşerek kendisin ne kadar kumar benzeri olduğunu gösterdi. Burada opsiyon işi yapanlar yüzdesel olarak daha fazla olasılıkta kazandılar. Ama vadeli kontrat yapanlar yüzdesel olasılık olarak az sayıda kazançlı trade olmasına rağmen kazananlar (kaybedenler de) opsiyonlara göre çok kazandılar (kaybettiler). Neyseki önerilerim doğrultusuna opsiyon pozisyonlarımız bulunuyor. yeni pozisyon açmak isteyenler gümüşün yukarı hareketlerinde satışa yönelik pozisyonlara alabilirler, ancak bu enstrümanın sert ve büyük hareketleri olduğu, büyük kar/zarar sonuçları doğurduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum.

EURUSD paritesi henüz indikatör bazında satış işaretleri vermedi. Ancak grafiklerde dikkatimi çeken bir oluşum var; aşağıda da görebileceğiniz gibi, yakın geçmişte bir haftalık süreçte kararsız kaldığında, ana trend yukarı olmasına rağmen 2-3 günlük bir satış dalgası gelmiş ve paritede %2,5 luk bir satışla sonuçlanmış. Eğer spota göre 1,4860 direncinin üzerinde kapanış yapılmazsa satışların derinleşmesi beklenebilir. Geleceğe yönelik olarak, şimdi beklediğim satış dalgası gelirse, tekrar alışa döndüğünü hissettiğim zaman uygun seviyelerden put opsiyonu satarak prim getirisi elde etmeyi düşünüyorum. Hareketin durumuna göre call opsiyonu alımı ile pozisyonları destekleyebiliriz de.
Paritelerde genelde satış tarafında olmama rağmen GBPUSD ikilisi diğerlerinden önce sert satışlara sahne olarak hareketli ortalamaların destek vereceği bölgelere geldi. bu gün için GBP de alıcılı olmaya daha sıcak bakarım. AUDUSD ikilisi hafta başında verdiğim satış önerisi iyi çalıştı. Pozisyonları hala taşımayı öneriyorum. Yeni satış için ise yukarı atakları kullanabiliriz. YENİ ZELLANDA doları diğer bir satış fırsatı idi. Burada verdiğimiz öneri de sond erece iyi çalıştı. Açık olan satış pozisyonlarını uygun yerlere stop koyarak taşımakta fayda var. mevcut seviyelerden 100-80 pips daha aşağıları olabilir.

PAMUK şimdilik konsolide olmaya çalışıyor. bu süreç opsiyon satıcıları için primleri eritmek anlamında iyi bir fırsat olabilir.

ŞEKER sonunda tekrar canlanmaya karar vermiş gibi görünüyor. mevcut seviyelerden (22) yapılacak alışlar 23,50 bölgesini hedefleyebilir.

KAHVE fiyatları son 14 yılın en yüksek seviyelerine ilerledi. Hava ve üretim koşulları, global have talebindeki artış gibi faktörler bu harekette etkili oldu. ancak bu günlerde kahve fiyatlarında bir miktar gerileme olabilir. Bu tür bir hareket call satıcıları için iyi bir fırsat olabilir. şimdilik vadeli kontratlarla satış yapmak için biraz erken.

TAHILLAR da satış tarafına daha sıcak bakıyordum. Dün ve bu gün SOYA satıcılı seyir gösteriyor. Özellikle günlüklerde oluşturduğu üçgenin içine sıkışmış olması 11 mayıs ta gelecek olan verilere kadar trader lara ışık tutacaktır. Diğer yandan MISIR da iyi bir satış fırsatında. Özellikle hareketli ortalamaların altında kalmış olması üzerindeki baskıyı arttırabilir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder