8 Eylül 2011 Perşembe

doğal gaz dönemsel fiyat hareketi

Doğal gaz, tarımsal emtialar gibi toprakta yetişen bir ürün olmadığı için arz faktöründen çok talep faktörü ile fiyatlanan bir emtiadır. Ancak son senelerde arz tarafında, gelişen teknoloji ile eskiden ulaşılamayan, ya da ulaşılabilse dahi aşırı maliyetli olabilecek yeraltı kaynaklarına artık daha rahat ulaşlılabilmesi sayesinde, ve shale gas  adı verilen, farklı yer katmanları arasındaki doğal gaz kaynaklarına ulaşılabilmesi ile fiyatları düşürücü yönde bir gelişme oldu. Böylece bir zamanlar $14 seviyelerinde görebildiğimiz doğal gaz $4 ın da altına geriledi. Bundan sonrası için ise uzun seneler boyunca $3 -$6 aralığında kalabilir.

Dikkat edilirse eskiye göre son derece düşük olan bu fiyat bandında bile %100 lük bir fark bulunuyor. Yani para kazanmak için fırsat hala var.

İlk paragrafta bahsedildiği üzere arzın fiyat üzerindeki etkisi artık çoktan fiyatlandığı ve doğal gazı eskiye göre çok daha farklı bir lige koyduğu için tekrar talep dengesine dönmekte fayda var. Doğal gaz bir çoğumuzun düşündüğünün aksine, sadece soğuk mevsimlerde ısınma amaçlı kullanılmasının yanında sıcak mevsimlerde de soğutma sistemlerinin kullandığı elektrik enerjisinin üretilmesinde kullanılan başlıca kaynaktır. Bu durum mevsimsel etkiler nedeniyle doğalgaza olan talepte dönemsel artış ve azalışlara neden olmaktadır. Buna paralel olarak doğal gaz stoklarında ve zincirin devamında da doğal gaz fiyatlarında önceden görülebilecek dönemsel dalgalanmalara neden olmaktadır.

Yaptığım temel ve teknik analizlerde son 10 senede; $14 lardan $4 lara düşüş olmasına rağmen; 2008 senesi hariç ağustos – eylül aylarında bir yükseliş başlamış ve bu hareket ekim sonuna veya sene sonuna kadar devam etmiş. Aynı süreçte doğal gaz stoklarında da ciddi azalmalar olmuş ki bu soğuk mevsim nedeniyle artan kullanımdan kaynaklanır.

Aşağıda zamanlamaları ve yüzdesel fiyat değişimlerini görebilirsiniz.

YIL
DÖNEM BAŞI
DÖNEM SONU
% DEĞİŞİM (FİYAT)
2001
ağustos
kasım
80
2002
ağustos
kasım
64
2003
ekim
kasım
27
2003
ekim
aralık
63
2004
eylül
kasım
90
2005
haziran
kasım
134
2006
ekim
aralık
111
2007
eylül
kasım
60
2008
sene boyunca düşüş
2009
eylül
kasım
105
2009
eylül
aralık
139
2010
kasım
aralık
40


Bu değişimleri dönemsel bir grafikte görmek isteyenler ekteki grafiğe göz atabilirler. Dikkat edilirse bu grafikte ağustos – eylül döneminin hemen ardından fiyatlarda bir yükselme göze çarpacaktır. Grafik, fiyat ölçeğinde olmadığı için hareketlerin büyüklüğü dikkat çekmiyor ama yükselişlerin oransal büyüklüklerini yukarıdaki tabloda vermiştim.

Bütün bu bilgilerin ışığında doğal gaz fiyatlarında sene sonuna kadar sürebilecek yukarı yönlü bir harekete katılmayı düşünebiliriz. Doğal hazı alış tarafından trade etmek için uygulanabilecek yöntemlerin bazılarını aşağıda görebilirsiniz.

·         Risk toleransı yüksek olmayan, nispeten durağan portföyler doğal gaz fiyatına endexli UNG kısa isimli borsa yatırım fonu hisselerini alabilirler. Bu hisse doğal gaz fiyatlarıyla birebir dalgalanmaktadır. Bu hareketin bir adım ötesinde ise uygun seviyelerden, portföydeki hisse senedine denk gelecek miktarda call opsiyonu satarak getiriyi yükseltmek olabilir.
·         Vadeli kontratlarla pozisyon almak isteyenler için daha önceki emaillerimde bahsettiğim, mini kontratlarla satışları alışlarla karşılamak düşüncesi olabilir. Yeterli büyüklükteki portföyler için standart kontratlar da kullanılabilir. Standart kontratlarda 4,000 dan 5,000 a gelindiğinde $10,000 kar yazar; mini kontratlarda ise $2,500 kar yazar.
·         Vadeli kontratların verilerle dalgalanması halinde geri çekilmelerde oluşacak realize olmamış zararların rahatsız etmesinden çekinenler opsiyonlarla pozisyon alabilirler. UNG opsiyonlarında pozisyon alınabileceği gibi vadeli kontrat opsiyonlarında da pozisyonlar alınabilir. Opsiyon tarafında oldukça geniş bir alternatif havuzu olduğu için burada hepsini yazamıyorum. Ancak telefonla bana ulaşıldığı taktirde risk algısı tercihlere göre önerilerim olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder