30 Mayıs 2011 Pazartesi

310511 - vadeli kontratlar

Pazartesi günü Memorial Day nedeniyle amerika ve ingiltere piyasaları kapalıydı. Dolayısıyla dün son derece sığ piyasa şartlarında kayda değer bir değişiklik olmamıştı. Ama bu sabah Almanya’nın Yunan borçları ile ilgili olarak olumlu açıklamaları nedeniyle dolar diğer majör para birimlerine göre değer kaybetti. Bu hareket emtialarında alıcılı açılmasına neden oldu.

PETROL deki dar bant hareketi devam ediyor. Daha önce de bahsi geçen 101,50 – 96,50 bandı hala aktif, ancak çok kısa zaman içinde kırılabilir. Benim tahminim yukarı doğru kırılacağı yönünde. Gün içinde 102 nin üzerinde saatlik kapanışlar kısa vadeli veya day traderlar için alış fırsatı verebilir. Diğer yandan, opsiyonlarda uygulanacak calender spread veya diaognal spread stratejilerinin de iyi sonuçlar verebileceğini düşünüyorum. Detaylar için telefonda görüşebiliriz.

Amerikan S&P 500 endexi daha önce grafiklerde gösterdiğim düşüş kanalının dışına attı kendisini. Bu görüntüyü gün kapanışına kadar korursa hareketin yukarı devam olasılığını arttırmış olur. Henüz alışların devamını veya buradan satışları başlatacak fundamental bir değişiklik göremiyorum, zaten bir süredir teknik seviyelere uygun hareket ediyor. 1300 bölgesindeki alışı kaçırdıktan sonra, şimdi bir sonraki adımı kestirmeye çalışıyorum. Bir çok yerde satışa dair yazılar okuyorum. Şimdilik izliyorum.

DOĞAL GAZ  alış tarafından trade edenleri mutlu etmeye devam ediyor, ve görünüşe göre 4,80 hedefini yaparak mal taşıyanlara para kazandıracak. Risk alabilecek olanlar bu seviyelerden alış deneyebilirler. 4,50 nin altındaki bir kapanış alış pozisyonlarının stoplanmasına neden olabilir.

ALTIN 1530 direncinin üzerine yavaş yavaş da olsa attı ve tutunmayı başardı. Amerika dan faiz arttırım haberleri gelene kadar altın da alış yönünde trade etmek orta- uzun vadeli yatırımcılar için daha doğru olabilir. Kısa vadeli ve gün içi trade edenler satışlara katılabilirler. Kısa vadede altın için yön çok net olmamakla beraber şimdilik satışların ardından alış pozisyonu almanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Diğer yandan, fiyatların yükselmesi ile call opsiyonlarının fiyatları arttı. Her ne kadar altını alış yönünden trade etmeyi öneriyorsam da fiyat artışlarının abartılı bir şekilde olmayacağını düşündüğümden oldukça yüksek seviyelerden call opsiyonu satarak prim toplanabileceğini düşünüyorum. GÜMÜŞ için de fundamentallerde bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Teknik anlamda ise $39 a doğru son günlerde satışla karşılanıyor. Riskli olmakla beraber gün içi traderlar bu tür denemeler yapabilir. Diğer yandan, tıpkı altın gibi gümüş de beklediğim fiyat hareketinin üst seviyelerine yakın. Bu da call opsiyonu satarak prim toplamak için fırsat sunabilir. Ancak gümüşün geçmişte brutal hareketler yapabildiğini gördüğümüzden dolayı, opsiyon satarken dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Başlangıçta yazdığım üzere, almanya nın yunanistan yardımı üzerindeki sınırlaryıcı görüşünü yumşatması ile EURUSD paritesi tekrar 1,44lere geldi. Takip edenler bilir, burası kısa vade için hedefimdi. Tabi ki buraya bir haberle gelinmiş olması hareketin devamı olasılığını da ortaya koyuyor. Gün içi gelişmeleri izleyip 1,4480 bölgesine ataklarda yapılacak satışlar 100-120 pips kar,  50pips zarar hedefleri ile çalıştırılabilir. STERLİN beni şaşırtarak soluksuz bir şekilde alışlara devam ediyor. 6 in a row yaparak 6 günde hiç düşmeden 500 pips yaptı, kendisini tebrik ediyorum, başı da göğe ermiş olmalı. peki bunu destekleyen bir fundamental var mı? Bana sorarsanız ne gbp tarafında (verileri biraz iyi geldi) ne de usd tarafında bu tür bir hareketi destekleyen bir fundamental yok. Burada 1,6600 hedefi teyit edilecek gibi görülüyor. Dileyenler gün içi şartlara bakarak satış deneyebilirler. USDJPY paritesinde spota göre fiyatların 80,10/20 bölgesine gelmesi halinde usd lehine pozisyon açmayı düşünüyordum, o seviyeye gelmeden döndüğü için pozisyon alamadık. Ama eğer tekrar fırsat verirse usd lehine pozisyon almayı planlıyorum. Dileyenler için opsiyon spreadleri de denenebilir.

ŞEKER fiyatları son 1 aydır trade gördüğü bandın üstüne attı. Ancak burada da karşısında hareketli ortalamalar var. en son 23,08 den kapanan fiyatların 24 e atak ları olabilir. Bu ataklar kısa vadeli tradeler için satılabilir. Ancak eğer şekerdeki hareket başladıysa bir kaç ay içinde 30 bölgesinde soluğu alabiliriz. Bu anlamda dileyenler için opsiyon stratejileri ile pozisyonlar alınabilir.

KAHVE ve KAKAO da alış tarafından pozisyon alınmasını önerebilirim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder