22 Ağustos 2011 Pazartesi

220811 - vadeli kontratlar

PETROL boğaları için dikkat! Fiyatların $115 a çıkmasına neden olan Libya olaylarında bu hafta sonu yeni gelişemeler oldu; Kaddafi karşıtlarının başkente girmesi ve oğul kaddafilerin tutuklanması haberleri petrol üzerinde herhangi bir fiyat hareketine neden olmadı. Bu haberlerle yukarı gitmeyen – gidemeyen petrol amerikan endexleriyle yüksek korelasyonunu sürdürerek zayıf kalmaya devam edebilir. Teknik indikatörler satış tarafında kalmaya devam ediyor. Bu hafta $90 doğru yükselişleri satışla karşılamak daha önce tahmin ettiğimiz ve bir süredir piyasanın teyit ettiği bant hareketine uygun bir pozisyon olabilir. Diğer yandan, satışların $70 seviyesine sarkması orta vadeli alış pozisyonları başlatmak için uygun seviyeler olacaktır.

S&P 500 endexinde zayıflık devam ediyor. Geçen hafta da bahsettiğim üzere buradaki gelecek büyük oranda FED in elinde. Ama FED de piyasanın istediğini, istediği şekilde vermeyi pek seven bir yapı değil. Yani endexlerde boğalar bir süreliğini ellerini geri çekmiş olabilirler. Geçtiğimiz haftalarda gönderdiğim S&P500 grafiğini tekrar gönderiyorum. Görüleceği üzere (kırmızı kapalı eğri) satışlar benim beklediğimden daha sert ve daha kısa zamanda geldi. Büyük olasılıklar bundan sonraki satış bacağı 1050 – 1000 arasındaki bölgede son bulacak. Piyasa şu anda 1123 ten geçiyor. Satış yapmak için öncelikle piyasanın 1200 lere doğru ataklar denemesini beklemekte fayda var. Hedef fiyat aralığına gelindiğinde orta vadeli alış pozisyonları uygulanabilir.

DOĞAL GAZ da fiyatların 4,000 ın üzerine atması ve orada tutunabilmesi boğaların tekrar oyuna geldiğini gösterir. Ama geçen hafta gelen stok verileri beklenenden hafifçe yüksek gelmişti. Bu hafta da benzeri bir durum olursa boğaların tadı kaçabilir. Daha önce bu konuda yazdığım gibi, bir süre sonra stoklama maliyetleri nedeniyle stokların eritilmesi için satışlar artabilir. 4,200 bölgesine ataklarda satış denemeleri yaplabilir. Opsiyonlarla calendar spread adı verilen ve farklı vadelerde aynı strike opsiyon alma ve satmaya dayanan strateji uygulanabilir.

EURUSD paritesi aşağıda da görüldüğü üzere üçgenin daraldığı bölgelere yaklaştı. Merkel’in Avrupa Bono sunun mümkün olmadığını söylemesiyle birlikte euro nun bu üçgeni yukarı doğru kırma olasılığı azaldı. Şu anda 1,4350 den geçen paritenin bu gün 1,4200 lere geleceğini sanıyorum. Bu seviyelerdeki hareketli ortalamalar satışları durdurabilir.
Usd ye karşı euro nun zayıf düşmesi GBP de de kısmi zayıflığa neden olabilir. geçtiğimiz hafta başında son 4 ayın yükseğini yaptıktan sonra haftanın geri kalan günlerinde gerileyen GBP de satışların 1,63 lere kadar devam etmesi beklenebilir. Piyasa şu anda 1,6485. JAPON YENİ vadeli kontratlarda günlük grafikler tam da satış görünümü oluşturuyor. Henüz teknik indikatör bazında teyit gelmedi, ancak bu seviyeler veya biraz daha yukarılar Japonya Merkez Bankası’nın müdahale etmesini beklediğim bölgeler. Eğer bu tür bir müdahale olursa şimdi yapılan satışlar kısa zamanda ciddi karlar elde edebilir.

PAMUK, $1,09 bölgesini gördükten sonra beklentilere paralel olarak aşağı gelmeye başladı. Eğer yukarıdan call opsiyonu satarak pozisyon açıldıysa fiyatların tekrar $1,00 bölgesine gelmesiyle bu kısa pozisyonlar kapatılabilir. Ben daha çok aşağıdan put satmayı tercih ediyorum bu noktada.

KAHVE Cuma günü Bollinger bandı üst sınırından pek de rahatsız olmadan yukarı hareketine devam etti. ancak mevcut seviyelerden yeni alışlar önermiyorum. Daha önce önerdiğim de yapılan alışlarda artık hafifleme zamanı, pozisyonların en azından yarısını kapatmak riski azaltıp karları almak için iyi bir adım olacaktır. 280 hedefi hala geçerli geri çekilmeler kapatılan pozisyonları yerine koymak için fırsat olabilir.

BUĞDAY, beklentimin aksine yukarı zorlamaya devam ediyor. Aralık kontratı şu anda 769 dan geçiyor, 785 - 800 direnç bölgesine kadar gidebileceğini sanıyorum. MISIR da yeni yüksek yapmaya ramak kaldı. Fiyatların $7,35 in üzerinde kapanış yapması daha yukarının yolunu açacaktır. Bu durumda stoplu olmak kaydıyla alış yönünden trade edilebilir. Aksi taktirde 6,80 – 7,00 aralığını beklemek gerekebilir. SOYA da ise biraz daha farklı bir görünüm var; takipe denler bilir, soyada alıcıyken diğerlerinde nötr veya satıcıydım. Şimdi soya da alıcı olmaktan kaçınıyorum. Şimdilik izlemek en doğrusu sanırım.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder