2 Ocak 2012 Pazartesi

020112 - vadeli kontratlar

02/02/2012
Bu gün vadeli kontratlar piyasası Amerika ve Ġngiltere’nin tatil olması nedeniyle kapalı. Sadece genel görüĢ bildirmek amacıyla yazıyorum.
PETROL fiyatları beklentilere paralel hareket ederek tekrar $100 ın üzerini yaptı, ama sığ günlerin ve veri eksikliğinin etkisi ile gerileyerek $98 li seviyelere çekildi. Bundan sonraki dönemde, Ġran kaynaklı gerginlik olmazsa eğer 104 – 94 arasında kalabilir. Söz konusu bant hareketi opsiyon oyunları için uygun fırsatlar sunacaktır. Kısa vadeli teknik indikatörler satıĢ sinyalleri üretirken daha uzun vadeliler henüz satıĢa dönmediler. Bu gün piyasa kapalı, yarın açıldığında büyük olasılıkla 96 lı seviyelere kadar kayacaktır.
Amerikan S&P500 ENDEXĠ seneyi parçalı bulutlu –yukarı olarak tamamladı. Ancak teknik göstergeler endexte bir yorulmaya iĢaret ediyorlar. Bu nedenle haftanın geri kalanında, önemli bir veri gelmezse yatay- satıcılı seyir görebiliriz. Endexin hareketlerim opsiyon satmaktan ziyade alıĢ spreadlerini uygulamak için fırsatlar verebilir.
EURUSD paritesi geçtiğimiz hafta da vadeli kontratlarda satıĢlar görerek 1,29 lu seviyelere geriledi. Kısa pozisyonların rekor seviyede olması ve geçen haftadan bu haftaya satıĢların artmıĢ olması euro nun ayakta kalmasını zorlaĢtırıyor. Ancak yeni yıl mesajında Bayan Merkel’in daha önce yaptığı açıklamalara paralel olarak euro nun güçlü kalması için ne gerekiyorsa yapacaklarını tekrar etmesi bir noktada euro nun tepki verebileceğini düĢündürüyor. Bu paritede Ģimdilik 2-3 günlük düzeltme hareketleri hariç alıĢ yapmak hatalı olabilir. Diğer yandan Ģu anki konjonktüre göre 1,36 ve üzerindeki seviyelerden satıĢ için opsiyonlarla pozisyon almak yeni senede para kazandırabilir. Ancak henüz böyle bir pozisyona girmek için erken.
Paritede alıĢ yapmak isteyenlerin euro dan çok GBPUSD paritesine dikkat etmelerini önerebilirim. Ġngiltere kendi problemleri olmasına rağmen Ģimdilik süreci iyi yönetmeyi baĢardı. Usd ye gelebilecek bir satıĢ dalgasından GBP nin ziyadesiyle faydalanacağını sanıyorum.
Diğer yandan son haftalarda altın fiyatlarının zayıflamasına rağmen emtia para birimleri olarak geçen AUD ve NZD (petrol için CAD) oldukça güçlü bir görünüm sergiliyorlar. Eğer paritede tepki gelecek olursa bu para birimlerinin de yukarı hareketlerde öne çıkacağını sanıyorum.
ALTIN ise her yerde üzerinde en çok konuĢulan ve ortaya çeĢitli fiyat hedeflerinin savrulduğu bir enstrüman. Benim teknik analizlerime göre 1470/80 aralığı dip olabilir. daha fazlasının abartı veya fundamentalde bir değiĢiklik nedeniyle olabileceğini sanıyorum. Yukarı gitmek için ise altının zaman hedefi olduğunu düĢünüyoruz. YükseliĢ
trendinde kırıklıklar yaratan bu tür satıĢ dalgalarının ortalama 4-6 ay sürdüğünü gördük. 9.ayla birlikte baĢlayan satıĢ dalgasının bitmesi için önümüzde 1-2 ay daha olabilir, beklentileri ona göre hazırlamak doğru olabilir.
Soft emtialardan PAMUK dönemsel olarak ocak ayında son 5 yıllık ortalamaya göre %20 ye yakın yükseliĢler yaptı. Aralık 2011 den de yükselme eğiliminde devralınan pamuk fiyatlarında ilk hedefin 94-95 cent aralığı olacağını sanıyorum. Dünyadaki tarım alanlarında beklenenden az gelen yağıĢlar tarımsal emtiaların genelinde bir görüĢ değiĢikliği yaparak fiyatların tekrar yukarı dönmesine neden oldu. Aynı durum benim takip ettiklerimden ġEKER, BUĞDAY, MISIR ve SOYA için de geçerli. Brezilya Ģeker ajansının açıklamasına göre tarım alanlarını vuran kuraklık nedeniyle beklenenden daha düĢük gelecek olan Ģeker hasatı fiyatları yukarıya itebilir. Aynı Ģekilde, bu zamana kadar ortalamanın %50 si kadar yağıĢ alan tarım bölgelerinde kuraklık fiyatların yukarı gitmesine neden olabilir. Bu enstrümanlarda vadeli kontratlar Ģimdilik ilk tercihim olmayacaktır. Sadece daha önceden aldığımız uzun pozisyonları taĢımaya devam edeceğiz. Yeni pozisyonlar için opsiyonları tercih edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder