17 Mayıs 2011 Salı

170511 - vadeli işlemler

PETROL kontratlarında bir sonraki vade olan CLN1 kısa isimli temmuz vadeye kaymak gerekiyor, zira haziran vade 20 mayıs ta bitiyor. Bu vadedeki pozisyonların en geç 19 mayıs akşamı kapatılması gerekiyor. Diğer yandan fiyatlarde henüz kararlı bir değişiklik yok, daha önce yazdığım 106 – 95 bandının şimdilik çalıştığını, yeni vadede 96,50 de olan hareketli ortalamanın tuttuğunu söyleyebilirim. Yeni vadeye geçerken opsiyonlarla bir pozisyon önerim olabilir. benim beklentim petrol fiyatlarının önümüzdeki 1-2 aylık süre içerisinde 110 – 95 bandında dalgalanacağı ve ardından tekrar yukarı gidebileceği yönünde. Yukarı kısmında biraz şüpheli olduğunu belirtmeliyim, nitekim ABD şu anda kalıcı bir enflasyonist fiyat hareketi istemiyor. Yine de fiyatların önce gerilemesinin ardından bir miktar yukarı harekete hayır diyeceğini sanmıyorum. Bu çerçevede ağustos vadede 80 strike ile satılacak put opsiyonuna karşılık eylül vadede 110 strike call opsiyonu alımı gibi alternatifler denenebilir. Burada verdiğim büyük resmi canlandırmak için olan basit bir örnek. Piyasa öngörünüze göre bu tür stratejiler dizayn edebiliriz.

S&P500 endexi trade edenler için dünkünden farklı bir önerim yok. Fiyat hareketi alış için istediğimiz yönde oldu, ancak dün alış yapamadım. Eğer 1300 bölgesine gelirse alırken daha rahat hissedeceğim. Bu kontratta da bir sonraki vade olan ESU1 kısa adlı kontrata geçilmesi gerektiğini hatırlatırım.

DOĞAL GAZ da kontrat değişimi gerektiren enstrümanlardan. Tıpkı petrol gibi, yeni vade olan NGN1 e geçilmesi gerekiyor, nitekim hali hazırda pozisyonlar yeni vadeye kaymış durumda. Fiyat hareketi bakımından dün anlamlı büyüklükte bir alışla 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalara, ve boll band ortasına, yani 30 günlük ortalamaya da geldi. bu hareketli ortalamaları kırıp kırmayacağını bilemiyorum. Ancak eğer 4,400 ın üzerinde kapanış yaparsa alışların devam etmesi beklentisi ile uzun taraftan pozisyon alınabilir.

ALTIN  da alış tarafından tradelerimizde başlangıç seviyemize geliyor, ve yukarıdan satabiliyoruz. Ancak yeni satış için pozisyon açmak istediğimiz yüksek seviyelere kadar çıkamıyor. Bu görünüm altında bir güç eksikliğine işaret ediyor. şimdilik yine bir süredir verdiğim 1530 – 1480 bandının ekstremlerinden pozisyon açmayı güvenli buluyorum.

EURUSD paritesi yavaş yavaş baz oluşturmaya çalışıyor. 1,4050 nin altında kapanış yapmadığı sürece önümüzdeki günlerde 1,4450/1,45 aralığına ataklar yapması muhtemeldir. Bu hareket yukarılardan opsiyon satmak için ideal fırsat olabilir. vadeli kontratlarda trade edenler ise 1,4130 – 1,4100 arasında long deneyebilirler. 1,4020 stop, 1,43 üzeri hedef olabilir. GBPUSD ikilisinde ise önemli seviye 1,6165. Bu seviyenin altında kapanmadığı sürece tekrar 1,6450 hedefini istiyor olabilir. Risk almak isteyenler 1,6200 bölgesinden alış yapıp yukarıda verdiğim seviyeleri stop ve hedef olarak belirleyebilir.

PAMUK almak istediğim seviyelere gelmeden sert yukarı yaptı ve 153 lere kadar tırmandı. Eğer 158 in üzerinde kapanış yaparsa yukarı hareket 165-170 aralığına kadar devam edebilir. Bence bu da yukarıdan opsiyon satmak için değerlendirilebilir. Fiyat o seviyelere geldiğinde bu konuyu tekrar irdelemek gerekir.

Emtialarda sanki yukarı doğru genel bir hareket başlayacakmış gibi görünüyor. ŞEKER de bu hareketten nasibini alır diye düşünüyorum. Şu anda 21,77 den geçen fiyatların 24 lere kadar tırmanacağını bekliyorum. Şeker kontratları 1 dolarlık harekette 1120 dolarlık kar/zarar yazdırır. Diğer yandan aşağıdan put opsiyonu satmak için iyi bir zamanda olabiliriz. Aktif vade opsiyonlarında vade sonuna yaklaşık 1 ay var. 20 seviyesi şekerde alım yapmak için kötü bir yer olmayabilir. 20 den satılacak opsiyonlar için $480 kontrat başına getiri elde edilebilir.

KAHVE alış için uygun bulduğum 260 bölgesine geldi, az sayıda alışlarla pozisyon oluşturmaya başlanabileceğini düşünüyorum. diğer bir alternatif ise örneğin 240 bölgesinden put opsiyonu satarak gelir elde etmek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder