4 Temmuz 2011 Pazartesi

050711 - vadeli kontratlar

PETROL fiyatları $95,50 direncini yukarı doğru kırmakta zorlanıyor. Bu seviyede bulunan Fibo direnci ve hareketli ortalama dirençleri fiyat üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Orta vadede petrol fiyatlarının yukarıya gitmesi beklenebilir. Ancak fiyatları tetikleyici bir veri, haber gelene kadar bant hareketi izlenmesi muhtemeldir. Bu tür bant hareketleri opsiyonlarla short strangle adı verilen yapıyı oluşturmak için uygun ortamlar olabilir; fiyatların öngörülebilen trade bandının üst ekstremine gelmesi ile satılacak call opsiyonlarının ardından fiyatlar bant hareketi dahilinde gerileyerek alt ekstreme geldiğinde de daha aşağılardan put opsiyonları satılarak strateji oluşturulmuş olur. Bu mantıkla çeşitli vadelerde 105 call lar şimdiden satılabilir. 95,50 direncinin çalışması halinde fiyatlar geri gelirse $90 ın altına gelindikçe $80 bölgesinden de put opsiyonları satılarak zaman farkıyla da olsa short strangle stratejisi portföyde oluşturulmuş olur. Diğer yandan gün içi traderlar vadeli kontratlarda 95,50-96,00 bölgesine ataklarda satış deneyebilirler. Bu hareketi yaparken direncin kırılması halinde $100 a kapıların açılmış olabileceğini stop koymak açısından gözden kaçırmamak gerekir.

Amerikan hisse endexleri genel olarak kısa vadeli trendi tekrar yukarı döndürdü. S&P500 ENDEXİ 1330 bölgesindeki dirence kadar geldi. Buraya kadar olan hareket oldukça güçlü bir şekilde, hareketli ortalamaları da elimine ederek gerçekleşti. Bu da piyasanın yukarı gitmek için hevesli olduğunu gösteriyor. Yazılarımı takip edeneler hatırlayacaklardır; endexlerin önce aşağı çözüleceğini ve ardından tekrar yukarı döneceğini yazmış, ve hatta bu düşünceye yönelik bir opsiyon spreadi önermiştim. Piyasayı bilmeme rağmen ne yazık ki zamanlamada biraz kısa kalmam nedeniyle opsiyonların büyülü yapısı sayesinde elimize sıfır maliyetle gelen bu stratejiden para yapamamıştık. Bundan sonraki dönemde endekslerin yukarı hareketine devam edeceğini beklememe rağmen 1330 bölgesindeki direncin en azından şimdilik etkin çalışabileceğini sanıyorum. Vadeli  kontratlarla satış yapmak riskli olmasına rağmen gün içi traderler için fena bir deneme olmayabilir; özellikle euro da yukarı hareketler sınırlı kalırken ve petrol başının üzerindeki direnci kıramazken spektaküler bir şekilde yukarı giden endexlerde biraz gevşeme beklenebilir.

DOĞAL GAZ beklediğimiz gücü henüz gösteremedi, ama bu hareketler daha önce de önerildiği üzere portföylerde pozisyon arttırmak için fırsat olabilir. Geçtiğimiz haftalarda bu varlıkta küçük kontratlarla uzun pozisyon alarak biriktirmek gerektiğini yazmıştım. Bu geri çekilmede tekrar pozisyon alınabileceğini savunuyorum. Özellikle Perşembe günü gelecek stok verilerinin ardından eğer fiyatlarda gerileme olursa daha aşağılardan put opsiyonu satışı, call opsiyonu alışı yapılabilir.

ALTIN  fiyatlarının, diğer emtiaların satış gördüğü bir dönemde çok da düşmemiş olması hala yukarı gitme potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca bazı teknik indikatörlerin altın için al verdiğini de belirtmeliyim. Altının güvenli bulduğum alış aralığı 1480-1450 bölgesi olduğunu daha önce yazmıştım. Ama daha önceleri, alış yapmak için bu tür güvenli bölgeleri beklerken yükselişleri kaçırdığımı hatırlıyorum. Sanırım burada yapılabilecek akıllı hareketlerden 2 tanesi şunlar olacak; eğer portföy büyüklüğü yeterli ise mevcut seviyelerden azar azar altın alışı yapmak ve daha yukarılardan bu pozisyonların karşılığı olarak call opsiyonu satarak getirileri arttırmak; bir diğeri ise daha güvenli seviyeden almak isteyenler için 1450 gibi fiyatlardan alış yapmak istedikleri kontrat sayısı kadar put opsiyonu satmak olabilir. GÜMÜŞ fiyatlarının da altınla paralellik göstermesi beklenir. Ama grafiklerdeki teyitler aynı çalışmadı. Gümüş için, altına göre yönden daha bağımsız olarak sadece aşağılardan put opsiyonu satışı denenebilir.

EURUSD paritesi geçtiğimiz hafta sunulan grafikte görüleceği gibi diagonal dirençten geri dönmüş görünüyor. Bu grafiğin bu sabahki görünümünü aşağıda veriyorum. Beklediğim üzere fiyatlar dirençle beraber aşağı kaydılar. Bu dönüş tekrar 1,41 bölgesini gösterebilir. Arada hareketli ortalama ve fibo destekleri de bulunuyor. dün veya Cuma günü öneriyle satış yapanlar başabaşa stop koyarak beklemeyi seçebilirler.
STERLİN de beklediğim gibi satıcılı bir gün geçirdi. Oradaki zayıflık diğer paritelere göre kendisini daha fazla gösterebilir. Spot fiyatlar şu anda 1,6016 geçiyor, nihai hedefim 1,5500 bölgesi. AUD ve NZD para birimlerinde de usd ye karşı satışlar göze çarpıyor. Çok kuvvetli bir öngörüm yok ama satışlara katılmak isteyenler için aşırı yüksek olan bu pariteler fırsat sunuyor olabilir.

PAMUK fiyatlarında belirsizlik hakim olmaya devam ediyor. Grafiklerde öncül indikatörler bu emtiadan al vermeye başladılar. Şimdilik teyit beklemeyi tercih ediyorum.

ŞEKER de Brezilya daki hasatın yüksek çıkması, havaların iyi gidecek olması gibi neredeye bütün fundamentaller satışa işaret etsede, geçtiğimiz ay önermeye başladığım zamanlarda da yazdığım gibi fonlar buradaki varlıklarını sürdürdüğü sürece fiyatların yukarı potansiyeli aşağıya göre daha yüksek olacaktır. Bu emtiayı satma isteği oluşuyor, ama bir süre daha izleyip görmek gerekebilir.

KAHVE  satmak için 270 i beklemeye devam ediyorum.

TAHIL KOMPLEKSİ nde aşırı satış gören buğdayda alış pozisyonları oluşturmak orta vadede iyi kar getirebilirler. Alışları vadeli kontratlarla veya put satarak yapmak mümkün. Diğer yandan tahıllar arasında bir pair trade imkanı göze çarpıyor. tek başına buğday alışı yapmak istemeyenler aldıkları buğdaya karşılık mısır satarlarsa bir pair trade pozisyonu oluşturmuş olurlar. Bu iki varlık arasında normalde bulunması gerken fiyat farkı, buğdayın aşırı zayıflamış olmasından dolayı çok küçüldü. Spreadin normale dönmesi halinde şimdiden alınan buğdaya karşılık satılan mısır pozisyonlarında, toplamda kar edilebileceğini düşünüyoruz. Detaylar için bize dönebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder