3 Mart 2011 Perşembe

040311 - vadeli kontratlar

PETROL fiyatlarındaki yüksek hareketlilik ve büyük boyutlardaki salınımlar devam ediyor. Özellikle Amerikan savaş gemilerinin Akdeniz’de gezinmeye başlaması barış görüşmelerinin ektisini azaltıyor ve petrol fiyatlarının yukarıda kalmasını sağlamaya devam ediyor. Gün içinde $3 lık dalgalanmalar risk algısı yüksek yatırımcılar için iyi fırsatlar verebilir, ancak bu tür durumlarda genel trend yönüne doğru pozisyon alarak işlem yapmak daha güvenli olacaktır. Bu durum için genel yön yukarı olduğu için 2-3 dolarlık gün içi gerilemelerde alışlar yapmak para kazanma olasığını satış yapmaya göre ciddi oranda arttırabilir. Trend yorulmalarını inceleyen bazı indikatörler dün petrol fiyatlarının gün içinde aşağı gelmesiyle beraber yazdırdığı grafiklerle kısa süreli satış sinyali verdi, ama mevcut şartlarda petrolde satıcılı olmayı tercih etmiyorum.

Amerikan hisse senedi endexlerinde 1300 deki destek ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı. 2 kere 1300 ü test etti ve kıramadı. Ancak son 2 haftadır aşağıdaki grafikte de görüleceği gibi daralan bir üçgen oluşmaya başlıyor.
Eğer üst band direnci çalışırsa tekrar satış görebiliriz. Opsiyonlar iyi bir oyun imkanı verebilir.

ALTIN beklediğim üzere dün satıcılı bir gün geçirerek direnci kırdı, bundan sonra yukarı gider diyenleri şimdilik aldattı. Tekrar yukarı gitme olasığı son derece yüksek ama 1370 lere kadar gerilemesi olasılık dahilinde. 1440 bölgesindeki direnci kırana kadar altındaki yükselişleri satışla karşılamak daha doğru bir seçim gibi görünüyor. Bu arada indikatörlerin çoğunun altında günlük bazda satış işaret ettiğini de not etmeliyiz. GÜMÜŞ tarafında ise dünkü satışlar altın kadar büyük olmadı, ama orada da önemli indikatörler satışa dönmek üzere. Altın/gümüş rasyosu hakkında sürekli yorumlar ve öneriler geliyor bu günlerde, ama ben bu tür bir spread in de zamanlamasının önermli olduğunu düşünüyorum. Gözlemlerime göre satıcılı piyasada altın/gümüş rasyosu altın lehine oynuyor, ama piyasanın yukarı gittiği günlerde bu rasyo gümüş lehine açılmaya devam ediyor. aşağıda bahsettiğim konuya ait ufak bir grafik görebilirsiniz. Grafiği büyüterek detaylara baktığımızda günlük bazda satışlar rasyonun altın lehine düzeldiği günler oluyor.
Buradan hareketle spread trade yapmak isteyenlerin “ bu spread çok açıldı, kapanır artık” mantığından ziyade yukarıda bahsettiğim karakterisiğe göre pozisyonn almalarını öneririm. Bu gün bu tür bir hareket için uygun bir hün olabilir, ya da önümüzde ki günler...

Tahmin ettiğim gibi, dün AMB faiz arttırmadı, ama bir dahaki toplantıda arttıracağını söyledi. Buna paralel olarak paritede yukarı hareketler oldu. Şimdilik satış için teyit yok, bu nedenle satmak için çok acele etmemekte fayda var. Ancak 2009 sonundan başlatılan trend çizgisine geldiğini düşünerek bu trend direnci kırılana kadar almak için de acele etmek istemiyorum. STERLİN tarafında Çarşamba günü satış sinyalleri oluşmuştu, dünün satıcılı kapanması bu sinyali teyit etti. Eğer aldatmazsa ilk etapta 1,60 lara kadar sürecek bir satış dalgası başlayabilir. AUDUSD ikilisinde geleneksel indikatörler satış vermeye başlıyor, henüz işin başındalar, teyit gelmiş değil. Ancak az sayıda kontratla satış denenebilir. spota göre 1,0080 de bulunan hareketli ortalamaya kadar bu gün gelebiliriz. YENİ ZELLANDA DOLARI zayıflık göstermeye devam ediyor, bu gün spota göre 0,7340/50 aralığına kadar kayabilir. Bu parite şu anda 0,7887 den geçiyor. İSVİÇRE FRANGI satış için gerekli teyitleri verdi. Geçtiğimiz 2 gün içerisinde öneriyle beraber alış yapanlar şu anda kardalar. Pozisyon alamayanlar geri çekilmelerde deneyebilirler, çünkü bu trade için ilk önemli dirence 100 pips ten daha fazla marj var. USDJPY paritesi için de isviçre frangı ile aynı yönde önerim vardı, japon yeni işlk hedefe ulaştı. Bu gün bir miktar jpy lehine düzeltme olabilir. çok sayıda alınan pozisyonlarda hafiflemeye gitmekte fayda var. eğer az sayıda kontrat var ise mevcut seviyelerden bu pozisyonlar kapatılabilir. Beklediğim düzeltme gelirse tekrar usd lehine pozisyon alınabilir. USDCAD ikilisi bir kaç gündür kıramadığı desteklerden toparlamaya çalışıyor. Henüz teyidi gelmemiş olmasına rağmen risk almayı seven yatırımcılar bu paritede usd lehine, yani vadeli kontratlarda satış yönünde trade edebilirler.

 ŞEKER için stoplar çalışmadı ve yoluna devam etti. Özellikle hareketli ortalama bariyerinin üzerinde bir kapanış yapmış olması boğaların istekliliğini gösteriyor. 30,59 dan geçen mayıs kontratında 31,00 bölgesi kar realizasyonu için uygun bir yer. Ancak henüz satış için teyit yok.

KAHVE de sadece bşr update vereceğim, dün ciddi alıcılı bir gün geçirdi ve 274,75 ten kapattı. Gerilemelerde almak uygun hareket olacaktır. 280 i kırarsa da alış denenebilir.

KAKAO satıştan son derece uzak bir şekilde boğaların etkisi altında yükselmeye devam ediyor. burası için çeşitli riskler alınarak opsiyon stratejileri denenebilir; örneğin vadeli kontratlarda alış, karşılığında da put opsiyonu alış gibi. Ancak bu tamamen yatırımcı profilindeki risk algısına bağlı bir durum. İlginizi çekerse telefonda görüşebiliriz.

MISIR yüksek seviyelerini zorlasa da henüz kırarark yukarıyı teyit edemiyor. Bu gün hafif artıda. Yeni alış imkanı bulamadım, ama daha önceki önerilerle alanlar stoplarını yukarı çekebilirler, veya direnç nedeniyle çıkış yapabilirler. SOYA için hala yukarı potansiyel var, yeni alım için geri çekilmeleri beklemek gerekli. BUĞDAY, üçlünün içinde en zayıf olanı olsa da grafikleri yeni yeni alışa dönüyor. Deneme bazında alış yapılabilir.  








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder