17 Aralık 2010 Cuma

171210 - PARİTELERDEKİ KARARSIZLIK

Dün genel anlamda oldukça ilgi çekici, adrenalin dolu ve traderların sinirlerini zorlayan bir amerikan seansı oldu. Özellikle bizim kapanış saatlerimize doğru pariteler ve altın-gümüşte amansız satışlar oldu. Ne var ki petrol ve endexler doların güçlenmesine tepki vermediler.

PETROL dün amerikan seansında az miktarda satış gördü ve hedef için belirlenen 87,20 nin az üstünden yukarı döndü. Görünüşe göre piyasa petrolü satmak istemiyor. Her satış dalgasının ardından günü alarak ve eksileri azaltarak kapatıyor. Aslında tam anlamıyla bir kararsızlık var diyebilirim. Bu nedenle daha önce belirlediğim bantların içinde kaldığı sürece yukarıdan satış, aşağıdan alış denenebilir. Bu gün CLF1 kısa adı ile geçen ocak vadeli kontratların son işlem günü, bu nedenle kısa adı CLG1 olan şubat kontratlarına geçilmesi gerekmektedir. İki vade arasındaki fiyat farkından dolayı yukarıda bahsedilen bant aralığını yeni vadeye göre vereyim; 90,10 – 87,70. Piyasa şu anda 88,80 den geçiyor. Bant limitlerinden önce pozisyon denemek isteyen yatırımcılar 89,50 den satış, 88,20 den alış deneyebilir ve bantın kırılması halinde stop çalıştırabilirler.

S&P500 endexi dün dolardaki güçlenmeye rağmen satış yapmadı. Daha önce bahsettiğim gibi endexlerde kısa süreli satış pozisyonu almak istiyorum, ama en azından biraz piyasa da satışları destekler bir görünüm sergilerse daha emin olacağım. O zamana kadar beklemede olmayı tercih ediyorum. Diğer yandan dün  opsiyon stratejileri ile satışa yönelik bir yapı oluşturabileceğimizi ve bir örneği göndereceğimi yazmıştım, ama henüz fiyatlar teyit vermediği için yazmadım, piyasa satışa fırsat verdiğinde yazmaya çalışacağım.

DOLAR ENDEXİ paritelerdeki satışa rağmen yukarı çok gidemedi ve gittiği yerde de tutunamadı. Aslında bu beklenen bir durumda, bir çok sebepten dolayı dün de yazdığım gibi yukarı gidişi sınırlı olacaktı. Pozisyon önerisi olarak 81,60 lardan satış denenebilir.

Majör paritelerde de petrol gibi ciddi bir kararsızlık ve bant hareketi var. EURUSD dünkü satışa rağmen günü artı kapadı ve bu gün de alıcılı seyrediyor. Şu anda piyasa 1,3310 dan geçiyor, alışların 1,3350-90 aralığına kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bu aralıkta direnç bölgesi göze çarpıyor ve bütün bu kararsızlığın ortasında paritenin sıkıştığı trade bandını kırabileceğini hiç sanmam. Bu nedenle 1,3350-90 aralığından satış deneyebilirim. GBPUSD paritesi dün ciddi bir tepki vererek hem majörlerde hem de cross larda ki zayıflığını egale etmeye çalıştı. Ancak hala güçsüzlüğünü koruyor. Dün gün içi satış amaçlı olarak 1,5640 tan satış önermiştim, 1,5623 ten 1,5550 ye kadar geriledi, bu iyi çalışan bir öneri oldu. Hafta başında usd ye karşı bir para birimi alınacaksa gbp yi tercih edeceğimi yazmıştım, yanılmışım. Ne yazık ki gbp beklediğim direnci gösteremedi ve diğerlerinden daha fazla satış yedi. bu gün de eğer euro gibi yukarı gidebilirse (şu anda 1,5630) 1,5780 e yaklaştıkça azar azar satış pozsiyonu oluşturmaya başlayabilirim. O bölgedeki dirençlerden satış geldiğinde de biriktirdiğim pozisyonları kapatmayı düşünüyorum. AUDUSD ikilisi de dün satışlarla aşağı geldi ama gün sonunda kapanışı artı yaparak hareketli ortalama desteklerinden dönmüş görünümü aldı. Dün bu paritede 0,9840-50 den satış önermiştim, 0,9845 ten satışa geçerek 0,9730 lara kadar indi, bu da iyi çalışan bir öneri oldu. Bu gün için ise durum biraz karışık, alıcılı görünmesine rağmen henüz yönü belirli değil, bu yüzden 0,9900 a kadar giderse satmayı, 0,9720 lere gelirse de almayı bekleyeceğim. Piyasa şu anda 0,9777. NZDUSD dün satışlardan sonra diğer majörler gibi toparladı ve bu ikilinin grafiği alış için en uygun görünümlerden birisini göstermeye başladı. Şu anda piyasa 0,7335 geçiyor, bu seviyelerden yapılacak alımların para kazandıracğını düşünüyorum. 0,7480 hedefi ve 0,7280 stopuyla alış denenbilir.

ALTIN ve GÜMÜŞ dün son derece sert hareketlerle aşağı geldi, ama bu gün sanki hiç bir şey olmamış gibi neredeyse aynı yere geri geldi. ancak bu satışlar dünkü görüşümü yalanladı; 22 günlük hareketli ortalamayı kırdı fakat bu sefer de 50 günlük çalıştı. Altın ve gümüşte geri çekilmelerin durulduğu yerlerden stoplu alış yapıp %1 civarı karla kapatmak bu dönemin trade i gibi görünüyor.

KAKAO dün alışlarda hız kesti, belki bir miktar geri gelir ve alış fırsatı verir, takip ediyorum.

KAHVE ısrarla “gel beni sat” diyor, ama fundamental bir veri bekliyorum.

Sadece izlediğim için paylaşmak isterim; PAMUK ekim sonunda yaptığı zirveye yaklaştı, eğer bu seviyeden tekrar red alırsa satışlar derinleşebilir. Fundamental olarak henüz satışı destekleyen bir durum yok, ama risk alabilen traderların bence bu seviyeyi yakından izlemesi gerekir.

TAHIL KOPMLEKSİ için değişik bir düşüncem yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder