28 Mart 2011 Pazartesi

280311 - vadeli kontratlar

Merhabalar,

Öncelikle, üzerimdeki iş yükünün fazlalığı  ve piyasalardaki öngörülebilirliğin son derece düşük olması nedeniyle bir hafta yazmaya ara vermiştim. Bu süre içinde gelen telefonlar ve emailler, benim için hayati önem taşıyan güven duygusunu oluşturmayı başardığımı gösterdi. Bu durumdan dolayı müteşekkirim.

PETROL fiyatlarının yukarı gitmesine neden olabilecek kuzey afrikadaki savaş ve arap ülkelerindeki gerginlik hala devam ediyor. Ancak diğer yandan piyasanın yeni bir gelişme olana kadar bu durumu kanıksadığını ve ham petrolde 107 civarından satış baskısının kendisini gösterdiği dikkatimi çekiyor. Şu anda petrolü trade etmek cesaret isteyen bir durum, ancak risk alabilecek yatırımcılar 105,80 bölgesinden gün içi satış deneyebilirler. 104,50 nin altına kırılma olursa 103 e kadar kayabilir. Almak için bakanlar ise 102,50 bölgesini takip edebilirler.

S&P500 endexi tarafında yukarı çıkışlar hızını kaybetmiş görünüyor. Yakın zamanda Endexleri yukarı atacak önemli bir haber beklemiyorum. Eğer bu gün satıcılı bir kapanış yapmayı başarabilirse ilk etapta 1290 lara kadar kayabileceğini düşünüyorum. indikatörler günlük bazda henüz satış teyidi vermedi, ancak bahsettiğim gibi, bu gün eksi kapanış eksiye çevirebilir. Dileyenler opsiyon satarak pozisyon almayı tercih edebilirler. Detaylar için bana dönebilirsiniz.

DOĞAL GAZ  genelde yatırımcıları mutlu etmeyen bir enstrüman olarak karşımıza çıkıyor. Ancak sabreden ve önerdiğimiz zamanda yeni pozisyon oluşturan veya pozisyon artıran yatırımcılar karlı çıktılar. Geçtiğimiz haftalarda verdiğim bütün hedeflerin üzerine çıkan doğal gaz fiyatları mayıs kontratlarında sonunda 200 günlük hareketli ortalamanın da üzerine attı. Bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Bu nedenle elimdeki alış kontratlarını hafta içinde satmış ve kar realize etmiştim, ama önerilerim doğrultusunda alınan opsiyon pozisyonlarının vade sonuna kadar tutulmasını önermiştim. Bu kontratlar bu gün bitiyorlar. Stratejimiz gereği alınan kontratlar parada, satılan kontratlar ise sıfır değerde olmalılar. Bu da en çok arzu ettiğimiz durumdur. Dileyenler bu gün opsiyonları satarak pozisyonları karlı kapatabilirler, ya da opsiyonların vadeli kontrata dönüşmesi ile hesaplarına uzun pozisyonlarını alabilirler. Her durumda kayda değer karlar oluştu.

ALTIN haftanın son 3 gününde kırmızı kapanış yaparak bir kez daha beklentimi teyit etmiş oldu. 1450 bölgesinden gelen satışlar ilk etapta 1412 hedefini, daha sonra 1390 hedefini test edebilir. Bir çok indikatör satış teyit etmiş durumda. GÜMÜŞ tarafında ise yeni yüksekler gördükten sonra altına paralel olarak tekrar satış baskısı hakim olmaya başlıyor. Gün içinde 37,70 lere kadar sıçrama yapabilirse bunu satış fırsatı olarak değerlendirmek fena fikir olmayabilir. Ancak eğer hakkında bir fikriniz yoksa bu işlemi yapmadan önce telefonla bize danışmanızı öneririm.

DOLAR ENDEXİ yukarı gitmek için gerekli olan neredeyse bütün teknik şartları sağlamış görünüyor. Gün içi trade anlamında değil ama orta vadeli olmak kaydıyla opsiyonlarla alış yönünden pozisyon alınabilir. Ancak bu enstrümanın opsiyon piyasası biraz sığdır, pozisyon almadan telefonla görüşmeyi öneririm.

Geçtiğimiz hafta özellikle Portekiz ve İrlanda kaynaklı haberler eşliğinde EURUSD paritesinde hafif satıcılı bir seyir izledik. Bu sabah geldiğimizde ise paritenin geçtiğimiz hafta trade olduğu 1,4230-1,4050 kanalının altında olduğunu gördük. Bu durum yeni bir satış dalgasının başında olduğumuzu gösteriyor olabilir. Nitekim göstergeler de satışa dönmüş durumdalar. Bu gün çeşitli nedenlerle gelecek olan alışları satmak önümüzdeki günlerde karlı sonuçlar elde edebilir. Geçen haftadan taşıdığımız satış pozisyonları şimdi kardalar, başabaşa stop koyarak satışların derinleşmesi halinde pozisyon arttırmayı önerebilirim. GBPUSD ikilisinde satış baskısı kendisini daha belirgin bir şekilde gösteriyor. 1,6000 bölgesindeki desteğe geldi. Bu gün satışların biraz yavaşlaması beklenebilir, diğer yandan İngiliz hükümetinin aldığı mali önlemler nedeniyle Londra sokaklarında ayaklanmalar hakim. Bu durum ekonomi ve para birimi için olumlu bir gelişme değildir. 1,6000 ın altına teyitli kırılma olmadan yeniden satış yapmak istemiyorum. AUDUSD paritesi oldukça güçlü bir şekilde durdu ve satış baskısına boyun eğmedi. NZDUSD paritesi de keza aynı şekilde, ancak bu gün biraz satıcılı. Bu iki parite için şimdilik bir trade önerim yok, ama ilgilenenlere el tetikte beklemelerini önerebilirim, eğer usd de güçlenme devam edecek olursa aşırı değerli olan bu paritelerde de satış sert gelebilir. YEN ve FRANK için beklemedeyim.

PAMUK  ta işlem yapmak piyango gibi geliyor, ama en azından şunu söyleyebilirim; pamuk limit up ve down lara başladığında tersini yapana kadar başladığı yöne gitme eğiliminde oluyor. Bu duruma bakarak şu anda satış tarafından trade etmek gerekir. Ama tekrar hatırlatıyorum; zar atmayı çağrıştırıyor.

ŞEKERde en son satış önerdiğimi hatırlıyorum, sonunda tepki geldi ve piyasa yatay yukarı gitmeye çalışıyor. Teknik göstergeler karışık olmakla beraber alış tarafına işaret ediyor. trade etmek isteyenlerin alış tarafından trade etmelerini önerebilirim.

KAHVE fiyatları zirveleri yaptıktan sonra diğer bir çok emtia gibi yeni zirve yapmakta zorlanıyor. Bu durumda kahveyi şimdilik vadeli kontratlarla trade etmiyorum. Ancak opsiyon pozisyonlarımızı taşımaya devam ediyorum.

KAKAO %50 lik fibo seviyesi civarında destek toplamaya çalışıyor. Pozisyon almak isteyenlerin uzun taraftan trade etmeleri daha mantıklı olabilir.

TAHILLAR da ise geçtiğimiz hafta gelen alımların ardından yatay- satıcılı bir kaç gün geçirebileceğimizi düşünüyorum. Spesifik olarak giriş – çıkış seviyesi vermek için şimdilik takip ediyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder