2 Kasım 2010 Salı

021110 - Avustralya dan sürpriz var!

American Ham PETROL dün belirli bir habere dayanmadan, çok kısa bir sürede %2,35 lik bir yükseliş yaparak $82 dan $83,86 a kadar sıçradı, ve ardından yavaş yavaş geri çekilerek günü 82,95 ten kapattı. Bu gün ise 83,43 ten geçiyor. Dünkü harekette alış için önerdiğim seviyeye gelmeden yükseldiği için alışa yetişememiştim, ama doğru yerden satış yaparak geri çekilmeyi kullanma şansımız oldu. Dünkü hareket petrolde alım iştahının artmaya başladığını düşündürdü. Ancak yine de 85 teki kuvvetli direnç yukarı hareketi sınırlayabilir. Buradan hareketle, dün üstünde kapanış yapılan 22 günlük hareketli ortalama değeri olan 82,50 ye geri çekilme olursa o seviyelerden yapılacak alımlarda pozisyon kara geçtiğinde başabaşa stop konarak 84,70 – 85 aralığı hedefi belirlenebilir. Bu hedefin gerçekleşemesinin ardından 85 seviyesinden satış denenebilir. Ancak bu trade, çeşitli fibo seviyelerinin kesiştiği seviye olan 85,12 nin kırılması durumunda ciddi bir boğa piyasasına dönüşebileceğinden 85,30 lara stop koymak gerekebilir.

Hisse senedi endexleri dün karışık seyir izleyerek hafif artıda kapadı. Ancak o da petrol gibi yukarı hareketler yaparak satış imkanı verdi. Veriyle başlayan alım dalgasını yakalamak mümkün olmadı, ancak düzetlmesinde para yapma şansı yakaladık. Bu gün için, amerika daki ara seçimi de göz önüne alarak Obama’nın güç kaybetme olasılığının yüksek olması nedeniyle endexlerde biraz satış görebileceğimizi düşünüyorum ve S&P500 endexinde  1190 a yaklaşırsa satış yapmak istiyorum. Burada da stop olarak dünün yüksek seviyesi olan 1192,75 i belirliyorum; 1193 te stop, 1170 e doğru limit.

ALTIN  fiyatları dün 16 dolarlık bir aralıkta satıcılı seyir izledi. Şimdilik yeni bir önerim yok, ancak gün içinde yukarı doğru patlamalar görürsem yakaladığım yerden alışla katılmak istiyorum. Özellikle dünün yüksek seviyesi olan 1365,75 in üzerine geçtiğinde gün içi alışların artabileceğini düşünüyorum. Ancak eğer 1346 daki 22 günlük hareketli ortalamanın altına kırılmalar bu günün satıcılı kapanmasına neden olabilir. Bunu da göz önüne almak gerekir.

GÜMÜŞ günlük grafiklerde oluşturduğu doji ile son derece klasik bir dönüş işareti veriyor gibi görünsede satmak için yeterli cesaretim yok. Bu nedenle şimdilik izleyeceğim. Daha önce yazdığım gibi 25 in üzerindeki bir kapanış 30 lara kadar sürebilecek bir alım dalgasını başlatabilir. Diğer yandan, henüz çok erken olmakla beraber, eğer gümüş fiyatları, şu anda 23,50 lerde olan 22 günlük hareketli ortalama ve boll bant orta seviyesine kadar inerse alım deneyebilirim.

DOĞAL GAZ dün boğalara tam anlamıyla tuzak kurarak %2 artılardan %4 eksilere geçti. Bu gün oldukça önemli bir işaret olabilir, eğer alıcılı giderse dip oluşumu kuvvetlen miş ve tepki veriyor demektir, ancak bu gün de satış gelirse son zamanların dibi olan 3,66 lara tekrar kayabiliriz. Bu seviyeden alış denenebilir diye düşünüyorum.

Para birimlerinde günün bombası piyasaları geçen seferki gibi gafil avlayan Avustralya Merkez Bankası’ndan geldi. Bundan 5 ay önce, yine hiç beklenemedik bir şekilde faizleri %0,25 arttırmıştı, bu gün tekrar 25 baz puan arttırdı. Doğal tepki olarak AUDUSD paritesi daha önce geleceğini söylediğim par değere çok kısa zamanda ulaştı. Şimdilik güçlü konumunu koruyor. Dün audusd paritesinde alıcılı olacağımı, geri çekilmelerde almak istediğimi yazmıştım. Nitekim aldım da, ama stoplu çalışırken dikkat edilecek önemli bir konu; bazen piyasa sizi stoplayıp sonra sizin stoplanan pozisyonunuz yönünde gidebilir, benim de başıma bu geldi. Ne yazık ki doğru yönde olmamıza rağmen bu trade den para yapamadık. EURUSD tarafında şimdilik pozitif bir hava var, bu paritede de şimdilik alım tarafından trade etmek daha mantıklı görünüyor.  STERLİN ise başka bir hikaye, telefonlarda da söylediğim gibi, eğer bir paritede usd ye karşı alıcılı olacaksam gbp ilk tercihlerim arasında olmayacaktır. Aslına bakarsanız teknik olarak tam da satılacak yerde duruyor. Bu nedenle GBPUSD paritesinde 1,6070 ve üzeriden satmayı istiyorum. USDJPY paritesinde sonunda usd lehine denemeler güçleniyor. Geçen hafta bu tür atakları görmeye başlamıştık, şimdilerde tekrar başladı. Spota göre 80 li seviyelerden yapılacak usd lehine alımlar bir kaç hafta içinde kayda değer kar oluşturabilir.

KAKAO!! Bu kadar emin olduğum halde hiç pozisyon alamadığım bir enstrüman! 2700 seviyesine de gelecek, hatta 2650/2620 lere kadar bile kayabilir. Eğer 2800 e kadar toparlama olursa satmaya bakıyorum.

KAHVE için beklemede kalıyorum şimdilik. Dünkü gibi 205 önemli nokta, uygun şekilde stoplu satış denenebilir.

Tahıl komplekisnde önemli günlere yaklaşıyoruz; gelecek hafta Pazartesi günü Amerikan Tarım Dairesi’nden Crop Progress raporu gelecek. Geçtiğimiz haftalarda hatırlarsanız bu rapor geldiğinde tahıl grubunda çok ciddi fiyat hareketleri olmuştu. Gelecek verilerde herhangi bir süpriz olması halinde bu sefer de benzeri bir hareket olabilir. Bu nedenle Perşembe- Cuma günü long straddle veya strangle stratejileri uygulanabilir. Tahıllara teke tek kısaca bakaracak olursak; ocak 2011 soya kontratlarında ve mısır aralık kontratlarında bu günlerde teknik olarak satış gelebilir. Bu nedenle her ikisinde de mevcut fiyatlardan (soya 1,236 – mısır 580) satış yapılarak sırasıyla 1250 ve 595 e stop koyularak satış denenebilir. burada kontrat başına zarar $750 olacaktır. Kar ucunu şimdilik açık bırakmayı düşünüyorum. pozisyon kara geçince de stopları başabaş noktasına çekilebilir.



1 yorum:

  1. Bir yanda 2. parasal gevşeme politikasını yürürlüğe koyması beklenen FED, diğer yanda bir süredir para politikasını sıkılaştıran Hindistan, Avustralya ve Çin. Sanırım yeni dünya düzeninde lokomotif rolünü bu gelişmekte olan ülkeler üstlenecek.

    YanıtlaSil