18 Ağustos 2011 Perşembe

180811 - vadeli kontratlar

PETROL beklendiği üzere $80-90 arasında konsolide olacağını işaret ediyor. son 3 gündür fiyatlar yükselişte güç kaybederek $90 a yaklaşırken tekrar gerilemeye başladı. Vadeli kontratlarda işlem yapanlar bu gün $90 üstünde stop çalıştırmak üzere $85 hedefi ile satış yapabilirler. Cari fiyat şu anda 87,10. Bu trade için öngörülen risk/getiri rasyosu 3:2 dir. Normal şartlarda bu tercih edilecek bir trade olmaz. Bu nedenle daha makul bir trade yapmak isteyenlerin fiyatların yukarı gitmesi halinde satış pozisyonu almaları daha mantıklı olabilir. diğer yandan bu gün fiyatlarda görülen zayıflık yukarı atakların gelme olasılğının düşük olduğunu gösteriyor. Fiyatların $85 a kadar sarkması halinde tekrar alışa geçmek için $1 lık daha aşağı esneme payı verdikten  sonra aşağıdan put opsiyonu satarak veya call spread stratejileri satın alınarak alış tarafından pozisyon alınabilir. Yatırım hesabındaki nakit reservinden para kullanmak istemeyen yatırımcılar için ratio spread adı verilen, yukarıdaki bir strike seviyesinden 1 call opsiyonu alıp, daha yukarıdan 2 call opsiyonu satarak cepten para çıkmadan belirli bir miktardaki yukarı hareketten para kazanmayı hedefleyen stratejiler uygulanabilir. Bunu cari fiyatlara göre kısa bir örnekle göstereyim: 95 strike 2 adet call satarak elde edilen gelir ile $91 strike tan 1 adet call alınabilir. Bu durumda cebimizden para çıkmayacaktır, sadece 1 adet call satış için teminata bloke konacaktır. Pozisyon 91-95 arasındaki hareketi kar olarak yazacak, vade içinde 95 in üzerine gidildikçe kar eriyecektir. Bu stratejide $99 ın üzerinde pozisyon zarara geçmiş olur. O seviyeye kadar karlı olacaktır. Fiyatların yukarı gitmeme senaryosunda ise zaten cebimizden para ödemediğimiz için zarar olmayacaktır.

Dün endişelerimi dile getirdiğim üzere bu gün hisse endexleri %1 civarı ekside. Satışların kısa vadede ne kadar derinleşeblieceğini şimdiden bilemiyorum. Ama piyasa yapıcılarının düşürmemeye, piyasa oyuncularının ise yükselişleri satmaya çalıştığı bir zamanda alıcılı olmak bana çok mantıklı gelmiyor. yükselişlerde satışlara katılmak en doğrusu olacak sanırım. Şimdilik seviye belirtecek kadar net bir önerim yok.

DOĞAL GAZ  tarafında boğalar henüz piyasa gelmediler. Meydanı boş bulan ayılar da dün %2 den fazla satış yaptılar. Yeni pozisyon almak için biraz bekleyip dönüşlerin teyidini görmek daha doğru olabilir. Diğer yandan, kış talebinin başlamasına yalar varken, bu zamanı kazanca dönüştürmek amacıyla 3,80in altında opsiyon satarak portföylere gelir elde edilirken alış yapmak için pozisyon alınmış olur. Burada başa çıkılması gerekebilecek önemli risk, piyasa koşullarına göre teminata alınması gereken tutarların aşırı artmaması. Yeterli büyüklüklerdeki portföyler için uygun olabilecek bir öneridir. (buraya kadar dünden kopyala+yapıştır oldu) Doğal gazda uygulanabilecek ve para kazandırmasını umduğum bir opsiyon stratejisi daha var; calendar spread adı verilen bu yöntemde örneğin 3,70 put opsiyonu satılır ve karşılığında daha fazla para ödenerek aynı strike seviyesinden, aynı sayıda put opsiyonu alınır. Bu durumda aşağı düşüşlerde satılan opsiyon koruma altına alınmış olur. Zaman geçtikçe eriyen opsiyon primlerinde yakın vadedeki daha çabuk eriyerek sıfıra yakınsayacaktır. Satın aldığımız daha uzun vadeli opsiyon ise kısa vadeli kadar çok erimeyecektir. Vade sonunda aldığımız opsiyon değersiz son bulduğunda elimizdeki diğer opsiyonu da kapatarak aradaki fark kadar para kazanmış oluruz. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

ALTIN bu sefer de Venezuella başkanının, ülkenin altın rezervlerini ulusallaştırma çağrısı nedeniyle yükseldi. her zaman yükselecek bir neden buluyor. ABD FAİZ ARTIRMA KARARI ALANA KADAR ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK.

EURUSD paritesi dün 1,45 in üstünü denedi ama orada tutunamadı. Bu, tam da beklediğim ve dün yazdığım hareket oldu. Zayıflayan hisse endexleri ile birlikte bu gün paritede gerilemeler olabilir. Ancak trade için gün içi indikatörlerin sinyaline göre hareket etmek daha doğru olacak.

Amerika’daki PAMUK üretim sahalarında aşırı sıcak ve suzuluk haberleri fiyatları yukarı sürüklemeye devam etti. Ancak son haftalarda yazdığım gibi 108 – 110 bölgesi direnç olarak karşımızda. Bu bölgenin geçilememesi halinde opsiyon satarak portföylere getiri elde edilebilir. Bu yükseliş daha önce aşağılardan satılan put opsiyonların değerini sıfıra yakınsattığı için bu pozsiyonları kapatabiliriz.

ŞEKER 27-26 bölgesinde oluşturduğu dipten yukarı hareketlenerek 29 un üzerine attı. Ne yazık ki bu alış fırsatını kaçırdık, şimdilik izliyorum.

KAHVE son haftada en çok kazandıran önerimiz oldu. “KAHVE deki don etkisi fiyatlar üzerindeki etkisini hala sürdürüyor. Daha önce de paylaştığım aşağıdaki grafiğe göre fiyatların beyaz ile gösterilen ok yönünde hareket etmesi beklenebilir.” Dün den yaptığım bu alıntıyla aşağıdaki grafiğe bakarsak fiyatların beklendiği yönde gittiğini görebiliriz. Bu gün Boll bantlarının üst sınırına geldiği için hafta sonuna bu gün gördüğü seviyelerin altında girebilir. Ancak yeşil çizgi hala hedef olabilir.

TAHIL KOMPLEKSİ dün yukarı ataklar denedikten sonra bu gün satıcılı seyirde. Soya da ki yukarı hareket aşağılardan satılmış olan put opsiyonlarımızı karlı kapatma imkanı verdi. Diğer yanda BUĞDAY  yukarı potansiyelini taşımasına rağmen önemli hareketli ortalamalara geldiği için bir hız kesebilir ve hafif satış yiyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder