19 Temmuz 2011 Salı

200711 - vadeli kontratlar

Yeni hafta PETROL fiyatlarının seyri ile ilgili olarak herhangi bir değişiklik getirmedi. Mayıs ayı boyunca kararsızlık içinde kaldığı konsolidasyon sürecine benzer bir çekilde temmuz başından beri 99,50 – 95,00 bandında trade görüyor. Mayıs ayındaki 105-100 bandını aşağı kırdığında, o zamanki yazılarımda görüleceği üzere bir süre 90-95 bandında trade görmesini beklediğim yazmıştım. Ancak fiyatlar karakteristik davranışını bozmasada beklentimi aralık bazında boşa çıkararak bir üst bant olan 100-95 bandında konsolide olmaya başladı. Bu tür hareketler gün içi traderlar için iyi fırsatlardır. Çünkü üst banttan satış, alt banttan da alış belirgin bir trade dir ve konsolidasyon devam ettiği sürece para kazandırır; bandın kırılması halinde stop çalıştırılır. Bundan sonrası için fiyatların ne zaman aktif trade bandını kıracağını bilmek zor, ancak benim düşünceme göre, büyük merkez bankası yönetimlerinin aşırı yüksek ve hızlı yükselen petrol fiyatı istememeleri temeline dayanarak fiyatların önce 95 desteğinin altına inerek $91 bölgesine gerilemesi yönünde. Ancak her ne kadar ülke yönetimleri enflasyon kontrolü açısından pahallı petrol istemeselerde piyasanın petrolü alma eğiliminde olduğunu düşünüyorum ve sonunda piyasanın dediğinin olacağını sanıyorum. Eğer fiyatlar beklediğim gibi 95 desteğinin altına kırılırsa opsiyonlarla veya vadeli kontratlarla alıcılı olunabilir. Ayrıca, fiyatların geri gelmeden $100 ın üzerinde kapanış yapması alımların devam edebileceğini gösterir, bu durumda da uzun taraftan pozisyon alınabilir.

S&P500 endexi, beklediğimiz gibi, iyi gelen bilançolar eşliğinde dün %1,5 luk bir yükseliş kaydetti. Ayrıca borç tavanı konusunda olumlu beklentiler de piyasanın toparlanmasına yardımcı oldu. Asya seansında 1323 ten geçen endexin kısa zamanda 1335/40 bölgesine kadar yükselmesi beklenebilir. Bu dirençlerin hemen kırılması için özellikle borç tavanı konusunda somut olumlu gelişmeler olması gerekebilir.

DOĞAL GAZ  fiyatlarında 4,500 bölgesindeki direncin fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu görüyorum. Aşağılardan toplama önerisi verdiğimiz doğal gaz kontratlarında mevcut fiyatlardan hafiflemek gerektiğini düşünüyorum. pozisyonların en azından yarısını bu seviyelerden kapatmak ve fiyatların gerilemesi halinde pozisyonları tekrar yerine koymak iyi bir fikir olabilir. Eğer fiyatlar direnci kırmayı başarabilirse pozisyonların hepsi kapatılmadığı için yükselişten pay alma şansını da sürdürüyor oluruz.

ALTIN fiyatlarında 12 günlük aralıksız yükselişten sonra dün ilk defa satıcılı bir kapanış yapıldı. Bu hareket büyük bir düzeltmenin başlangıcı da olabilir, sadece 1-2 günlük bir ufak düzeltme de olabilir. Ancak yukarı hareket güç kaybetmeye başladığı için yukarılardan call opsiyonu satarak portföylere ek getiri elde etmek mümkün. vadeli kontratlarla satış yapmak için henüz erken olabilir, ancak satışa oynayan alternatif opsiyon stratejileri denenebilir. GÜMÜŞ fiyatlarında da dün gerileme oldu. Ancak aynı altın gibi burada da satışın devamı konusunda belirsizlik hakim. Fiyatların $35 seviyesine gerilemesi halinde alış alternatifleri denenebilir.

PARİTELER tarafında yön belirsiz kalmaya devam ediyor. Vadeli kontratlarla trade için imkan verecek bir durum görememekle beraber, önümüzdeki dönemde eurusd paritesinin 1,4500 bölgesine yükselmeyeceği beklentisi ile opsiyon satışı yapılabilir. Aynı şekilde gbpusd paritesinin 1,6500 yapmayacağı beklentisi ile opsiyon satılabilir (opsiyon satarak işlem yapmak son derece ciddi kayıplara neden olabilir. İşlem yapmadan önce bu konuyla ilgili olarak mutlaka yatırım danışmanınızla görüşmenizi öneririm). Diğer yandan amerika daki borç tavanı bilmecesinin çözümüne yaklaşılıyor algısı fx piyasasının  vix i haline gelen isviçre frangında bir miktar zayıflamaya neden oluyor. Belki az miktarda ve stoplu olmak kaydıyla vadeli kontratlarda swiss frank satılabilir.

PAMUK gerilemeye devam ediyro. Dün ve bir önceki gün satışların bittiğini gösteren grafik oluşumları göze çarpıyordu, ancak bu gün piyasa tekrar satıcılı. Fiyatların gerilemesi halinde alış yapmak isteyeceğiniz kadar opsiyon satarak alışa hazırlık yapılabilir ve bu arada prim elde edilerek ek getiri yaratılabilir.

ŞEKER de yükselen fiyat grafiğinde ciddi bir bozulma göze çarpıyor. Bunda en çok Hindistan’ın şeker ihrac edebileceği ve bu şekilde arzda fazlalık olabileceği yönündeki spekülasyonlar etkili oldu diyebiliriz. Bu enstrümanda opsiyonlarla satışa yönelik önerilerim olmuştu, aynı önerileri devam ettiriyorum. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

KAHVE son zamalarda etkin çalışan 240 desteğine kadar geriledi. Satışta büyük etkisi olan Brezilya hasatında sıkıntı olmayacağı ve don tehlikesinin geçtiği yönündeki haberlerin ardından söz konusu desteğin tekrar satışları karşılayabileceğinden emin değilim. Bu yüzden şimdilik izleyip görmek gerektiğini düşünüyorum. Fiyatların 230/220 aralığına kayması halinde kısa süreli alım denemeleri yapılabilir.

TAHIL KOMPLEKSİ nde SOYA nın 1408 seviyesindeki güçlü direnci şimdilik aşmasını beklemiyorum. Bu nedenle satıcılı günler görebiliriz. MISIR ve BUĞDAY  da ise yukarıda hala potansiyel olması nedeniyle ataklar olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder