12 Ocak 2011 Çarşamba

120111 - currencies rule!!

Dün PETROL beklediğimden daha güçlü bir çıkış yaparak 2010 sonunda işlem gördüğü bir üst banda attı tekrar. 2 gündür piyasada genel olarak usd ye karşı diğer herşeyi alma eğilimi var. petrolü ateşleyen ise Alaska daki bir boru hattında meydana gelen sızıntı nedeniyle boru hattının kapatılması. Bundan sonra ki günlerde 90,50 – 92,00 aralığında trade edebileceğini düşünüyorum. Gün içi trade etmek isteyenler 91,70 ve 92,20 seviyelerinden satış deneyebilirler. Alıcılar için ise 90,50 uygun bir seviye olarak gözüküyor. Ama bu gün yerel saatle 17:30 da petrol stokları verisi gelecek, beklentiden sapmalar piyasada hareketliliğe neden olabilir.

DOĞAL GAZ sonunda bekleneni verdi. Önerimizle birlikte alınan pozisyonlar şu anda tekrar kara geçmiş durumdalar. UNG şu anda %2,18 karda. Vadeli kontratlarda ise kontrat başına $1,000 civarı kar var. İşin güzel tarafı doğal gaz fiyatları tekrar 100 günlük hareketli ortalamanın üzerine attı. Bu gün de aşağı gelmeden burada kapanır veya yukarı gidebilirse daha önce test edip red gördüğü 4,700 civarındaki dirence ilerleyecektir. Bu seviyede dileyenler tekrar UNG lerinin bir kısmını satabilirler. Daha önce uyguladığımızn taktik; malların 2/3 ünü satarak hafifleyebilir ve geri gelmelerde yeniden almak için para boşa çıkartılabilir, piyasa devam ederse de oyunda kalmak için elimizde mal bırakılmış olur. Elinde futures kontratı olanların kar stopu bırakmasını öneririm. Ayrıca doğal gaz ile ilgili kısa fundamental bilgi vereyim; geçtiğimiz sene doğal gaz çıkarılan tesis sayısında %21 artış oldu ve buna paralel olarak gaz stokları hala son 5 yıllık ortalamanın %6,5 üzerinde. Buna rağmen son 5 haftadır tesis sayısında azalma göze çarpıyor ki, bu da fiyatların kuzeye hareketlendiği zamana denk geliyor. Bu bilgiden hareketle yukarıdaki önerimin ardından piyasa şartlarına göre call opsiyonu satarak prim toplamayı önereceğim.

ALTIN için 1387 günlük hedef vermiştim, dün en yüksek 1386,80 yaptı ve çok hafifi geri geldi. Geri çekilmelerin minimal seviyelerde olması satış iştahımı azaltıyor. Bu nedenle satışların devam edeceğini düşünüyor olmama rağmen satmak için çok dikkatli davranacağım. Çünkü piyasa dönmek istiyor da olabilir. vadeli kontratlarda 1389 da hareketli ortalama direnci var, satmak isteyenler 1390-1400 arasından deneyebilirler. 1400 de önemli bir direnç ve destek bulunuyor. GÜMÜŞ daha önce bahsettiğim hareketli ortalamanın üzerine attı ve şu anda relatif olarak primli hareket ediyor. bu gün satış için gümüşe bakmıyorum. Ancak ve ancak piaysaya genel bir satış gelmesi durumunda gümüşü de satmak için ilgilenebilirim.

EURUSD 1,3200 ye kadar denemelerde bulunabilir. Satmak için acele etmemek, hatta uygun seviyelerden alıma geçmek fena fikir olmayabilir. Geri çekilmelerde az miktarda alım denenebilir. GBPUSD 1,5640 ın üzerinde işlem görüyor. Dün bahsettğim dirençlerin üzerine atmış durumda bu gün için 1,5700 yi hedefliyor olabilir. geri çekilmelerde 1,57 hedefli alış, 1,5720 civarından da yeni satış pozisyonları açılabilir. Dün sabah AUDUSD paritesi için çekilmelerde tekrar alım yapılabileceğini yazmıştım. Parite bu imkanı verdi. Hatta pozisyonu tutanlar şu anda kayda değer karları gördüler, ancak ben pozisyonları kapatmıştım.  Bu gün için paritede 0,9900 seviyesini yaparsak satmayı önerebilirim. Geri çekilmeler ise alış fırsatı olabilir. NZDUSD ikilisi ise hareketli ortalamalar ve fibo seviyesi arasındaki dar banta sıkıştı. Doğrusu, tepemde durup zorla trade ettirmiyorlarsa bu pariteden şimdilik geri çekilirim ve izlemeye geçerim. USDJPY de de nzd deki durumun aynısı var, bekliyorum.

ŞEKER ile ilgili olarak kısa bir araştırma yaptım ve bir kaynakta son derece ilginç bazı bilgilere rastladım. Söylenene göre şeker bazı fonlar enflasyondan korunma amacıyla – spekülatif kazanç değil- şeker alış pozisyonlarını uzun süre taşıyorlar. Ancak sene sonunda veya bazen çeyrek yıllık dönemler sonunda söz konusu kapitali başka yerlere yönlendirmek amacıyla bu pozsiyonlar kapatılıyor. Bu pozisyon kapamalar sene sonunda gördüğümüz satış dalgasına neden olmuş olabilir. Son olarak da; (herşeyin Çin’e bağlanması artık sinirlerimi bozmaya başladı) Çin’in aşırı talebinin henüz sonlanmadığı biliniyor. Ayrıca Brezilya ve Hindistan da üretimin iyi olacağı haberleri piyasada çok yer bulmadı. Buradan hareketle şeker fiyatlarının orta-uzun vadede yukarı gideceğini düşünmek hata olmaz. Bu noktada yapılacak en iyi iş opsiyon stratejileriyle pozisyon almak olabilir. Bunun için gün içinde bir öneri göndermeye çalışacağım.

PAMUK için risk almak isteyenlerin alış deneyebileceğini yazmıştım, risk alanlar kazandılarJ. Ben risk alan tarafta olmadım L. Doğrusu şimdilik herhangi bir sabit temele veya tekniğe dayanarak öneri veremediğim için şimdilik izliyorum. Ancak usd ye tekrar satışların geldiği, emtiaların tekrar alındığı bu günlerde pamuk ve şekerde de alıcılı seyrin devam etmesi mantıklı geliyor.

KAKAO da 2 gündür alış öneriyordum ve sonunda yüzümüzü güldürdü. Son bir haftada neredeyse gördüğü en düşük yerden yaptığımız alışlarda şu anda kontrat başına $1,000 dan fazla kar oluştu. Bekleti üzerine fiyatın yukarı gitmesi ile önce başabaşa koyuduğumuz stop emrini yukarı çekerek yolmuza devam ediyoruz. Yeni alış için beklemek gerekebilir.

KAHVE de dünkü alış önerimle birlikte yaptığımız alışlarda kontrat başına $1,500 civarı kar oluştu. Ancak bu gün usd nin zayıf görünüm sergilemesi nedeniyle elimizdeki pozisyonları kapatmayı düşünüyorum. Yen pozisyon için satmak riskli olabilir, fakat kar realize etmek için mantıklı görünüyor. Bu yüzden yeni pozisyon önermiyorum.

TAHIL KOMPLEKSİ için önemli günlerden birisindeyiz. Bu gün amerikan tarım dairesinin aylık raporu gelecek. Özellikle soya da hareketlilik olabilir. Yine Çin’e bağlı olarak orta-uzun vadede bütün tahıl kompleksinde yukarı fiyat beklentisi devam ediyor. Bu çinliler bundan 5 sene önce ne yiyorlardı acaba? Ya da 5 senede nüfus 2 ye mi katladı? Neyse, dünyanın temel aldığı göstergeler herhalde benimle aynı soruları sormuyor, bilemiyorum. Haber vs ile geri çekilmelerde aşağıdan put satmak veya daha ucuz olacağı için alış yönüne opsiyon stratejileri ile pozisyon almak doğru olacaktır. Kısa vadede bu gün gelecek veri öncesi önerim yok.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder