11 Temmuz 2011 Pazartesi

110711 - vadeli kontratlar

Cuma günü PETROL beklendiği üzere zayıf bir gün geçirerek satış gördü. Doğrusu beklediğimden fazla satış görerek sabahki yazımda önerdiğim alış seviyelerini kısa zamanda boşa çıkardı. Ancak neredeyse gün düşüklerinden yapılan gün içi alışlar karlı sonuç verdiler. Daha önceki yazılarımdan hatırlanabileceği üzere; FED pahallı petrol istemediğini geçtiğimiz aylarda ifade etmişti, çok kısa zaman önce ECB den de petrol fiyatları ile ilgili olarak benzeri yönde yorumlar geldi. Görünüşe göre petrol fiyatları orta vadede sürdürülebilir bir şekilde çok yukarıda olamayacak. Diğer yandan piyasadaki fiyat hareketlerinden, yukarı gitmek istediği görülüyor. Bu koşullarda gerilemelerde petrol almak ve bu pozisyonu 1-2 hafta arası taşımak kısa-orta vadeli pozisyon taşımayı sevenler için karlı bir trade olabilir. Opsiyon tercih edenler ise, (yine) daha önce yazdığım gibi fiyatlar yükseldikçe daha da yukarılardan opsiyon satarak portföylerine getiri elde etmeye çalışabilirler.

S&P500 endexi şimdilik teknik seviyelere uygun hareket ediyor. Cuma günü neredeyse bütün avrupa ve amerika endexleri kırmızı kapattı, bu sabah da asya hisse endexleri kırmızı. Bu şartlar altında günün geri kalanında satıcılı seyir izleme olasılığımız yüksek. Amerikan seansında ise S&P500 endexinin 1325 bölgesinden tekrar yukarı toplayabileceğini düşünüyorum. Piyasa şu anda 1333. Bilanço dönemi öncesi endexlerde geri çekilmelerde alış tarafından pozisyon alınmasının daha uygun olduğunu uzun pozisyon taşınabileceğini ve düşünüyorum.

Geçen Perşembe gelen stok verilerinden sonra DOĞAL GAZ fiyatları tekrar yukarı doğru toplama eğilimine girdi. Önerilen şekilde geri gelişlerde put opsiyonu satanlar, call opsiyonu alanlar, vadeli kontratlarla alış yapanlar şu anda kardalar. mini kontratlarla pozisyon alan ve taşıyanlar hala yeni pozisyon almak veya ekleme yapmak için gecikmiş sayılmazlar. Bu enstrümanda son 1 senede yüksek getiri elde eden, bilinen teknik indikatörlere baktığımıda çoğunluğunun bu varlıkta alış tarafını işaret ettiğini görüyorum. Bu durum için “alınca hemen para kazandırır” diye düşünmek doğru olmaz, ama biriktirerek yapılan alım pozisyonlarının karlı kapanabileceğini sanıyorum.

ALTIN  5 gün üstüste yeşil kapanış yaparak kısa zamanda %5 e yakın prim yaptı ve 1550 direnç bölgesine kadar ilerledi. Henüz satış pozisyonu başaltmak için erken olabilir. Ancak opsiyon satmak isteyenler için uygun zaman gelmiş olabilir. GÜMÜŞ Cuma sabahı kayda değer bir satış yaparak amerikan verisine kadar iyi marj verdi, ancak tarım dışı istihdam verisiyle sert yukarı yaptı. Bu gün için gümüşü izlemek daha doğru olabilir.

Gelen ekonomik veriler eşliğinde usd kısa zamanda, büyük miktarda güç kazanarak eurusd paritesini aşağılara sürükledi. Ne yazık ki böylesi bir hareketin geleceğine inanmama rağmen pozisyon alma fırsatını kaçırdım. Aşağıda daha önce gönderdiğim bir grafik alıntısına ufak eklemeler yaparak tekrar gönderiyorum. Geçtiğimiz haftalarda fiyatların yeşille işaretlenmiş olan trend direncinden satış görebileceğini yazmıştım. Satışlarla birlikte üçgenin destek bölgelerine gelindi. Eğer üçgen aşağı doğru kırılırsa kırmızı kutucukla gösterdiğim hedef bölgesine gelinebilir. 1,4000 bölgesindeki bu seviyelerde güçlü destekler olduğunu görüyoruz. Piyasa koşullarına göre alım denemeleri yapılabilir.
GBPUSD paritesi Cuma günü yukarı doğru, amerikan verisinin de yardımıyla son derece ciddi bir hareket yaparak, öneriyle yapılan alışları karlı hale getirdi. Mevcut seviyelerde dalgalı seyir hakim olabilir. Bu hafta ingiltere den az sayıda, ama parite üzerinde etkili olabilecek ekonomik veri gelecek. Bu paritede orta-uzun vadeli hedefin 1,5500 bölgesi olabileceğini düşünmekle beraber 1,5850 spot seviyesinin kırılmasına kadar alış denemelerinin karlı olacağını sanıyorum. AUDUSD paritesinde indikatörler satış sinyalleri üretmek üzere.

Aralık vade PAMUK kontratlarında fundamental hala zayıf; en son gelen USDA raporunda görülen aşırı ekim alanlarının etkisinde kalan fiyatlar, teknik olarak yukarı gitmeye hazır görünmesine rağmen temel faktörler nedeniyle baskı altında görünüyorlar. Burada pozisyon almak için çok büyük bir isteğim olmamakla beraber 110 seviyesinin altında kapanış yapılana kadar alış denemeleri yapılabileceğini düşünüyorum. ancak bu risk algısı yüksek bir trade olacaktır.

ŞEKER Perşembe günü gelen sert alışları Cuma günü geri vermeyerek risk iştahının ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Opsiyonlar vasıtası ile satış önerilerim hala aktif. Ama vadel kontratlarda çekingen davranmayı tercih ediyorum.

KAHVE sonunda istediğim harketi yaparak satıcılı bir gün geçirdi. Eğer bu gün 263 bölgesindeki hareketli ortalamaları aşağı doğru kırarsa geçtiğimiz hafta yapılan satış pozisyonlarını 260 bölgesinden karlı kapatmayı düşünebiliriz.

Tahıl kompleksinde buğday son günlerin güçlüsü olarak öne çıkıyor. Ardından mısır geliyor ve en son olarak da hali hazırda çok güçlü duran soya var. geçtiğimiz hafta önerilen buğday mısır spread trade i şimdilik iyi sonuç veriyor. Orta vade taşımak amacıyla buğdayı opsiyonlarla veya vadeli kontratlarla alış yönünden trade etmek karlı olabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder