12 Temmuz 2011 Salı

130711 - vadeli kontratlar

Dün oldukça hareketli bir gün oldu. büyük olasılıkla hafta sonuna kadar volatilite devam edecek çünkü bu gün ve yarın FED başkanının 6 aylık durumu anlatacağı kongre önündeki konuşması var. Borç tabanı konusu gündemdeyken bu toplantı daha önemli olacaktır. Bu konuşmada QE3 konusunda da önemli ipuçları çıkabilir.

PETROL de dün görülen yükseliş hareketinin $100 direncinden geri geldikten sonra, bu seviyelerden çok beklenmediğini söyleyeblirim. Her ne kadar trend indikatörleri alış bölgesinde kalmaya devam etse de $4 lık sert yukarı tepki beklenmedik oldu. Şu anda 97,20 den geçen fiyatların bu gün 98,50-99,00 direnç bölgesine tırmanması muhtemel. Petrolü bu gün alış tarafından trade etmen daha doğru olabilir.

 S&P500 vadelileri 1295 görerek alış imkanı verdikten sonra 1323 lere kadar tırmandı. Alış önerim iyi çalıştı. Endexlerin yukarı hareketinin devam etmesini bekliyorum. Alış pozisyonu oluşturanların 1290 bölgesine stop koyarak pozsiyonlarını taşımalarını öneririm. Yeni pozisyon almak isteyenlerin ise geri çekilmelerde, ideal olarak 1300 bölgelerinden, vadeli kontratlarla alış yapmalarını önerebilirim.

DOĞAL GAZ  fiyatları en son aşağılardan verdiğim al tavsiyesi üzerine yavaş yavaş yükselmeye devam ediyor. 4,50 bölgesinde başlayan dirençlere kadar yükselmeye devam edebilir. Yeni alım için tekrar 4,200 bölgesine gerilemeleri veya 4,550 üzerinde bir kapanış görmeyi beklemek daha doğru olabilir. Bu arada fundamentallerde görünen herhangi bir değişiklik yok, uzun vadede arz fazlalığı, stok fazlalığı gibi faktörler fiyat üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir. Ama dönemsel olarak ABD nin endüstriyel bölgelerindeki aşırı sıcaklardan dolayı soğutma amaçlı enerji ihtiyacı arttığı için doğal gaz fiyatlarının hafifçe artması beklenebilir.

ALTIN  tam da uyardığım gibi dün sert bir hareketle yukarı atarak rekor seviyeleri denedi. Doğrusu ben aşağı gelmesini beklerdim. Şimdi önünde 1570/80 aralığı olarak verebileceğim bölgede önemli bir direnç bulunuyor. bu direncin üzerinde kapanış yapması yeni alışları tetikleyebilir. Altındaki rekor denemesine rağmen GÜMÜŞ fiyatlarının önemli bir yukarı hareket yapmamış olması ilginç. Gümüş için gönül satıştan yana, ama herhangi bir şekilde bunu fundamental veya teknik veriyle desteklemeden bu tür bir hareket yapmak doğru olmaz.

EURUSD  paritesinde beklediğim tepki alımları gerçekleşti. Bundan sonrasında alımların devam edeceğini beklemiyorum. Dün akşam irlanda nın kredi notunun junk a çekilmesi gibi avrupa ile ilgili negatif faktörlerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyorum. STERLİN  1,5850 desteğinin altına sarkasada orada kapanış yapamayarak yukarı topladı. Bu oluşum piyasanın almaya daha niyetli olduğunu düşündürüyor. Daha önce de bahsettiğim gibi; spota göre 1,5850 nin altında kapanış görene kadar gbp yi bu seviyelerden almak daha doğru olacaktır. AUDUSD ikilsinde son günlerd gelen satışlar bu sabah durmuş gibi görünüyorlar. Ancak indikatörlerin çoğunun satış bölgesine gelmiş olmaları, yükselişlerde bu para birimini satmak gerektiğini gösteriyor. Bu konudaki bir riski söz konusu etmek gerekir; para birimlerindeki faizlere bakıldığında %4,25 ile majörler arasında en yüksek faizi ödeyenin AUD  olduğunu hatırlayalım. Temel olarak yüksek faiz güçlü para birimi olarak çalışır. CHF , dün de bahsedildiği üzere risk algısının yükselmesi ile değer kazanan para birimi oldu. bir nevi volatilite endexi gibi çalışmaya başladığını söyleyebilirim; risk artınca chf güçleniyor, risk algısı zayıflayınca chf zayıflıyor. JAPON YENİ  tarafında beklediğim hareket başlamış gibi görünüyor; tekrar usd lehine yürümek istiyor. Bu harekete katılmak isteyenler vadeli kontratlarda satış pozisyonu alarak usd nin jpy ye karşı güçlenmesi yönünde pozisyon alabilirler.

Her zaman eleştirdiğim, bir şeyler olduktan sonra olana sebep bulan ekonomistlerin durumuna düştüğümü itiraf ediyorum; PAMUK  fiyatlarındaki gerileme aşırı ekim, iplik stoklarındaki artış ve tekstil endüstrisinde pamuğun yerine polyester kullanımının artmasından kaynaklandı. Bu bilgiyi daha önce yakalayamamaktan dolayı pamuktaki son satışı kaçırdık. Bundan sonrası için pamuğu izlemek istiyorum.

ŞEKER hız kesti derken dün yine geçmişte görülen yüksek seviye olan 30,30 un üstünde kapanış yaptı. Yaptığım araştırmada şeker konusunda dünyanın başta gelen üreticilerinden olan Brezilya da UNICA adlı, kısaca Brezilya şeker endüstrisi derneği diyebileceğimiz ve ülkede otorite sayılan bir kurumun yakında çıkacak raporunun fiyatlar üzerinde etkili olacağını öğrendim. Çıkacak raporun Brezilya da düşünülenden daha az şeker üretimi olduğunu göstermesi bekleniyor. Ayrıca, daha önce yazılarımda bahsettiğim üzere, şekerde bu hareketin sorumlusunun fonlar olduğunu düşünmeye devam ediyorum. çünkü haftalık derinlik raporlarına baktığımızda büyük spekülatörler tabir edilen yatırım fonlarının şekerdeki uzun pozisyonlarını arttırdığını görüyorum. Bunlar fiyatı yükseltici faktörlerdi, bir de süpriz olarak Hindistan’ın ihracat kotalarını kaldırarak arzı arttırması olasılığı var. Böyle bir haber gelirse şekerde şatışalr başlar.  Şimdilik burada pozisyon almak için sadece opsiyonları tercih etmek gerekir.

KAHVE de satışların devam etmesi muhtemeldir. Fiyatları yukarı itmesi beklenen don haberleri gelmeyince havalar ısınmaya başlayınca fiyatlarda gerilemeye başladı. Bu fundamental bilgi ışığında teknik görünümün de desteklemesi ile satış pozsiyonları önerilebilir.

TAHIL KOMPLEKSİ dün süper alıcılı günlerinde birisini yaşayarak üçlünün hepsi yukarı attı. Bu beklediğimiz bir hareketti. Özellikle BUĞDAY fiyatlarının diğerlerine göre daha büyük bir barjla yukarı gitmesi muhtemel. Daha önce sözü edilen mısır-buğday spread trade i hala denenebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder