23 Ağustos 2011 Salı

230811 - vadeli kontratlar

PETROL cephesinde dünden bu güne değişen bir durum yok. 80-75 dolar arasında bulduğu destekten yukarı doğru hareketlendi. Bu sabah $85 seviyesinden geçiyor. $90 bölgesine kadar devam etmesini beklediğim hareket Cuma günü Jackson Hole da başlayacak olan FED toplantısından yeni bir paket çıkma ihtimali üzerine yükselmeye başlayan hisse senedi endexleriyle korele bir şekilde devam ediyor. Gün içi işlemcileri için 86,90 satış; 84,30 uygun alış seviyeleri olabilir. Son 2 haftada aşağılardan put opsiyonu satarak portföylere getiri elde etme önerimize uyanlar hareketin devam etmesi halinde bu pozisyonularını kapayabilirler. Bu konuda genel kural olarak tahsil edilen opsiyon priminin 2/3 ünün erimesi halinde parayı boşa çıkarıp başka bir alternatife kullanmak verim arttırıcı bir manevra olarak kabul edilir.

S&P500 endexinde ise tepkisel ve hafta sonundaki toplantıya yönelik iyimser beklenti ile 1110 bölgesinden bir yükseliş var. Ancak FED toplantısından çıkacak kararın piyasalar tarafından beğenilip beğenilmemesine bağlı olarak ayıların hakim olduğu piyasa koşulları etkin olabilir. Gün içi işlemcileri için şu anda 1135 ten geçen endex kontratlarında 1145/50 bölgesi satış için, 1120 de alış için uygun destek ve dirençler olabilir. Daha önce bahsi geçen 1200 bölgesi Jackson Hole toplantısı sonuçlarına göre orta vadeli satış başlatam seviyesi olarak hala radarımda bekliyor. Toplantıdan çıkacak kararın piyasalar tarafından beğenilmesi halinde bu görüşümü revize etmem gerekecek.

DOĞAL GAZ oldukça durağan seanslar geçirmeye devam ediyor. Perşembe günü gelecek stok verileri satış baskısı oluşturacak şekilde yüksek gelmez ise yukarı hareketler deneyebilir. ancak geçen hafta da bahsettiğim gibi, stok maliyetleri nedeniyle özellikle yakın vadeli kontratta satış baskısı etkin olabilir. Bu tür bir hareketi kazanca dönüştürmek amacıyla yakın vadeli kontratta satış, uzak vadeli kontratta alış denenebilir.

ALTIN hakkında yorum yapmayı pek mantıklı bulmamama rağmen birden fazla majör hareket aralığında çalıştırılan FİBO seviyelerine göre 1890 – 1900 aralığında direnç bulunduğunu söyleyebilirim. Mutlaka stop koymak kaydıyla altında vadeli kontratlarla satış denemeleri yapılabilir. Vadeli kontratlardaki yüksek volatiliteden çekineneler için ise put opsiyonu alarak altına gelebilecek bir satıştan para kazanmak mümkün.

Majör paritelerden EURO da dün gösterdiğim üçgenin yukarıya doğru kırılmasına kadar satış tarafında kalmak teknik açıdan doğru yön. Burada dikkat edilmesi gerekn bir konu şu olabilir; yükselen endex ve petrolün karşısında parite yukarı gitmek isteyebilir. Bu nedenle üçensel bölge satıcılar için tamam –devam anahtarı olacak.

PAMUK fundamentallerinde en son amerikadaki pamuk yetiştirme sahalarındaki sıcak ve susuzluk etkili oluyordu. Sanırım bu spekülasyon artık etkisini kaybetmeye başladı. $1,10 bölgesi satış denemesi için teknik olarak iyi bir yer olabilir.

KAHVE de yükselişler beklediğim üzere bollinger bandı üst sınırında baskı ile karşılaştı. Bu seviye tam da bir önceki yükseği olan 275’e denk geliyor. Büyük olasılıkla bu bölgelerde yatay-satıcılı günlerden sonra 260 a kadar çekilip tekrar yukarı devam edecek. Bekliyorum...

Tahıl kompleksi elemanlarından BUĞDAY dün de önerildiği üzere yükselmeye devam ediyor. $7,80 hedefi hala yukarıda parlamaya devam ediyor. MISIR yeni yüksek yaptı ve daha yukarıların yıolunu açtı. Stoplu alış denemeleri yapılabilir. SOYA da alıcılı olmaktan vaz geçtiğimi yazmıştım. ama satıcılı da olmamaya özen göstermiştim. İyi ki de öyle yapmışım, soya dünden bu güne  %2 ye yakın yukarıda. Bu gün geldiği seviyeler son derece kritik, çünkü tıpkı mısır gibi soya da 6 ayda5.kez denediği dirence geldi. Bu seviyeleri aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Kırmayı başarabilirse yeni yükseklerin yolunu açabilir. Ben şimdilik izliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder