7 Temmuz 2011 Perşembe

070711 - vadeli kontratlar

PETROL fiyatları dün kararsız bir gün geçirerek günlük grafiklerde 200 günlük exp hareketli ortalamanın üzerinde tutunmayı başardı.  Amerikan dolarının güçlenmeye başladığı bu günlerde petrol fiyatlarının kuzeydeki ufkunun sınırlı kalması beklenebilir. Diğer yandan batık avrupa ülkeleri ile gelebilecek olumlu haberlerle euro güçlenir de usd zayıflarsa petrol fiyatlarının yukarı devam etme olasılığı artar. Bu durumda $100 direncine çabucak ulaşılabilir. Bu gün için özel bir önerim olmayacak; fiyatların yukarı gitmesini bekliyorum. Daha önceden bahsi geçen dirençlere gelinmesi halinde yukarılardan call opsiyonu satma fikrini hala taşıyorum. Bu gün yerel saatle 18:00 de petrol stokları gelecek, fiyatlar üzerinde etkili olabilir.

S&P500 endexi dün yatay kaldı. Ama bu sabah asya borsaları ile birlikte vadeli kontratlar artıda. Günlük grafiklerde henüz sat teyitleri gelmedi. Ancak 1330-45 bölgesindeki yatay direnç şimdilik çalışmış görünüyor. kısa zaman içinde başlayacak olan şirket bilanço dönemi ile endexlerin yukarı gitme olasılığı artıyor. Bu bağlamda, dileyen yatırımcılar için aşağıdaki gibi opsiyon yapısı önerilebilir; ağustos vadeli 1350 call opsiyonu alışına karşılık eylül vadeli 1365 strike call opsiyonu satılarak sıfır maliyetle yukarı giden bir pozisyon alınmış olur. Ağustos vadenin son günü 19 ağustos, eylül vadenin son günü 16 eylül. Vade sonu geldiğinde fiyatların bu strikeların altında olması halinde maliyet sıfır olduğu için zarar olmayacaktır. Ancak fiyatların bu strikelardan herhangi birinin üzerinde olması halinde pozisyon kar üretmeye geçecektir. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

Dün DOĞAL GAZ  çok da şaşırtmayarak geriledi. Bu hareket bizim alış fırsatı olarak görebileceğimiz bir gerileme. Takip edenlerin hatırlayacağı üzere doğal gaz da fiyat hareketleriyle birlikte mini kontratlarda alış önerimiz vardı. Daha önce alanlar için bu gerileme pozisyon ekleme fırsatı olabilir. Yeni pozisyon almak isteyenler de bu durumu değerlendirebilirler. Ayrıca bu gerileme aşağılardan put opsiyonu satarak prim toplamak için de fırsat olabilir. Bu gün yerel saatle 17:30 da doğal gaz stokları gelecek, fiyatlar üzerinde etkili olması kuvvetle muhtemeldir.

ALTIN gücünü hala koruyor. 1560 bölgesine denemeler yapabilir. Fakat hafta başında alınan uzun pozisyonları garantilemek amacıyla uygun seviyelere kar stopu koymakta fayda var. Eğer günlük grafiklerde bu gün, düne göre daha fazla artı kaydedilmezse bu güçten düşme işareti olarak algılanabilir. Ancak şu anda satmak için herhangi bir sebep yok. Burada kısa vadeli trendin de yukarı olduğunu konuşabiliriz. Yeni alış için geri çekilmeleri kullanmak önerilebilir. GÜMÜŞ  fiyatları da altın gibi yukarı gitmeyi istiyor, ancak yukarı hareketin sırası ile 36,80 ve 38,50 yatay dirençleri ile sınırlı olmasını bekliyorum. Bu mantıkla piyasa yeterli güveni verdiğinde call opsiyonu satışı denenebilir. Ancak bu hayli riskli bir pozisyon olabileceği için spread lerle vasıtası ile pozisyon almak daha iyi olabilir.

EURUSD ikilisinde daha önce grafiklerde gösterdiğim diagonal direnç bu kez oldukça iyi çalışarak fiyatların geri gelmesini sağladı. Arişivime baktığımda 14 haziran tarihli yazımda eurusd grafiğinde kısa zamanda beklediğim hedefi göstermiştim. Aynı grafiğin bu günkü görünümünü hiç bozmadan aşağıda tekrar sunuyorum. O gün öngördüğüm hareketi biraz geç de olsa son derece net bir şekilde yapmış; diagonal dirence kadar atak yapıp geri gelmiş. Bundan sonraki dönemde 1,41 hedefinin gerçekleşme olasılığını görüyorum. Ama bu fiyatlardan satış pozisyonu açmak için ikinic kere düşünülmesi gerektiğini sanıyorum.

PAMUK 200 günlük exp hareketli ortalamada bekliyor. Bazı öncül indikatörler alış işaret etmeye başladılar ama diğer indikatörlerle desteklenmedikçe alış önerilmez. Bir süre daha izlemekte fayda olabilir. Nitekim son USDA raporuna göre pamuk ekimi beklendiğinden fazla gelmişti. Bu durum fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir.

ŞEKER de satmak için izlemeye devam ediyorum, fiyat düşmemek için direniyor, ama yukarı da devam edemiyor. Yakın zamanda aşağı kayabilir. Bu harekete katılmak için yakın takip ediyorum. dileyenler dün de önerdiğim opsiyon spreadini deneyebilirler.

Dün önerildiği üzere KAHVE de satış yapanlar hafif karda olmalılar. Ama bu enstrümanın gün içinde oldukça volatil olması nedeniyle risk toleransı düşük olanların başabaşa stop koymalarını önerebilirim.

KAKAO da satıcılı bir gün geçirenlerden. Kapanışı 3188 den yapan kakao nun 3380 bölgesindeki yatay dirence kadar ilerleme olasılığı ile şimdilik bu enstrümanı sadece izleme listesine alıyorum.

BUĞDAY grafikleri yeniden al vermeye başladı. Oldukça düşük seviyelerde olan buğdayda alış denemeleri veya put opsiyonu satışları yapılabilir. Diğer bir tahıl olan SOYA son derece güçlü görünüyor, bu enstrümanı da alış tarafından trade etmek doğru olacaktır. Şu anda 1322 den geçen fiyatların ilk etapta 1350, ardından 1390 bölgesine uzanması beklenebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder