10 Ocak 2011 Pazartesi

100111 - güçlü dolar, zayıf emtia?

Ofis dışında olmamdan dolayı en son geçtiğimiz Çarşamba günü yazdığımda PETROL fiyatlarının bant hareketi yapabileceğini, 89,90 satış – 87,90 alış yapılabileceğini belirtmiştim. Görünüşe göre bu öneri geçen günlerde tam 3 kez çalıştı. Bu gün petrol fiyatlarının aşağı gelen parite karşısında nisbeten düşük oranda geri çekileceğini, ancak alış dalgasına daha güçlü katılabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle şu anda 88,80 de olan petrolün 87,60 lara yaklaşması ile alışlara başlayabilrim. Eğer önce yukarı giderse 90,50 civarından satış deneyebilirim.

S&P500 son 3 gündür hafif hafif satış görüyor. Geçen sene hanziran sonlarında yükselmeye başladığı nokta ve kasım başında duraksadığı noktayı esas alarak FİBO analizi yaptığımızda şu anda bulunduğu 1275 civarları %123,60 lık projeksiyon bölgesine düşüyor. Burası bir geri çekilmenin olması için teknik olarak uygun bir seviye gibi gözüküyor. ancak yine de satmadan önce tekrar iyice incelemek gerekir. Sanırım uygulanacak en iyi yöntem opsiyon alarak satışa yönelik pozisyon almak. Detaylar için görüşelim.

DOĞAL GAZ tarafında Çarşamba günü UNG pozisyonlarını azalatanlar bu gün tekrar almayı deneyebilirler. Nitekim hem doğal gaz, hem de UNG hissesi bazı teknik desteklere kadar gerilediler. Önerimiz üzerine satanlar Cuma kapanışına göre alım yaparlarsa sattıkları kısım üzerinden %3 e yakın kar etmiş olacaklar. Diğer yandan, vadeli kontratlarla pozisyon almak isteyenler bu gün geri çekilmelerde alım yapabilirler. 4,35 almak için uygun seviyeler, ancak doğası gereği doğal gaz fiyatları çok hızlı hareket edebilir, eğer fiyatın yukarı gittiği görülürse, özellikle amerikan seansında, alım yapmakta fayda var.

ALTIN da tutmasını beklediğim 50 günlük hareketli ortalama aşağı sarkmalara izin verdi ama henüz teyit edilmiş bir kırılma yok diyebiliriz. Yine de artık 1350 lerdeki desteği kollamakta fayda var. GÜMÜŞ ise 20 günlük ortalamasını net bir şekilde aşağı doğru kırıdı. 28,46 daki fibonacci seviyesi ve hemen altındaki 50 günlük hareketli ortalama bundan sonraki destek olacaktır. Bu seviyelerin altına sarkmalarda alış denenebilir. doğrusu, risk alarak proaktif trade etmek isteyenlerin bence bu gün kıymetli madenlerde alış tarafından trade etmeleri daha doğru olacaktır. Ancak amerikan seansı başlarında alış pozisyonlarını çok dikkatli takip etmek gerekir.

EURUSD paritesinde herhangi bir şekilde alış tarafından trade edenler ne yazık ki stoplanmak zorunda kaldılar. Satışların ilk etapta 1,270/2680 seviyelerine kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle çok macera aramadan yukarı çıkışları satış fırsatı olarak kullanmak daha doğru olacaktır. Amerikan seansın öncesinde veya seansın ilk saatlerinde 1,3000 a kadar yapabilirse satışa bakılabilir. GBPUSD paritesi teknik olarak son derece güçlü dirençlerin hemen altında bulunuyor. günlerdir bu direnç yığılmasını aşmaya çalışıyor, ama usd deki güçlülük buna izin vermedi. Ancak bu para biriminin yukarı gitmek istediği belli oluyor. Yine de almak için acele etmiyorum. USD bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor, buna paralel olarak AUDUSD paritesi de satışlarla aşağı kaydı, ancak hem trade bandının dibine, hem de 50 günlük hareketli ortalamaya gelmiş durumda. Bu seviyelerden bir miktar tepki gelmesi doğaldır. Dileyenler yükselişleri satışla karşılayabilir, dileyenler mevcut seviyelerden (0,9839) alış deneyebilirler. Benzer şekilde NZDUSD majör ikilisi de satışlardan sonra consolidasyona girmiş olabilir, hatta tepki alımları gelebilir. Bu nedenle bu paritede de bu gün için mevcut seviyelerden (0,75540) alış denenebileceğini düşünüyorum. USDJPY son zamanlarda dipten kalkış yaparak 250 pips usd lehine yürüdü. Buradaki pozisyonlarımızı kapatmıştık. Şimdilik izliyorum, çünkü hareketli ortalama bandına geldi ve 4 gündür oralarda oyalanıyor.  

ŞEKER fiyatları henüz yön belirlemeye çalışıyor. Her gün %6-7 aşağı ve yukarı hareketlerle piyasa yatırımcı eğilimini tartıyor, ancak henüz bir yön bulmuş değil. Burada tamamen teknik göstergeler nedeniyle alış tarafına daha yakınım, izliyorum.

Son zamanların en çılgın enstrümanı olan PAMUK da şeker gibi karar vermeye çalışıyor. 138 in altındaki bir kapanış bizim için sat sinyali olacaktır.

KAKAO geçtiğimiz hafta sert satışlar yiyerek 3050 lerden 2830 lara kadar gevşedi. Mevcut seviyelerden parçasal alış yapılabileceğini düşünüyorum.

KAHVE paritelere ve emtialara gelen satışa rağmen iyi tutundu. Piyasadaki ilk düzelme işaretlerinde yukarı giden yolda kaldığı yerden devam edebilir. Bu nedenle 230,70 ile kapanış yapan kahvede 225 lerden alış deneyeceğim.

Tahıl grubunda da hafif satışlar göze çarpıyor. Şimdilik almak veya satmak için önce bekelmeyi tercih ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder