27 Aralık 2010 Pazartesi

271210 - vadeli kontratlar

Sığ geçmesini beklediğimiz son 2 günün ardından bu hafta piyasada tekrar hareketlenmeler olabilir. Ama ocak ayı ile hacimlerin daha anlamlı büyüklüklere ulaşmasını bekliyorum.

PETROL fiyatları 90,12 deki direnci kırdıktan sonra aşağı düşmemek konusunda son derece israrlı görünüyor. Görünüş bu şekildeyken yeni petrol satmak için çok aceleci davranmak istemiyorum, ancak daha önceden yapılan shortlar varsa ve stop konmadıysa bir süre daha taşınabileceğini, ve fiyatların $90 seviyesine bir kere daha geleceğini düşünüyorum. gün içi hareketlerde yeni satış yapmak isteyenler $92 seviyesini deneyebilirler. Alım yapmak için ise $90,35 uygun bir destke gibi görünüyor.

Amerikan hisse senetleri tarafında sığ geçen iki gün defansif ağırlıklıydı ve grafiklerdeki görünüm tepe oluşturmaya başladı. Ancak o iki günün oluşturduğu grafikler aldatıcı olabilir. Yine de bir düzeltme her an gelebilir. Bu nedenle SDS hissesi ile satışa yönelik pozisyon alınabilir.

DOĞAL GAZ oluşturduğu trade bandının alt sınırlarında geziyor. Kısa vsüreli trade pozisyonu almak için bu seviyelerden alış denenebilir; örneğin şubat vadeli kontratlarda fiyat şu anda 4,080 den geçiyor; 4,00 seviyelerinden yapılacak alışlar 2-3 günlük bir sürede 4,25 ten kapanma şansı bulabilir. Bu hareket kontrat başına $2,500 kar bırakır. Ancak fiyatların bandın altına kayması halinde 3,85 seviyesinden stop koyarak riski $1,500 ile sınırlamış oluruz. Orta - uzun vade fiyat beklentileri ile ilgili olarak telefonla beni ararsanız son zamanlarda ortaya çıkan gelişmeleri rahatça konuşma olanağı bulabiliriz.

ALTIN geçtiğimiz hafta karar verme çabasındaydı, görünüşe göre hala karar verebilmiş değil. Özel bir durumun gelişmesi hariç altını gün içi 1,390 dan satıp 1,365 ten almayı hedefleyebiliriz. Tabi 25 dolarlık bir hareket bekliyor değilim, ama yukarı limite vurusa satış, alt limite vurusa alış demek istiyorum. GÜMÜŞ 22 günlük hareketli ortalamayı aşağı doğru kıramadı ve bu destek gücünü ispatlamaya devam ediyor. bu nedenle gümüşte aşağı geldiğinde hareketli ortalama kırılana dek alıcılı olmak daha mantıklı geliyor.

EURUSD paritesi son 1 haftadır yazdırdığı grafiklere bakılırsa yukarı bir tepki verecek. Haber vs bazlı bir hareketlendirici olmazsa son günlerde oluşturduğu çanak ile 1,3220 yi yapabilir. Oradaki hareketli direnci yukarı atabilirse 1,3350 nin az üstünü deneyebilir. Gün içi hareketlerde 1,3090 alış, 1,3180 satış tetikleyecek destek ve dirençler. Bu arada piyasada okuduğum raporların dolar pozitif olduğunu not olarak yazayım. GBPUSD tarafında da euro dakine benzer bir destek oluşturma söz konusu. 1,5380 lerdeki destekten toplamaya çalışıyor. 1,5350 kararlı bir şekilde kırılana kadar gün içi hareketlerde gbpusd paritesinde alıcılı olmayı daha mantıklı buluyorum. 1,5400/5390 alış; 1,5570 satış için izlediğim seviyeler. AUDUSD paritesi son zamanlarda gördüğü 0,9960 (vadeli kontrat fiyatı) seviyesine tekrar geldi. Bu direnci kırabilirse 1,0010 a kadar çok da büyük olmayan bir marjı olabilir. NZDUSD paritesinde günlerdir alış tarafından trade etmeyi öneriyordum, bu öneri oldukça iyi çalıştı. Ancak  0,7460/70 seviyelerinde hareketli ortalama dirençleri bulunuyor ve fiyat bu seviyenin sadece 20 pips altında. Eğer eurusd paritesi beklediğim gibi güçlü duruşunu koruyamazda gün içi amaçlı nzdusd paritesini; tekniği desteklediği için; satmak isterim.

KAKAO ile ilgili spekülatif haberler durulmuş görünüyor. Görünüşe göre haberlerin durulmasının ardından daha önce bahsettiğim ikinci yukarı dalga geliyor. Takip edenler bilir, kakao da alış yapmak için hedeflediğim uygun seviyeleri bekliyordum. Şimdilik piyasa biraz yukarı gitti, ancak almak istediğim asıl miktar ile alış hedefimde almak üzere, piyasa açıldığında mevcut seviyelerden de alış deneyebiliriz.

KAHVE diğer bir çok yiyeyecek gibi rekora koşacak sanırım. Dünya çapında tüketimin artması, hava koşulları gibi olumsuzluklar nedeniyle kahve fiyatlarının yukarı gitmesi oldukça muhtemeldir. Vadeli kontratlardaki volatilite nedeniyle şimdilik orada işlem yapmıyorum, ama orta-uzun vadede kahve fiyatlarının yukarı gideceğini düşünenler için ingiltere de işlem gören COFF LN kısa isimli borsa yatırım fonu (ETF) hisseleri alınabilir. Fiyatın kahve fiyatları ile son derece korele gittiğini söyleyebiliriz.

PAMUK için herhangi bir yorumda bulunmak son derece zor, ancak daha önce bir çok limit up (tavan) dan sonra limit down (taban) lar başladığında %27 lik bir düşüş gelmişti. Bu noktada grafiklere ve geçmişteki hareketlere bakarak yorum yapmaktan başka bir alternatif olmadığı için, risk almak isteyen yatırımcıların fiyatların 130 a gelmesine kadar satıcılı olması mantıksız gelmiyor. Ama mutlaka stop koyup korunmak gerekli. Küçük bir anektod; Amerika’da bazı plajlarda can kurtaran olmadığı zaman, veya plajda herhangi bir tehlike varsa denize girmeyi yasaklamazlar da, girerseniz ve başınıza bir şey gelirse ben karışmam anlamında “swim at your own risk” yazarlar tabelalara. Buradaki trade anlayışı da trade at your own risk oluyor.

Şeker en son trade ettiği 23/12 tarihinde tekrar bir yükseğe imza attı. Eğer bu kırışı teyit edecek istikrarlı bir yukarı hareket görürsek gün içi Hareketlerde alış tarafından trade etmek daha doğru olacaktır. Bu durumda da risk algısı yüksek olan yatırımcılar için SUGA LN kısa isimli ingiltere de işlem gören ETF hisseleri alınabilir. Diğer bir seçenek ise şeker fiyatlarıyla aynı yönde ama 2 katı büyüklüğünde hareket eden LSUG LN hisseleri alınabilir. Şekerde satış düşünenler için de SSUG hissesi düşünülebilir.

TAHIL KOMPLEKSİNDE mısır ve soya alım yapmak istediğim halde alamadığım ve fiyatı koşan varlıklar. Bujğday biraz yavaş kaldı, ve buna sebep ekim alanlarının fazla olmasıdır. yine de kompleks yükselmeye devam edecekse buğday da buna katılacaktır.

6 yorum:

  1. Takip ettiğim gün içi indikatörler audusd paritesi için satış tetiklediler. Vadeli kontratlarda 0,9945 seviyesinden yapılan satışlar 0,9915 hedefini bekleyebilirler.

    YanıtlaSil
  2. Gün içi indikatörler GBPAUD çapraz paritesinde alış sinyali ürettiler. Vadeli kontratlarda 1,5523 fiyata gelecek şekilde aynı sayıda gbp alıp aud kontratı satarak gerekli pozisyon oluşturulabilir.

    YanıtlaSil
  3. AUDUSD paritesi gün içi trade için amaçladığım hedefe ulaştı. Ancak kapatmıyorum, başabaşa stop koyarak o pozisyonu unutuyorum (tabi geçici olarak). Vadeli kontratlarda 0,9900 hedef olabilir.

    YanıtlaSil
  4. Gbpusd paritesi amerikan seansına doğru 50 pipsten fazla satış gördü ve gün içi indikatörleri ekstrem noktalara kadar taşıdı. Bu seviyeden alış denenebilir. Gün düşük seviyesi 1,5385 stop olmak kaydı ile alış denenebilir. hedef 1,5410.

    YanıtlaSil
  5. Daha önce başabaşa stop koyduğumu ve pozisyonu unuttuğuöu söylemiştim, ama fikrimi değiştirdim. Pariteler usd ye karşı satış gördü ve şimdi biraz tepki alımı gelebilir. Bu nedenle aud pozisyonlarını başabaşa bırakmadan karlı bir şekilde kapatıyorum.

    YanıtlaSil
  6. GBPUSD majöründe gün içi hareketin tepkisine katılmak amacıyla verdiğimiz öneri iyi çalışarak hedefi buldu ve 20 pips gibi hafif, ama keyifli bir kar bıraktı.

    YanıtlaSil