24 Ağustos 2011 Çarşamba

240811 - vadeli kontratlar

 Finansal piyasalarda herşeyin Cuma günü başlayacak olan FED toplantısına endexlendiği bir süreçte, umut dolu bekleyiş dün piyasalara ciddi destek vererek hisse endexlerinde %3 civarında yükselişe neden oldu. Aşırı iyimser beklentinin karşılanamaması beni gerçekten korkutur.

PETROL de bu harekete uyum sağlayarak dün %2,30 luk bir yükseliş hareketinden sonra hafif gerileyerek 85,44 seviyesinden günü kapattı. Kısa- orta vadede, büyük oranda FED kararlarına bağlı olarak $90 hedefimi hala koruyorum. Gün içi işlemciler için verdiğim 86,90 satış fiyatına ulaşmadığı için bu öneri çalışmadı, ancak alış için verdiğim 84,30 çalıştı. Hatta 1 dolar daha aşağı kayarak daha iyi alış imkanı bile verdi. Şu anda ise kontrat başına $1,000 karda. Yukarı potansiyelin devam etmesini beklediğim için bu pozisyonlara başabaşa stop, $89 üstüne de limit emri bırarakarak bu pozisyonları kenara alabiliriz. Yeni pozisyon takip eden gün içi işlemciler $87-88 bölgesindeki hareketli ortalamalardan satış denemeleri yapabilirler. Almak isteyen gün içi işlemciler ise dünkü gibi 84,30 ve 83,20 ye geri çekilmeleri kullanabilirler.

Dün esen aşırı iyimser rüzgarlarla yükselen amerikan endexleri bu sabah vadeli kontrat bazında %1 e yakın eksideler. Dün önerdiğim üzere 1120 bölgesinden alış yapanlar 1145/50 aralğından satış yaparak pozisyonlarını kontrat başına $1,250 karla kapamış olmalılar. Bütün beklentinin FED toplantısı üzerine kurulduğu bu süreçte doğru zamanlama ve yön tayini kombinasyonunu belirlemek oldukça zor. Yine de stoplu çalışarak riskleri yönetmek mümkün. Yeni  pozisyon almak isteyen gün içi işlemciler 1130 seviyesini alış için değerlendirebilirler. 1120 nin hemen altında ise stop çalıştırmak riskleri bertaraf etmek için gerekli olabilir. Fundamental görünümün çok da parlak olmaması nedeniyle hisse senedi piyasalarının aşağı yönlü aşırı kırılgan olabileceğini unutmamak gerekir.

DOĞAL GAZ dün %2,70 lik bir yükseliş yaparak hali hazırda bulunan uzun pozisyonlar için yeşil ışık yaktı. Takip eden günlerde, her zaman olduğu gibi Perşembe günü gelecek olan stok verilerinin olumsuz gelmemesi halinde fiyatları rahatlıkla 4,150 de, yani şu anki değerinden %3,5 yukarılarda görebiliriz.

Bilmeden, ama eğitimli bir tahminle dün altında stoplu satış önerisi vermiştim. Dün gördüğü yüksek seviyeden neredeyse $90 geriledi ki bu da kontrat başına $9,000 yapar. Bu satışı yapan yatırımcıların 1870 gibi, cari fiyat olan 1844 ten uzak yerlere kar stopu koymalarını öneririm. Bu günlerde altında oldukça geniş salınım (swing) hareketleri görebiliriz. Yeni satış yapmak isteyenler 1860 bölgesini düşünebilirler. Son 2 haftada beklenden fazlasını veren GÜMÜŞ de 2 gündür gücünü kaybederek satışa geçmiş görünüyor. Doğrusu bu enstrümanın sert mizacı ve yüksek teminatı nedeniyle vadeli kontratlarda pozisyon taşımak yerine opsiyon spread leri satın alarak pozisyon alınabilir. Detaylar için bana dönmenizi rica ederim.

EURUSD paritesi dün yükselmeye çalışırken eski fed başkanı Greenspan’in euro bölgesi ülkeleri önlem almazlarsa euro biter demesiyle pariteye 80 pips satış geldi. Bu sabah itibarı ile fiyatlar tekrar toparlanıyor. Daha önce burada paylaştığım grafiklerde gösterdiğim üzere fiyatlar daralan üçgeni yukarı kırmak için zorluyor. Bu noktada fundamental ve teknik arasında orta vadeli analizde ikileme düştüm. Oldukça iyi çalıştığını bildiğim ve daha önce bunu teyit ettiğim WOLFE DALGASI analizine göre eurusd paritesinin 1,4800 lere doğru uzanması gerekir. Ancak temel faktörler bu dönemde euro’nun usd ye karşı bu tür bir kudret içinde olabileceğini yalanlıyor. Bu nedenle şimdilik daha yakın vadede, arabamın farlarının aydınlattığı bölgede kalacağım. Yukarı gitmek isteyen euro nun önünde daralan üçgenin üst bandı, ardından ise 1,4550 ve 1,4650 seviyeleri direnç olarak duruyor.

ŞEKER de alış fırsatını kaçırdık. Ardından 27 seviyesinden 31 lere kadar yükseldi. geçtiğimiz ay kıramadığı 31,50 direncine kadar tekrar gelindi. Bu sefer kırıp kırmayacağını görmeden pozisyon almayı tercih etmezdim. Diğer yandan çok belirgin olmaması nedeniyle, kıramazsa eğer 40 lı seviyelerden calendar spread adı verilen, karı ve zararı sınırlandıran bir opsiyon stratejisi uygulanabilir.

KAHVE beklediğim düzeltmeyi yapmadan yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay WOLFE DALGASI nın uygulanmasını kahve grafikleri üzerinde göstererek 280 seviyesini hedef olarak vermiştim. O sırada 240 larda olan fiyatlar şu anda 271 de. Geri çekilme yaparsa 280 hedefli alım önerim sürüyor.

Dün itibarı ile BUĞDAY kısa vadeli hedefime varmış bulunuyor. Uzun pozisyonların buradan kapatılmasını önerebilirim. Majör bir kırılma olasılığına karşılık minimal oranda pozisyon bekletilebilir. Ancak yeni pozisyon için biraz izlemek istiyorum. nitekim şu anda bulunduğu seviyeler hem fibo direncinin hem de hareketli ortalama dirençlerinin bulunduğu bölge. Yukarı çıkışlar sınırlanabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder