14 Ağustos 2011 Pazar

150811 - vadeli kontratlar

Sonunda piyasadaki panik havası geçmeye başladı ve çok kısa sürede 20 li seviyelerden 48 e kadar yükselen VİX tekrar 35 lere indi.

Aynı şekilde panik havasıyla satış yiyerek 3 günde 93 ten 75 li seviyelere kadar gerileyen PETROL de tekrar toparlanarak $85 ın üzerinde yer edindi. Teknik indikatörlerin bir çoğu petrolde Cuma günü itibarı ile teyitli ala geçmiş olmasına rağmen ve petrol fiyatlarının uzun süreli düşük kalmasının fundamental olarak mümkün görmememe rağmen, fiyatların yukarı gidişini sürdürmek yerine $90-$80 bandına oturmasını bekliyorum. Şu anda 85,40. Vadeli kontratlarla trade edenlerin yukarı çıkışları satarken yüksek tolerans bırakmalarını, aşağı gelişlerde ise bir süre taşıma niyetiyle alım yapmaları önerilebilir. Gün içinde alım yapmak için 82,50 ve gelirse eğer 80,80 düşünülebilir. Satmak için çok istekli olmasamda 88,30 bölgesi iyi bir yer olabilir.

S&P500 endexi geçen hafta 1354 – 1077 arasındaki son satış dalgasının %61,8 lik fibo geri çekilme seviyesine kadar topladı ve bu seviyeyi geçtiğimiz hafta içinde kıramadı. Bu hafta direncin üstüne atmayı başarabilirse 1215 teki %50 ve 1248 deki %38,2 lik geri çekilme seviyelerini deneyebilir. Ancak bu hareketlerin de kalıcı olacağını sanmıyorum. (ya da piyasadakiş brutal hareketlerden ve raporlardan dolayı algım olumsuz etkileniyor).  Gün içi traderlar için 1150 alış, 1210 satış seviyeleri olabilir.

DOĞAL GAZ  da ise yukarı hareket Cuma günü eksi kapanışla sekteye uğradı. 4,140 lara kadar yükselen fiyatlar %3 lük bir satışla bu sabah 4,012 ye kadar geriledi. doğrusu, fiyatların yukarı gitmesini beklemeye devam ediyorum. Ancak aşağıdaki grafikten de görülebileceği gibi fiyatlar son bir senedir trade ettiği bölgenin altına kırdı. Bu günlerde tekrar dikdörtgenin içine girmeye çalışıyor, eğer başarırsa boğalar için ne ala! Ama eğer başaramazsa kısa zamanda fiyatların 3,70 li seviyelerde görmemiz mümkün.

Kıymetli madenlerden ALTIN teknik olaraks atış alametleri gösteriyor. Fundamental olarak orta-uzun vadede daha yükseklerin görüleceği artık piyasada kanun gibi kabul edilmiş durumda, ancak kısa süreli bir çok spekülatif nedenden dolayı altında 1650 seviyesine kadar sürebilecek bir satışın görülmesi muhtemeldir. Fiyatlardaki gün içi aşırı volatiliteyi kaldıramayacak büyüklükte olan hesaplar için altında put opsiyonu alarak sadece başlangıçta koyulan para kadar zarara açık kalarak düşüşten para kazanmak düşünülebilir.

EURUSD paritesi toparlanmaya çalışan hisse senedi endexleri eşliğinde yavaş yavaş yukarı atmaya çalışıyor. eylül kontratı şu anda 1,4320 den geçiyor ve gün içinde 1,4400 e yaklaşmayı deneyecektir. Gün içi traderlar 1,4400 ün üstünde satış denemeleri yapabilirler. Ancak bu pozisyonları ertesi güne bırakmak riskli olabilir, eğer karda olursa belki kar stopu bırakarak izlenebilir. Aksi taktirde endexlerin yukarı gitmesi halinde parite de 1,45 li seviyeleri deneyebilir. Emtia para birimi sayılan aud ve nzd de emtia fiyatlarının  tekrar yükselişe geçmesi ile dolara karşı değer artışı görülüyor. Teknik göstergeler alışa geçmiş olmasına rağmen şimdilik bu pariteleri izlemekle yetiniyorum. Oyunun büyüğü Swiss Franc ta dönüyor. Geçtiğimiz hafta İsviçre Merkez Bankasının aşırı güçlü franc a karşı aldığı önlemler son derece etkili çalışarak vadeli kontratlarda 4 günde %10 luk bir harekete neden oldu. karlı olan chf satış pozisyonlarını yavaş yavaş kapatmaya ve pozisyonlarda hafiflemeye başlıyoruz. Japon Yeni tarafında ise, fiyatların tekrar merkez bankası müdahalesi öncesine geldiğini görüyoruz, bu günlerde tekrar usd lehine hareketler gelebilir. put spread stratejilerinin alınması hem maliyet düşürür, hem teminat blokajı gerektirmez, hem de gün içi volatiliteden etkilnememenizi sağlar. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta bullish gelen stok raporu PAMUK  fiyatlarında yukarı bir hareketi başlatmış olabilir. şu anda 101,20 den geçen fiyatların önümüzdeki günlerde bir kez daha 108-109 bölgesine gitmesini bekliyorum.

ŞEKER beklediğim gerilemeyi yaptıktan sonra görünüşe göre 26-27 arasında destek bulmuş görünüyor. şimdilik bir sonraki adımı görmek için beklemek daha doğru olabilir.

KAHVE  de aktif vade aralık kontratı oluyor. KCZ1 kısa ismi ile platformumuzda bulabilirsiniz. Teknik olarak fiyatların geçici dip oluşturduğunu görüyorum. Dileyenlerin vadeli kontratlarla alış yapabilecekleri gibi, call spread stratejileri ile pozisyon almak da iyi bir seçenek olabilir.

KAKAO da aralık vadeye geçiyr, CCZ1 kısa ismiyle bu kontratta platformda bulunabilir. Grafiklere göre bu emtiada da geçici olarak alış tarafından pozisyon alınabilir.

Geçtiğimiz hafta gelen stok raporundan sonra BUĞDAY fiyatlarında 650 lerden 710 lara kadar ataklar oldu. fiyatların bu seviyeyi yukarı doğru kırması halinde bir sonraki hedef 765 olabilir. tahıl kompleksinde bullish olduğumu ifade etmeliyim. Perşembe günü gelen stok raporundan MISIR için olumlu çıkan haberlerle mısır fiyatları tavan yaparak 670 lerden 710 bölgesinde ki dirence attı. Bu direncin kırılması halinde hedef 740 bölgesi olabilir. SOYA  da beklediğimiz gibi 1400 – 1300 bandının dışına taşmadı ve tekrar yukarı döndü. Şu anda 1344 ten geçen fiyatların 1385 – 1400 aralığına tırmanmasını bekliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder