5 Nisan 2011 Salı

050411 - vadeli kontratlar

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, trade ettiğim dönemlerin hiç birinde piyasanın verileri bu kadar uzun süreler beklemek adına günlerce son derece dar bantlar içinde kaldığını görmemiştim. Oldukça ilginç ve trade disiplinlerinin değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Perşembe günü gelecek olan merkez bankası kararları burada yazılanların hepsini geçersiz kılabilir veya kuvvetle onaylayabilir.

PETROL fiyatları dün de yeşil bir grafik yazdırarak 108,78 lik yüksek yaptı. Ancak orada çok tutunamayarak yarım dolar kadar geriledi. Doğrusu petrolde fiyatlarda biriken stresi atılması için bir tarafa doğru kırılım görmemiz gerekir, ve ben bu kırılım için aşağı tarafı bekliyorum. Ancak yine de satış pozisyonu almak için acele etmemek gerekir. Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere daha önce çalışan negatif ayrışma (kırmızı çizgilerle görülen), şimdi tekrar ediyor. Normal şartlarda önümüzdeki 1-2 gün içinde petrolde grafik oluşumunu teyit edecek bir gerileme görmemiz gerekir.
Ancak henüz diğer indikatörlerin pek çoğu satışı teyit etmediği için biraz daha önümü gördükten sonra pozisyon önerilerim olacak. Eğer satışlar başlarsa 104,20 deki hareketli ortalama desteği hedef bölgesi olabilir.

S&P500 endexi güç kaybetmeye başlıyor. Fundamental olarak faiz kararları haricinde görünürde piyasayı etkileyebilecek majör gelişme yok. Bu nedenle yine grafiklere bağlı kalarak devam edeceğim; henüz bazı indikatörler sata dönmediler, bu nedenle çok güvenli olmamak kaydıyla biraz erken davranarak vadeli kontratlarda satış önerisi verilebilir. Görünüşe göre satışlar daha önce olduğu gibi çok derin olmayacaktır, %5 ten daha fazla olmasını beklemem. Mevcut seviyeler olan 1330 bölgesinden yapılacak satışlarda 1298 deki fibo seviyesi hedef olarak belirlenebilir.

DOĞAL GAZ beklediğimiz gibi 38,2 lik fibo seviyesine kadar çekilerek %20 lik yükselişi %6,5 luk geri çekilmeyle düzeltti. Aynı zamanda güçlü bir indikatör saydığım, 4,233 teki  hareketli ortalamaya kadar da geldi. Bu grafiklerde de al teyidi henüz yok. Ancak erkenci davranmak isteyenler stoplu olmak kaydıyla tekrar alış pozisyonu açabilirler. Diğer yandan, belirsilik olan bu tür durumlarda opsiyonlarla pozisyon almak daha koruyucu olabilir.

ALTIN 1412 den yaptığı yükseliş hala hız kesmedi. Dün çok az marjlarda alış-satış imkanı yakaladık. Bu gün yine sert hareketlere katılmayı, veya bu hareketlerin düzeltmelerine oynamayı düşünebiliriz. Çünkü 1445 direncini kırıp kıramayacağını öngermek mümkün değil. GÜMÜŞ ise başlı başına özel bir durum; nereye kadar gideceği, nereden döneceği şimdilik bir muamma. Burada zaman zaman trade denenebilir, ancak özellikle satışlarda mutlaka stop koyulmalı ve az marjlar hedeflenmeli, alışlarda ise stop yine konmalı, ancak kara geçen pozisyonlarda başabaşa çekilerek daha uzun kar marjları beklenebilir.

Pariteler şimdilik beklenti dahilinde, düşük marjlarda salınımlar yapıyor. EURUSD paritesi dün ve bu sabahki hareketle satış işaretleri veriyor. Perşembe günü gelecek olan Avrupa Merkaz Bankası faiz kararı öncesinde kalıcı ve büyük bir hareket beklemiyorum, ama eğer piyasada satış fırsatı olursa da değerlendirmek gerekir. 1,4050 lere kadar gerilerse alış fırsatı olabilir, ama şimdilik böyle bir marj beklemiyorum. GBPUSD paritesi hız kesti, dün 50 lik hareketli ortalamayı test etti, ancak üzerinde tutunamadı. Bu gün bir miktar satış gelebilir. 1,6050 lere kadar gerileme olabilir, spot şu anda 1,6115. AUDUSD paritesinde bir süredir satış gelebileceğini bekliyordum, dün ve bu sabah satışlar kendisini belli ediyor. Doğrusu, perşembeye kadar kalıcı bir pozisyon almak istemiyorum, ama eğer satışlar derinleşirse spotun 1,0100 bölgesine geldiğinde put opsiyonu satarak pozisyon almak düşünülebilir. USDJPY  paritesinde spota göre genel trend yukarı. Geri çekilmelerde usd lehine pozisyon alınabilir. Diğer yandan mevcut seviyelerden (84,25) jpy lehine pozisyonlar denenebilir.

PAMUK taki ateş düştü, yatayda seyre devam ediyor. Grafiklerde bir omuz-baş-omuz formasyonu göze çarpıyor. Aşağıdaki grafikte bu durumu görmek mümkün. Bu durumda satışları devam etme olasılığı baskın çıkmaya başlıyor.
Satışı destekleyecek başka bir temel de, dünyanın en büyük ihracatçısı olan ABD de çiftçilerin pamuk ekim alanlarını arttırmasıyla arzın artışı ve fiyatların düşmesi yaklaşımı olabilir. tabi bu durum hemen bu gün pamuk satalım demek değildir, ancak yine de önümüzdeki haftalarda pauk fiyatlarında gerilemenin gözlenebileceğini, ve bu duruma opsiyonlarla katılabileceğimizi düşünebiliriz.

ŞEKER yataydan alışla çıkmaya çalışıyor, geçtiğimiz hafta alış önerimizle pozisyon alanlar karda olmalılar. Başabaş stop, 29,50 kar hedefi ile taşımaya devam edilebilir. Yeni alışlar için bu gün gelinen hareketli ortalamadan geri çekilme olursa denemeler yapılabilir.

KAHVE alış tarafından trade için favorimdi, ancak netleşmediği için acele etmemiştim. Görünüşe göre acele etmemek doğru karar oldu. BU varlıkta alış yapmak için takip ediyorum.,

KAKAO fiyatlarında beklediğimiz düzeltme başlamış olabilir. dün ve bir önceki gün alış hakimdi, ancak alışların bir kısmını dün geri verdi. Bu gün açılıştaki tepki önemli olacak, eğer alışlar devam ederse katılmak lazım, ancak satıcılı olursa işler değişmiş ve tepki cılız kalmış olabilir. fakat %20 lik bir düşüşün ardından sadece %5 lik bir düzeltme bana az gibi geldi.

TAHILLAR kendi içlerinde karışıklık gösteriyorlar. Zaman zaman bu üçlüden bir tanesi rekortmen olurken diğerleri geride kalır, daha sonra rolleri değişirler. Geçtiğimiz sene Rusya ve diğer ülkelerin buğday ihracatına kota getirmeleri ile buğday fiyatlarının aşırı yükselmesi karşısından soya ve mısır zayıf kalmıştı. Şimdi bayrağı mısır almış durumda. Şimdilik net olarak belirlenmiş bir stratejim yok tahıllar için, ama işaretler belirginleşince mısır satışı denenebilir. Soya veya buğdayda, özellikle buğday ucuz kaldığı için, alış denenebilir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder