6 Aralık 2010 Pazartesi

uzun tatilden sonra ne olmuş, ne bitmiş?

Ocak vade PETROL kontratları $80 ın hemen üzerindeki direnç bölgesinden dönerek kuzeye hanreket etmeye başlayalı 2 hafta oluyor. Ancak görünüşe göre yukarı gitmek için gücü biraz azaldı. Özellikle bir önceki zirvesi olan 89,10 un üzerine attıktan sonra sadece 89,76 yaparak yavaşladı ve özellikle dün yeşil bir grafik yazdıramayarak ilk zayıflık sinyalini oluşturdu. Ancak bu demek değildir ki gözümüzü kapatıp satalım. Bu günkü hareketler yön belirlemede biraz daha önemli olacaktır. Baktığım teknik indikatörlerin hemen hemen hepsi henüz alış tarafında, bu nedenle satmak için acele etmiyorum. Ama diğer yandan eğer gün içinde dünün en düşüğü olan 88,56 nın altına kayarsa satışların devam etme olasılığı var. Bu nedenle söz konusu durumda satışa katılabilirim. Diğer yandan 87,10 lara kadar kayarsa da gün içi amaçlı alıcı olmayı düşünürüm. Satış yapanlar için dünün yükseği 89,76 nın üzerinde stop koyulabilir, alış yapanlar için ise 86 nın altında stop koymak uygun olabilir.

S&P500 endex vadelilerinde de aslında petrole benzer grafik oluşumları söz konusu. Son zamanlarda yaptığı zirvenin hemen üstünü denedi ve gücü azalarak son bir kaç gündür kararsızlık içinde hareket ediyor. Bu gün için henüz trade tetikleyecek bir durum yok, gün içinde fırsat verirse pozisyona girebiliriz tabi ki. Ancak trade etmek isteyenler için 1234 civarından satış, 1201 civarından alış denenebilir.

DOĞAL GAZ da bir süredir yükselmeler olduğu gözümüzden kaçmıyor, bununla ilgili verileri incelediğimizde genelde soğuk havadan kaynaklanan bir talep atrışı nedeniyle fiyatların yükselmesinden bahsediliyor ama bu sanki minareye kılıf bulmak gibi geliyor bana. İşin aslı henüz benim için tetikleyici bir bilgi yok. Ancak gün içi trade etmek için bazı fikirlerim var; ocak vadeli kontratlarda 4,55 seviyesindeki hareketli ortalama yığılmasının kırılması halinde alışların kuvvetlenme ihtimali çok yüksek. Bu noktada hatırlatmak isterim ki daha önce bu seviyelerden ve bu hareketli ortalamalrın hemen altından satış baskısı görerek zayıflamıştı. Yani bu noktada gün içi traderlar hem satmaya, hem de almaya hazır olmalılar. Trend peşinde koşanlar için ise direnç kırıldığında alıma geçmeleri daha uygun bir fikir olabilir. Son olarak; doğla gazdaki yukarı hareketin sona erdiğini hissedebilirsem eğer opsiyon satış portföyünde call yukarıdan call opsiyonu satarak pozisyon açmayı düşünüyorum, ancak henüz uygulamaya zaman var.

DOLAR ENDEXİ, DXY çeşitli merkez bankası yetkilileri ve başkan-başkbakan seviyesindeki demeçlerden çok etkileniyor ve her gün başka bir tarafa sürükleniyor. Genel düşünce amerikan dolarının güçlenmesi, yani dxy nin yukarı gitmesi yönünde. Diğer yandan teknik göstergeler ise günlük bazda satış tarafında. Benim düşüncem ise şu anda 79,96 seviyesinde olan dxy de 79,50/40 aralığından alış yapmak. Nitekim o civarda önemli destek yığılmaları gözüme çarpıyor. Ancak bu destek kırılırsa aşağı doğru pozizyonu kapamak gereklidir.

EURUSD paritesi de DXY gibi karışık seyrediyor. Teknik indikatörlerin alış tarafında olduğu dikkatimden kaçmıyor. Bu nedenle herhangi bir açıklamanın gelmesine kadar bu paritede alıcılı olmayı tercih ediyorum.

GBPUSD ikilisinde de son zamanlarda bir fiyat artışı göze çarpıyor. 1,5800 civarında dirençleri göze çarpıyor, gün içi amaçlı satış denenebileceğini düşünüyorum.

KAHVE fiyatlarında uzun zaman önce yazdığım gibi genel yön yukarı oldu, bu hareket bundan sonra da devam edebilir. Ama yine de ezbere alış yapmak doğru olmaz. Gün içi trade amaçlı olarak bu gün kahveyle ilgili herhangi bir düşüncem yok, izliyorum.

KAKAO fiyatlarında ise, dünyanın bir numaralı üreticisi olan fildişi sahillerindeki seçimlerin kaosa dönüşmesi nedeniyle ihracat işlemlerinin gecikmesi/durması nedeniyle çok sert ve büyük bir çıkış oldu. 3 günde 2745 ten 3080 e geldi. Sanırım hızı kesilerek 3200 seviyesine kadar ilerleyecek. Ancak söz konusu özel durum son bulduğunda fiyatlarda çıkış kadar sert, belki daha sert bir gerileme olacaktır. Bu nedenle şimdilik geri çekilmelerde alıcılı, 3200 ler civarında da fundamental duruma bakarak satıcılı olmaya çalışabilirim. 3 günlük sert çıkıştan sonra burada biraz satış deneyebilirler, alırken aceleci olmamak gerekli.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder