16 Ağustos 2011 Salı

160811 - vadeli kontratlar

Genel olarak piyasadaki süper iyimse hava PETROL fiyatlarını $88 ın üzerine attı ve satış yapmak için fırsat verdi. Kısa vadeli veya gün içi amaçlı satış yapanlar şimdilik başabaş seviyelerine stop emri bırakabilirler. Bu gün için fiyatların $85 seviyesine sarkması beklenebilir. Bu da dün bahsettiğim 90-80 bandındaki hareketi teyit edecektir.

S&P500 endexinde bu gün %1 civarı ekside başlangıç yapıyoruz. Şu anda 1187 den geçen endexin bu gün 1170 seviyesini görmesini bekleyebiliriz. Eğer amerikan seansın içinde bu seviyeyi görürse alış denemeleri yapılabilir. Yerel saatle 15:30 da gelecek emlak piyasası ile ilgili veriler hisse endexlerinde etkili olabilirler.

DOĞAL GAZ  için belirsizlik sürüyor. Ancak incelediğim bir araştırmadan edindiğim bilgilere göre ve daha önceleri de bu yazılarımda kısaca bahsettiğim üzere doğal gazdaki kış talebinden ziyade şu anda yaz talebi dönemindeyiz. Kış dönemine göre daha az talebin olduğu yaz döneminde stokların tekrar artmaya başladığını görebiliriz. Her ne kadar son 5 senenin bu zamanına göre daha az doğal gaz stoğu olmasına rağmen az talep nedeniyle stoklar beklenenden çabuk artmaya başlarsa bu sefer de stoklama maliyetleri artacaktır. Bu durumda fazla olan doğal gaz çabucak kullanım için satılmaya çalışılacaktır ve bu da yakın vadeli kontratlar üzerinde baskı oluşturacaktır. Bu düşünceden hareketle ekim vadeli kontratta satış, aralık vadeli kontratta ise satışla aynı sayıda alış yaparak spreadin bir miktar kapanmasına yönelik pozisyon alınabilir.

Kıymetli madenlerde son 2 gündür kayda değer bir yükseliş var. Bırakın bu hareketi öngörmeyi, şu anda açıklamak için mantıklı sebepler bulamıyorum.

EURUSD paritesi beklendiği üzere 1,4400 üzerinde tutunmakta zorluk çekerek tekrar 43 lü seviyelere geriledi. Bu akşam Fransa ve Almanya arasında zirve toplantısı olacak. konuşulabilecek konulardan bir tanesi avrupa bonosu şeklinde bir bono çıkarılması ve borçlu ülkelerin bonolarının bu çerçevede konsolide olması. Almanya’nın böyle bir senaryoya ok diyeceğini hiç sanmam. Yine de toplantıdan çıkabilecek potansiyel bir gergin haber nedeniyle ve dün ciddi yükselmesi nedeniyle bu gün euro satıcılı olabilir. Önerilen şekilde dün satış yapanların bu gün pozisyonlarına başabaş stopları koyarak devam etmelerini öneririm.dün JYU1 paritesinde usd lehine önerdiğim pozisyonlar için hala geç kalınmış değil. dünden bu güne japon yeni paritesi az da olsa marj verdi, ama yeni giriş yapmak için hala imkan olabilir.

PAMUK ta dünden farklı bir görünüm yok, şu anda 102,70 geçen fiyatlarda 100 bölgesinden alış denemeleri yapılabilir.

KAHVE ile ilgili olarak bazı fundamental değişiklikler olabilir; Brezilya’nın önemli kahve yetiştirlen bölgelerinde çok güçlü olmayan don olayları gerçekleşti. Fiyatların son 3 günde %6  yükselmesinin arkasında ki bu neden etkisini yavaş yavaş kaybedebilir. Ancak bu gün açılışta fiyatların aralık kontratı için 252 nin üzerine gitmesi halinde alış denemeleri yapılabilir. 275 bölgesinde gelirse, önümüzdeki hafta satış tarafından pozisyon almaya bakabiliriz. Ancak bu konuyu fiyat geldiğinde tekrar gözden geçirmeliyiz.

TAHIL KOMPLEKSİ bu gün satıcılı olmasına rağmen şimdilik satışları almak tarafından trae etmeyi öneriyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder