16 Aralık 2010 Perşembe

161210 - vadeli işlemler

PETROL fiyatları sonunda 87,20 deki desteğini 40 cent kadar delerek aşağıyı daha güçlü yokladı. Ama beklentilere göre çok düşük gelen haftalık petrol stokları verisi fiyatların bir anda yaklaşık $2 yukarı fırlamasına neden oldu. Bu sabah geldiğimizde de bu çıkışı kar satışlarının karşılmadığını görüyoruz. Dahası, bu sabah paritelerde de usd ye karşı biraz alım var. Bu nedenle petrol satmak için biraz erken olabilir. Amerikan seansına doğru petrolde hareketlilik artacaktır. Intraday trade için şu anda trade tetikleyecek destek direnç belirleyemiyorum, ama şurası çok net ki 89,50 – 87,20 bandı son derece güçlü sınırları ile petrolü baskı altında tutuyor. Bu bandın sınırlarına geldikçe dönüş için pozisyon alınabilir. Gün içinde bu seviyeler haricinde bir öneri olursa emaille desteklerim.

Amerikan hisse endexlerinde satışa dönük pozisyon alma isteğim artıyor. Dün satmak istediğim seviyelere gelmesine rağmen satmadım, ancak  bu konudaki güven seviyem şiddetle yükseliyor. Risk alıp kısa yoldan parayı bulmak isteyenler şu anda 1232 seviyelerinden geçen S&P500 kontratlarında az sayıda satışlarla pozisyon oluşturmayı deneyebilirler. Benim düşüncem amerikan endexlerinin genel yönünün yukarı olduğu şeklinde, ama bunun yanında yakın zamanda endexlerde bir düzeltme satışı olacağı yönünde. Yolu biraz daha uzun tutup salınımlardan etkilenmek istemeyenler ise opsiyon stratejileri ile pozisyon alabilirler. Bu gün bir örnek göndermeye çalışacağım.

DOLAR ENDEXİ alıştan sonra hedefe geldi ve kapandık. şu anda bulunduğu 80,56 seviyeleri çeşitli dirençlerin sıralandığı bir bölge. Bu nedenle yukarı gitse bile sınırlı olacaktır. Bu durum aslında dolara karşı diğer paritelerin değer kaybetme olasılığını da sınırlıyor. DXY de bu gün için bir önerim yok, ama 81,60 lara gelebilirse, yani %1,30 lük bir yükselişin ardından satmak için iyi bir fırsat vermiş olacak. Bu hareket DXY içindeki euro ağırlığına göre eurusd paritesinde 1,3140  taki desteğe kadar kaymaya denk geliyor.

EURUSD paritesi dün 1,22% lik ciddi bir satışla 1,3160 taki desteğin hemen üstüne kadar indi. Bu gün ise sabah seansında alıcılı görünüyor. Şu anda 1,3233 ten geçiyor, 1,3300 civarına kadar yükselebilir, nitekim dolar endexi  de güçlü dirençlere geldi, biraz satış yemesi, paritelerin yükselmesi olasıdır. Gün içi trade temek isteyenler 1,33270 ten satış deneyebilirler. 3320 nin üstünde stop çalıştırılabilir. GBPUSD dün ne yazık ki beklediğimden çok daha sert bir satış yaparak 1,5540 lara kadar geriledi ve stopları çalıştırdı. Bu sabah eurusd gibi gbp de alıcılı gidiyor, şu anda 1,5585 ten geçiyor. Görünüşe göre buradaki ilk direnç 1,5640. Bu seviyeden gün içi amaçlı satış denenebilir. Satış yapıldıktan sonra piyasa gevşer ise satışların derinleşmesi olasılığına karşılık başlangıca stop konarak beklemeye geçilebilir. AUD için bahsettiğim 0,9730 direnci nokta atışı gibi oldu, nitekim dün tam da o seviyeye kadar satış geldi, şu anda 0,9779 geçiyor. Dünkü öneri üzerine satış yapanlar 90 pips olmasa da ciddi bir kar aldılar. Bu gün diğer paritelerin genel durumlarına paralel hareket edeceğini düşündüğüm audusd paritesinde 0,9840-50 aralığından satış denenebileceğini düşünüyorum. piyasa şu anda 0,9782.  NZDUSD paritesi de dün diğerleri gibi usd ye karşı satıcılı bir gün geçirdi. Ancak diğerlerinin aksine mevcut durumda hala eksi gidiyor. Genel görünüşte satıcılı gideceğinin işaretlerini veriyor olmasına rağmen şimdilik sadece izliyorum.

ALTIN fiyatları 1430 – 1330 arasındaki %7,5 luk aralığa sıkışmış durumda. Son 7 iş gününde 22 günlük hareketli ortalamayı 4 kere test etti ama her seferinde destekten red gördü. Görünüşe göre bu gün de yukarıyı deneyecek. 22 günlük hareketli ortalamayı kırana kadar altında alıcılı olmak daha doğru görünüyor. Diğer yandan GÜMÜŞ de 28,50 deki Fibo desteğinde takılıyor. Bu destek kırılına kadar gümüşte alış daha mantıklı görünüyor.

KAKAO da dönüşün geldiğini görüp, pozisyon alıp, aynı gün içinde stoplanıp dışarı atılmıştım 2 gün önce... 2863 ten almıştım, dün en yüksek 2990 gördü L çok üzgünüm... kontrat başına $1270 kardan oldum. önümüzdeki günlerde kakao da yükseliş büyük olsaılıkla devam edecek, geri çekilmelerde yine alıcılı olmaya çalışacağım.

KAHVE tarafında ise takip edenler bilir,  gelecek sene fiyatların yukarı gideceğini düşündüğümü hep yazarım. Ancak son 3 gündür hassas bir noktaya geldik; 220 de daha önce çalışan, ve fiyatları 195 e kadar gönderen bir direnç var ve son 3 gündür fiyatlar 220 yi zorluyor. Satmak için bir fırsat veriyor olabilir. Ancak güven seviyesi düşük bir öneri olurdu bu, o yüzden biraz daha öngörülebilir hale gelene kadar izliyorum.

TAHIL KOMPLEKSİNDE buğday diğerlerine göre zayıf kaldı, ancak mısır ve soya dirençlerine geldiği için bir miktar satış görebilirler. Buğday da bu satışa katılırsa 730-710 arasındaki direnç bölgesine kadar gerileyebilir. Bu seviye alış için uygun görünüyor. Ancak ekim alanlarının beklenenden fazla olması nedenyile buğday yukarı tepkide biraz yavaş kalabilir. Diğer ikisini de almak için gerilemelerini beklemek daha doğru görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder