9 Ağustos 2011 Salı

100811 - vadeli kontratlar

Piyasanın büyük önem verdiği dünkü FED toplantısından aslında beklenen iyi haberler gelmedi. Yine de piyasa bir dahaki toplantılarda QE3 konusunda olumlu sinyaller verildiğini düşündüğü için (biraz da aşırı satış olduğu için) dün amerikan seansı son derece büyük artılarla kapandı. piyasaların bulduğu bu moralin çok uzun soluklu olmayacağını sanıyorum.

PETROL fiyatları Perşembe günü başladığı sert gerilemerin ardından ilk defa bu gün, bir önceki güne göre yukarıda açılış yaptı. Bundan sonrası için petrolde alış tarafından pozisyon açılması piyasadaki olası bir genel düzeltmeyi yakalamak için mantıklı bir hareket olabilir. Bunun yanında teknik indikatörlerin bazıları da sert satışlardan sonra alışa dönmüş durumda. Asya seansında %3 yükselerek 81,70 e gelen petrolü, gün içinde yapabileceği geri çekilmelerde 79,20 stop, 88-90 hedef ile almak uygun bir trade olabilir. Benzer şekilde 82-85 veya farklı strike larda call spreadleri alınabileceği gibi, dileyenler 70 seviyesinden put opsiyonu satarak portföylere getiri elde edebilirler.

Petrolle yüksek korelasyonda dalgalanan S&P500 endexi de haftanın geri kalanında dalgalı seyirle beraber yukarı hareket edebilir. Ayıların bir süreliğine güç kaybetmeleri kısa süreli alışlar için imkan verebilir. bu fundamental görüşe uygun olarak teknik göstergelerin bazılar al bölgesini ilk defa bu gün işaret ediyorlar. Henüz teyit gelmiş değil, ancak teyit geldiğinde 1 günlük hareketi kaçırmış oluruz, bu anlamda pozisyonu çok arttırmadan, şu anda 1169 da olan piyasanın 1150 lere gerilemesi halinde alış denemeleri yapılabilir.

Son 4 iş gününde finansal piyasalarda kıyametlerin kopmasına rağmen DOĞAL GAZ fiyatlarında son derece stabil ve istikrarlı, bir o kadar da yavaş, kuzeye yönelmeler oldu. hafta başında gördüğü dipten bu sabaha kadar %4,80 yükseldi. Bundan sonrasında, Perşembe günü gelecek haftalık doğal gaz stokları verisinde bir kazaya uğramazsa 4,230 lere kadar rahatlıkla gidecektir. Bu hareket cari fiyattan %5,4 lük bir yükselişe denk gelir. Alışlara katılmak isteyenlere normal kontrat, mini kontrat (normalin ¼ ü büyüklüğünde) veya spread stratejileriyle alış önerilebilir.

ALTIN fiyatlarında fundamental olarak geri gelmeye neden olacak temel faktör faiz arttırımı ile ilgili olumlu bir işaretti, ama dün o şekilde bir haber çıkmadı. Bu durumda altında gerileme olması için şimdilik bir neden yok. Diğer yandan grafiklerde satış zamanının geldiğine dair işaretler bulunuyor. Gün içinde ekstrem seviyelere yükselmelerde satış denemeleri yapılabilir, ancak mutlaka stop konmalıdır.

Pariteler tarafında, bütün bu hareketliliğin ortasında durgun bir deniz taklidi devam ediyor. özellikle euro ve sterlin, emtia para birimleri olarak anılan aud, nzd ve cad a göre oldukça dar bantta trade ediyor. Bu iki majör paritede gün için tradeler hariç bir önerim yok. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde emtialara gelen sert satışlarla zaten aşırı alımda olan avustralya doları, yeniz zellanda doları ve kanada doları para birimleri de sert satışlara sahne olmuştu. Bu sabah itibarı ile üçlünün hepsi toparlanma eğiliminde. Emtialardaki yukarı hareketlerin bir miktar daha marjı olduğunu düşünürsek, bu paritelerde de alış tarafından pozisyon almak daha doğru olacaktır.

PAMUK beklediğim gibi satışlarla $1,08 seviyesinden $0,98 seviyelerine geriledi. Tekrar almak için fırsat veriyor olabilir. 95 seviyelerine gevşemesi halinde 93 stoplu olmak üzere alış denemeleri yapılabileceği gibi 75-70 seviyelerinden opsiyon satarak alışa hazır hale gelinebilir ve bu arada portföylere extra gelir elde edilebilir.

ŞEKER beklentilere paralel hareket ederek 27-26 aralığında satışlara tepki buluyor ve yükselmeye çalışıyor. Burada 26 nin altında stop koymak üzere alış denemeleri yapılabilir.

TAHIL KOMPLEKSİ elemanlarından SOYA 13,00 desteğine kadar geriledi. MISIR ve BUĞDAY ise 30, 50, 100 günlük hareketli ortalamalardan destek bularak yukarı atmaya çalışıyor. bu emtialarda alıcılı olmakta fayda var.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder