21 Temmuz 2011 Perşembe

220711 - vadeli kontratlar

PETROL fiyatlarındaki yukarı zorlama, dün avrupadan gelen haberlerin olumlu algılanması ile euro nun yukarı gitmesinden bulduğu destek ile daha da güçlü oldu ve sonunda fiyatlar $100 ın üzerini denedi. Orada tutunamayarak hafifçe geriledi. Mevcut durumda yazılarımda sıklıkla bahsettiğim bir üst banda geçtiğini söyleyemeyiz. Benzer şekilde henüz direnci kıramadığı düşüncesi ile satmak da doğru olmayacaktır. Teknik indikatörlerin bir çoğu henüz alış dalgasının devam edeceği yönünde görünümler sergiliyor. Gün içinde satışlar gelecektir mutlaka, ama bir süre taşınma niyetiyle açılacak pozisyonların $104 hedefiyle uzun taraftan açılması daha doğru olabilir. Ancak henüz pozisyon açmayı tetikleyecek bir indikasyon görünmüyor. Gün içindeki gerilemeler bu anlamda kullanılabilir.

S&P500 endexi beklentilere uygun olarak, iyi gelen bilançolar eşliğinde yükselişine devam etti ve şu an itibarı ile 1345 seviyesine geldi. önerilen şekilde açılan uzun pozisyonların kapatılması için henüz bir gerekçe görünmüyor. Fiyatların 1350/60 bandını denemesi beklenebilir. Bu seviyelerden daha önce alınan opsiyon ve futures pozisyonlarında hafiflemeye gidilebilir, veya pozisyonların tümü kapatılabilir.

DOĞAL GAZda önerilen şekilde pozisyonlarını azaltan veya kapatanlar bu işten karlı çıktı. Nitekim dün gelen stok verileri tam da beklendiği gibi geldi. Piyasa zaten kırmakta zorlandığı bir direnç koridorunda olduğu için beklendiği gibi gelen veriyi satarak karşıladı. Fiyatlar 4,500 li seviyelerden 4,350 lere geldi. 4,200 ye doğru gevşemelerde bu varlıkta uzun pozisyon almak için tekrar bakıyoruz. Kısa vadede opsiyon satımı veya daha önce bahsettiğim, biriktirme yöntemi ile alış pozisyonları oluşturulabilir. Bir diğer alternatif ise opsiyonlarda spread pozisyonları almak olabilir. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

ALTIN da göze çarpan ciddi bir hız kesme var. Hatta, günlük grafiklerde satış teyit edilmiş görünüyor. Gün içinde görülebilecek yukarı atakları satışla karşılamak veya opsiyonlarla satışa yönelik yapılar oluşturmak iyi bir fikir olabilir. Keza GÜMÜŞ  de benzer şekilde satış için sinyalleri üretmeye başladı. Altında 1550/60 bölgesine, gümüşte de 37 bölgesine gerilemeler görülebilir.

Dün avrupa dan gelen haberlerin pozitif algılanması ile majör paritelerde usd ye karşı ciddi bir güçlenme oldu. EURUSD paritesini geçtiğimiz haftalarda 2 kere aşağılara gönderen diagonal direnç bir kez daha aktif oldu. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği gibi yukarı çıkmakta ciddi direnç bulacağı bir seviyeye geldi. Mevcut şartlar altında satış  yapmak ne kadar doğru olur, kestirmesi güç. Ancak risk alabilecek trader ların bu direnci kullanmaya çalışmaları gerekir.
Benzeri durum GBPUSD  paritesinde de görülüyor. Satmak risk almak demek olabilir, ancak dirençlerden dönmesi halinde para kazandırabilir. Ben her iki paritede de satış önermek için teyit görmeyi tercih edeceğim. SWISS FRANC tarafında ise teknik anlamda satış sinyalleri oluşmaya başladı. Pozisyonları büyütmemek kaydıyla ve son günlerdeki yüksek seviyenin az üzerine stop koymak kaydıyla satış denenebilir, ama bu riskli bir trade olacaktır.

PAMUK dün istediğimiz fırsatı verdi. Aşağılardan satılan opsiyonların, işin sonunda eriyerek veya vadeli kontrata dönüşerek karlı sonuç vereceğini umuyorum.

ŞEKER dün ilgi çekici bir gün geçirerek %3,5 yukarıda kapattı. Harekete neden olacak bir haber veya gelişme olmadığı için satış tarafındaki önerime devam ediyorum.

TAHIL KOMPLEKSİ  bileşenlerinden SOYA dün hafif artılı gitti, diğer ikisi ise satıcılı oldu. Tahmin ediyorumki tahıl kompleksinin genelinde biraz satış görülecek. Dileyenler vadeli kontratlarla deneyebilirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder