24 Şubat 2011 Perşembe

250211 - vadeli kontratlar

Diğer arap ülkelerinin Libya’dan kaynaklanabilecek bir PETROL arz sıkıntısını karşılayabilecekleri açıklaması fiyatlara hemen etki ederek ham petrolü 103,41 zirve seviyesinden 97,5 lara kadar indirdi. Tabi bunun öncesinde petroldeki bu ani hareketin dünya ekonomisini binde 5 oranında zarara uğrattığının ifade edilmesi genel olarak fiyatların bu kadar hızlı yükselmesinin istenemediğini göstermişti. Dün önerdiğim opsiyon satışlarına koyduğum ön şart önce gerçekleşmeyecek gibi gelsede sonrasına petrol gerileyince fiyatların bir nevi plato yapabileceği olasılığı kendisini gösterdi. Vadeli kontratlar için henüz bir önerim yok, ancak fiyatların çok sert yükselmemesi halinde dün bahsettiğim opsiyon satarak prim toplama düşüncesi hala aktif. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

S&P500 endexi dün aşağılara sarksada asya seansında %yarıma yakın artıda. Dün bahsettiğim gibi, her ne kadar satışlar başlamış görünsede temkinli davranmaya devam ediyorum. 1301 deki fibo desteği teyitli kırılabilirse 1275 desteğine kadar kolayca sarkmasını bekliyorum. Opsiyonlar favorim olmaya devam ediyor.

Dün gelen DOĞAL GAZ stok verisi beklenenden daha az azalma olduğunu ortaya koyunca fiyatlar kısa zamanda geriledi ancak ardından amerikan seansının ortalarına doğru hızla toparladı. Bu hareket fiyatların daha fazla aşağı gitmek istemediğini gösteriyor. Tabi ki garantisi yoktur, ama mevcut seviyelerde destek bulduğunu konuşabiliriz. Bu çerçevede UNG hissesi, vadeli kontratlar veya opsiyonlarla doğal gazı uzun taraftan trade etmek iyi bir fikir olabilir. ancak bu pozisyonların bir kaç hafta taşınması gerekebilir.

DOLAR ENDEXİ stop olarak belirlediğim seviyeye ulaştı. Şimdilik bu trade in dışında kaldık. Doğrusu tekrar girmek için  can atıyorum, ama stoplandığım noktadan hemen giriş yapmak mantıklı olmayacak, bu nedenle hareketin yönü hakkında bir teyit görmek için bekliyorum.

 EURUSD paritesi dün 1,3700 lere kadar sarktı ve ardından güçlü alımlarla 1,3840 lara kadar geldi bu sabah. Faiz arttırımı beklentisi bu noktada etkisini gösteriyor. Bu beklentiyle 3 mart a kadar bu pariteyi euro lehine 1,3950-1,4000 aralığına kadar alabilirler. Faiz kararı gelmez ise görünüm bir süreliğine satışa dönecektir. Ama eğer faiz arttırılırsa o zaman yukarı hareket devam edebilir. Şimdilik gün içi geri çekilmelerde eurusd paritesinde uzun taraftan trade etmek daha doğru görünüyor. Sadece tekniğe bakanlar için bir satış haberi verebilirim; bazı indikatörler bu gün mevcut fiyatlardan 1,3957 stop; 1,3460 limit ile satış işaret ediyor. Ben bu trade e girmek için biraz emin olmayı bekleyeceğim. GBPUSD ikilisi dün amerikan seansının başlarında ciddi bir satış görerek yukarı gitmek istemediğinin işaretlerini verdi. Bu gün hafif artılı, ancak fiyatların 1,6100 altına kırılması satışların 1,6000 lara kadar devam edebileceğini işaret eder. Ancak her zaman olduğu gibi 50 günlük hareketli ortalama bu noktada karşımıza çıkıyor. Önce bu desteğin kırılması gerekli, ve şu anda 1,6090 da bekliyor. Dün euro nun güçlü hareketi ile AUDUSD ve NZDUSD pariteleri de yukarı döndü. Avustralya Dolarında beklemiyordum, ama Yeni Zellanda Dolarında alış tarafından trade edilmesi fikrini yazmıştım. Her iki para birimi de usd ye karşı değer kazanmaya devam edebilir. Spota göre AUDUSD 1,0200; NZDUSD de 0,7560 taki dirençlere kadar yükselebilir bu gün. Bu hedeflerle alış denenebileceğini düşünüyorum. Satmak için ise bu seviyelerin ortalama 20 pips üzerinden gün içi satış denenebilir. DOLAR/YEN paritesi spotta dün grafik üzerinde gösterdiğim üçgenin alt bandına kadar inip yukarı çekildi. Bu beklediğimiz bir hareketti. Henüz herhangi bir teyit gelmedi
 Bu nedenle acele etmek istemiyorum, ama risk almak isteyenler bu paritede usd lehine pozisyonlar oluşturabilirler. İSVİÇRE FRANGI  için usd lehine pozisyon oluşturmak için takip ediyorum, ama henüz grafiklerde ve temelde bir teyit olmadığı için takip ediyorum.

PAMUK ta satışlar bu sabah durulmuş gözüküyor. Eğer varsa satış pozisyonlarında hafiflemek doğru olabilir, çünkü 4 gün satarak biraz rahatladı, büyükler veya hedger lar için tekrar alma fırsatı olabilir bu durum, hareket başlarsa içinde ters pozisyonda kalmamak gerekir.

ŞEKER için dünkü kapanış aslında alış işaretlerini güçlendiriyor. 100 günlük ortalama son derece iyi çalıştı, bazı indikatörler henüz teyit vermedi ama 27,83 kapanış fiyatından yapılacak alımlarda 29,80 stop olmak kaydıyla 29,20 ilk hedefi ile pozisyon açılabilir. Açılışta yönü görmek gerektiğini düşünüyorum.

KAHVE 2 gün üst üste satış görmeye devam etti ve 278,50 seviyelerinden 264,5 lara kadar geriledi. Anlaşılan o ki ilk etapta 260 yatay desteğine kadar kayacak. Bu gün açılışta artılı olabilir, gün için de satışa dönerse katılmak gerekebilir. Bu satışlar opsiyon satış portföyümüzdeki kahve pozisyonlarına da yarayacaktır.

KAKAO tarafında ise grafikler 3283 hedefli ve 3746 stoplu satış işaret ediyorlar. Açılış öncesi dünkü kapanış 3625. Bu öneride kar/zarar rasyosu 2,83 olarak hesaplanabilir.

TAHIL grubunda alış yönünden trade edilmesi daha doğru görünüyor. Tahıllarla ilgili detaylar için bana dönebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder