14 Nisan 2011 Perşembe

140411 - vadeli kontratlar

PETROL 106.40 bölgesindeki hareketli ortalamasının altında başarılı kapanış yapamadı ve şimdilik düşüşe ara vermiş görünüyor. Bu günkü hareket düşüşün devamı açısından önemli olabilir. 2 gün önceki düşüşün başlarında yakaladığımız pozisyonların önemli bir kısmı kapatıldı ve hatta gün içi amaçlı uzun pozisyonlar aynı gün alınıp kapatıldı. Az miktarda short taraftan risk taşımaya devam edilebilir. Bu gün yeni pozisyon açmak isteyenler 108,50 bölgesini bekleyebilirler. Almak isteyenler ise 105 lere yaklaştıkça alım deneyebilirler. Bu gün için hafta başında yaşadığımız sert satışlara neden olacak bir gelişme yok. Bu nedenle bant hareketi yapabilir, yani gün içi al-sat için imkan verebilir.

S&P500 endexi sadece %2,30 gerileyerek 2 gündür düşüşleri durdurdu. Bu durumu teknik olarak açıklamak gerekirse aşağıdaki indikatörlerin (sarı ile gösterim) de satışa dönmesinden sonra


Şimdi sıra hareketli ortalama desteklerinin aşılmasına geldi. bir kaç gündür bu desteklerin piyasayı tuttuğunu görüyoruz. Doğrusu, sat veren indikatörler hala satta devam ederken short pozisyonların kapatılmasını önermemek lazım, ancak ben bilançolardan biraz çekindiğim için bu gün piyasanın gerilediği fiyatlardan karları almak niyetindeyim. Nitekim hareketli ortalama desteklerinden biraz güç toplayıp yükselmeye çalışabilir.

DOĞAL GAZ başlattığı yükseliş hareketine devam ediyor ve neredeyse günlük grafiklerde bütün indikatörleri alışa çevirmiş durumda. Doğal gazdaki mevsimsel hareketlere baktım, son senelerde bundan 10 sene civarı öncesinde göre fiyat hareketinde biraz farklılık var. önceki senelerde yaz aylarında endüstriyel kullanım nedeniyle fiyatlar artarken son senelerde sanırım daha çok ısınma ihtiyacı nedeniyle yaz aylarında fiyatlar düşme eğiliminde olmuş. Buradan hareketle fiyatların kalıcı bir şekilde yükselmesini beklemiyorum. Ama yine de bu hareket 4,600/800 bölgesini deneyebilir. 4,187 deki hareketli ortalama daha önce destek veya direnç olarak çalıştığı için şimdi de çalışabilir. Ayrıca bu akşam yerel saatle 17:30 doğal gaz stokları gelecek, fiyatlarda sert hareketlere neden olabilir. veriyi gördükten sonra pozisyon almak daha doğru olabilir.

ALTIN fiyatlarında kalıcı bir gevşeme olmuyor. 1438 deki hareketli ortalamayı hedeflemiştim, ama en düşük 1446 görerek yukarı döndü. Şimdilik kısa vadede altın trade etmek isteyenler için çok belirgin sinyaller yok. GÜMÜŞ de benzeri şekilde şu anda geri çekilme yapmak veya yoluna devam etmek konusunda kararsızlık gösteriyor. Doğrusu, bu tür zamanlar opsiyon satarak en azından zaman primini kazanmak için iyi dönemler olabilir. Dün yayınlanan SPK tebliği nedeniyle bundan sonra yurt dışı vadeli işlemler piyasasında altın ve eurusd işlemlerinin yapılamayacağını hatırlatmak isterim.

EURUSD bu gün 1,4520 (spot) üzerinde kapanış yaparsa son dönemlerde açtığı kuzey kapılarına bir yenisini daha eklemiş olabilir. Herkesin euro satmak istediği bu dönemde hiç bir şekilde güvenli satış önerisi veremem. Çünkü satışı destekleyecek teknik veya temel bir faktör bulamıyorum. 4520 yukarı doğru kırılmadan önce de alım yapmayı riskli buluyorum. Dün yayınlanan SPK tebliği nedeniyle bundan sonra yurt dışı vadeli işlemler piyasasında altın ve eurusd işlemlerinin yapılamayacağını hatırlatmak isterim. GBPUSD paritesi 1,6370 bölgesindeki direnci tekrar zorlayacak gibi görünüyor. Hatırlanırsa bu seviye daha önceleri de astış önerisi verdiğimiz bölgeler. İhtiyatlı olmak kaydıyla spot 1,6380 seviyesinden satış denenebilir. Günlük grafikler hala alış tarafında, önerilen satış sadece gün içi amaçlıdır.

 PAMUK fiyatlarında satış baskısının nispeten hakim olabilceği bir döneme girdiğimizden bahsetmiştim. Benden sonra limit up yaptığı günler olmasına rağmen henüz yeni yüksek yapamadı ve geri geldi. Bu başarısız denemeler satışların yolda olduğunun habercisi olarak değerlendirilebilir. Vadeli kontratların aşırı hareketliliğinden çekinenler için opsiyon yapılarıyla pozisyon almak önerilebilir. Önemli hareketli ortalamaların hemen üstünde, aşağı sarkarsa indikatörleri de satışa çevirebilir.

ŞEKER beklediğimden fazla satış görerek alış önerimi stoplattı. Buna rağmen aşağıdaki küçük grafikte de görüleceği üzere son bir senede 4 alış önerisinden 3 ünde ve 4 satış önerisinden 3 inde kar ettiren indikatör bu gün tekrar al verecek görünüyor.
Benim önerim teyit geldikten sonra almak, yani bu gün kapanışa doğru veya yarın şartlara bakarak alış yapmak.

KAKAO fiyatlarındaki sert düşüşün düzeltmesi olarak aldığımız uzun pozisyonlar karlı kapandı. vade sonu yaklaşan kontratta aldığımız ve kısa süreli planlanan bu pozisyonun ardından daha uzun vadeli olarak aynı yönde alış pozisyonu açmak için bir sonraki vadede, geri çekilmelerde alış pozisyonunu takip ediyorum.

KAHVE de fiyatlar yukarı hareketine tekrar başladı. Burada opsiyon pozisyonlarımızın vadesini çok iyi düzenlediğimizi görüyorum; tam vadenin bitmesinden sonra yükselmeye başladı. Bundan sonra ki dönemde fiyatların 300 seviyesine gelmesini bekliyorum.

MISIR, USDA raporuyla birlikte grafiklerde boşuklar bırakarak yaptığı çıkıştan yorulmuş olabilir. Eğer tarımı engelleyici bir doğal afet haberi çıkmazsa piyasada gerileme olabilir. SOYA grafikleri de satışa dönüyor, ilgilenenler az sayıda satış pozisyonları deneyebilriler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder